Naslovna / Zdravlje

Povećano lučenje prolaktina može izazvati glavobolju i probleme s vidom

Priredio/la: D. T.|14:30 - 03. 04. 2022.

Prolaktin utiče na nivoe polnih hormona kod oba pola. Hipofiza proizvodi i oslobađa prolaktin. Višak prolaktina u krvi može biti posledica fizioloških, patoloških, ili nepoznatih abnormalnosti

prolaktina Hiperprolaktinemija je stanje povećanog lučenja prolaktina, hormona hipofize Foto: Shutterstock

Hiperprolaktinemija je stanje povećanog lučenja prolaktina, hormona hipofize. Pod dejstvom prolaktina luči se mleko kod porodilja. U stanju hiperprolaktinemije nivo serumskog prolaktina je povišen uz odsutnost trudnoće i laktacije. Ovaj poremećaj može se javiti i kod muškaraca.

Uzroci hiperprolaktinemije?

Prolaktin utiče na nivoe polnih hormona kod oba pola. Hipofiza proizvodi i oslobađa prolaktin. Višak prolaktina u krvi može biti posledica fizioloških, patoloških, ili nepoznatih abnormalnosti. Hiperprolaktinemija može biti posledica tumora, upotrebe nekih lekova i drugih zdravstvenih stanja. Najčešći uzrok je benigni tumor ćelija adenenohipofize koja luče prolaktin. Tumor sekretuje višak prolaktina. Uglavnom je reč o dobroćudnim tumorima. U slučaj da je tumor manji od centimetra radi se o mikroprolaktinu, veći tumori nazivaju se makroprolaktinomi i oni mogu da dovedu do problema sa vidom ili glavoboljama.

Lekovi, hipotireoza

Pored ovih dobroćudnih tumora, stanje može biti i posledica primene lekova za kontrolu rađanja, lekova za kontrolu visokog krvnog pritiska, sredstava koja se koriste da ublaže simptome menopauze, gorušice, depresije. Stanje se može javiti i kao nuspojava primene lekova protiv bolova, sredstava protiv mučnine i povraćanja.

Hiperprolaktinemija je nekada i pratilac drugih zdravstvenih stanja kao što su hipotireoza, stanje u kome štitna žlezda ne proizvodi potrebnu količinu tiroidnih hormona, trudnoće, povrede zida grudnog koša, pojave drugih tumora koji deluju na hipofizu, hroničnih oboljenja bubrega ili jetre. Hiperprolaktinemija može biti i idiopatska, to jest nemati jasan uzrok. Stanje je češće kod žena, ali može se javiti i kod muškaraca.

Simptomi hiperprolaktinemije

Uobičajeni simptomi su gubitak koštane mase, smanjen seksualni nagon i neplodnost. Pored toga kod žena se može razviti i simptom suve vagine, što može dovesti do bola pri seksualnom odnosu. Česte su i neredovne menstruacije i pojava mleka u dojkama, iako žena nije trudna, niti doji. Kod muškaraca se javlja erektilna disfunkcija, dolazi do povećanja grudi – ginekomastije, opadanja kose i slabosti mišića.

Dijagnostika

Ispitivanjem uzoraka krvi opaža se visok nivo prolaktina. U slučaju ovog nalaza lekar upućuje pacijenta i da proveri nivoe hormona štitaste žlezde. Bitno je da pacijent kaže i koje lekove uzima. Možda će biti potrebno i snimanje magnetnom rezonancom.

Lečenje

Može se desti da neko ima visoke nivoe prolaktina koji nisu praćeni nikakvim simptomima, pa mu i nije potrebno lečenje. Ukoliko je hiperprolaktinemija posledica tumora, primenjuju se lekovi s ciljem da se reguliše, to jest smanji lučenje prolaktina. Ovi lekovi kod većine pacijenata pokazuju dobre rezultate, bez nuspojava. U slučaju da lekovi ne pomažu, tumor se hirurški odstranjuje. Radio terapija može da smanji tumor.

Komplikacije

Hiperprolaktinemija je često praćena gubitkom koštane mase. Povišen nivo prolaktina može da smanji nivoe polnih hormona kao što su testosteron i estrogen, te tako da utiče na smanjenje koštane mase. Ukoliko se stanje ne leči može da dovede do gubitka vida. U slučaju da se hiperprolaktinemija razvije tokom trudnoće može doći do smetnji s vidom i glavobolja. Trudnice i žene koje planiraju trudnoću, morale bi ako primete neke od ovih simptoma da se obrate lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo