Naslovna / Zdravlje

Hipotireoza utiče i na način zgrušavanja krvi: Kako deluje na menstrualni ciklus i mogućnost začeća?

Priredio/la: D. T.|15:00 - 02. 09. 2024.

Normalni menstrualni ciklus traje 28 dana, s tim što doktori dodaju da razlog za brigu nisu ni nešto kraći ili duži ciklusi, od 21 do 35 dana

hipotireoza Usled nepravilnog funkcionisanja hormona tiroidne žlezde dolazi do smanjenje sekrecije gonadotropin-oslobađajućeg hormona Foto: Shutterstock

Hipotireoza je stanje u kojem štitna (štitasta, tiroidna) žlezda ne luči dovoljne količine hormona. Štitasta žlezda produkuje trijodtironin T3 i tiroksin T4, koji imaju brojne funkcije – regulišu metabolizam, telesnu temperaturu, daju organizmu potrebnu energiju, kontrolišu rad kardiovaskularnog sistema, razvoj moždanih funkcija, deluju skoro na svaki deo tela. Kada dođe do slabljenja funkcije štitne žlezde, njenog slabijeg rada, većina osoba se oseća umorno, dolazi do neočekivanog povećanja telesne težine, promene raspoloženja, izmena u menstrualnom ciklusu.

Zašto dolazi do problema sa ciklusom kod žena sa hipotireozom

Neke žene imaju obilna krvarenja, dok se pojedine sreću sa neredovnim ciklusima ili čak potpunim izostankom menstruacije. Ovi menstrualni simptomi mogu da se jave i pre dijagnoze hipotireoze, objašnjavaju stručnjaci.

Usled nepravilnog funkcionisanja hormona tiroidne žlezde dolazi do smanjenje sekrecije gonadotropin-oslobađajućeg hormona bitnog za pravilan rad jajnika. Stručnjaci tvrde da teži oblici hipotireoze u većini slučajeva dovode i do izmena u menstrualnom ciklusu. Studija iz 1993. godine navodi da 68 odsto pacijentkinja sa hipotireozom ima neredovne menstrualne cikluse. Nešto kasnije istraživanje iz 1997. godine tvrdi da ovaj problem ima 40 odsto žena sa smanjenom funkcijom štitne žlezde.

Neredovne menstruacije i hipotireoza

Najveći broj žena sa hipotireozom žali se na neredovne menstruacije. Normalni menstrualni ciklus traje 28 dana, s tim što doktori dodaju da nisu razlog za brigu ni nešto kraći ili duži ciklusi – od 21 do 35 dana. Pacijentkinje sa hipotireozom imaju problem sa praćenjem ciklusa i nisu nikada sigurne kada mogu da očekuju menstruaciju.

Neredovni ciklusi kod žena sa smanjenom funkcijom štitne žlezde često su posledica pojačanog delovanja tireotropina, što podstiče lučenje prolaktina, koji deluje na proizvodnju estrogena u jajnicima i na kraju utiče i na pravilnost menstrualnog ciklusa.

Izostanak menstruacije ili obilna krvarenja

U pojedinim slučajevima zbog hipotireoze može da dođe do stanjivanja sluzokože materice i izostanka menstruacije. Ukoliko žena nema menstruaciju tri meseca za redom, to stanje se zove amenoreja (izostanak menstruacije).

S druge strane pojedine žene sa hipotireozom suočavaju se sa obilnim menstrualnim krvarenjem. Nedovoljna količine hormona štitne žlezde može da dovode do promena u načinu zgrušavanja krvi i obilnih krvarenja. Moguće je da dođe i do zadebljanja sluzokože materice (endometrijuma).

Ginekolozi okupljeni u udruženje American College of Obstetricians and Gynecologists menstruacije smatraju obilnim ako krvarenje traje uzastopno duže od sedam dana, kada se uložak ili tampon natopi u roku jednog do dva sata, sa velikim ugrušcima krvi. Ulošci moraju da se menjaju i tokom noći, količina krvi veća je od 100 ml po ciklusu.

Kako se leči hipotireoza?

Lek levotiroksin standardna je terapija za hipotireozu. U pitanju je sintetski hormon štitaste žlezde, koji ima identično dejstvo kao i prirodni hormoni štitaste žlezde. Koristi se kao nadoknada za manjak hormona štitne žlezde i/ili njen bolji rad. Ovaj lek može da pomogne da se izbalansiraju hormoni i da dođe do pravilnih menstrualnih ciklusa.

U pojedinim slučajevima smanjena funkcija štitne žlezde može da oteža začeće, poveća nivoe prolaktina i spreči ovulaciju. Lekari kažu da se svi rizici mogu u bitnoj meri sprečiti, ako se bolest prepozna na vreme i što pre počne lečenje.

Trudnica sa hipotireozom je u većem riziku od preeklampsije, pobačaja ili prevremenog porođaja. Moguće je da dete ima smanjenu telesnu težinu, ubrzani rad srca, probleme sa razvojem mozga. Svi ovi teški problemi, ipak se mogu sprečiti adekvatnom terapijom. Stručnjaci skreću pažnju na podatak da skoro 5 odsto svetske populacije pati od hipotireoze, pacijenti su većinom žene stare između 35 i 50 godina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo