Naslovna / Zdravlje

Dr Tijana Dangubić: Kako da prepoznate hormonalni poremećaj?

Piše: V. Marić Brajković|21:03 - 25. 10. 2020.

Hormoni su hemijski „prenosioci poruka” koji utiču na način na koji vaše ćelije i organi funkcionišu. Svaka hormonska promena neminovno utiče na naše funkcije u organizmu.

Hormonalni disbalans izaziva brojne tegobe od kojih su neke veoma neprijatne Foto: Shutterstock

-Normalno je da se nivoi hormona menjaju tokom različitih perioda života, kao na primer pre ili tokom trudnoće ili u menopauzi. Takođe, neki lekovi i zdravstveni problemi mogu uticati na povećanje ili smanjenje nivoa hormona – kaže mr. sci. med. dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Neredovan ciklus

Menstruacija kod većine žena dolazi na svakih 21 do 35 dana. Ako ne dođe u isto vreme svakog meseca ili preskoči neke mesece, znači da imate previše ili premalo određenih hormona (estrogena i progesterona). Ako ste u četrdesetim ili ranim pedesetim, rezlog može da bude i perimenopauza, vreme pre menopauze. Ali neredovne menstruacije mogu biti simptom zdravstvenih problema kao što je sindrom policističnih jajnika (polycystic ovarian syndrome (PCOS)). Ako primetite ove probleme, obratite se svom ginekologu.

Problemi sa spavanjem

Ako ne spavate dovoljno ili vam san nije kvalitetan, moguće je da su  hormoni krivi. Progesteron, hormon koji ispuštaju jajnici, pomaže da zaspite. Ako je ovaj nivo niži nego uobičajeni, može vam biti teško da zaspite kao i da čvrsto spavate. Nizak estrogen može prouzrokovati vrele talase i noćno znojanje, a zbog obe te pojave teško možete da uživate u odmoru koji vam je potreban.

– I melatonin takođe utiče na san, zbog njegovog nedostataka teško ćete da zaspite – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Hronične akne

Izbijanje akni je normalno pre ili tokom menstruacije. Ali akne koje neće da se očiste mogu biti simptom problema sa hormonima. Višak androgena („muških“ hormona koje imaju i muškarci i žene) može navesti vaše lojne žlezde da previše rade, a takođe utiču na ćelije kože u vašim folikulama kose i oko njih. Posledica je zapušenje pora i pojava akni.

Problem sa pamćenjem

Stručnjaci nisu sigurni kako tačno hormoni utiču na mozak. Ono što znaju jeste da se zbog promena u estrogenu i progesteronu možete imati „maglovito“ sećanje i da će vam biti teže da se zapamtite stvari. Neki stručnjaci misle da estrogen ima uticaj na neurotransmitere. Problemi sa pažnjom i pamćenjem su posebno česti tokom perimenopauze i menopauze. Ali oni mogu takođe biti i simptom drugih stanja povezanih sa hormonima, kao što je bolest štitne žlezde.

Problemi sa stomakom

Kada nivoi hormona estrogena ili progesterone variraju, možete da primetite razliku u načinu na koji varite hranu. Zato se dijareja, bol u stomaku, nadutost i muka mogu pojaviti ili pogoršati pre i tokom menstruacije. Ako imate probleme sa varenjem kao i probleme kao što su akne i umor, verovatno vam je opao nivo hormona.

Neprestani umor

Da li ste umorni sve vreme? Umor je jedan od najčešćih simptoma hormonskog disbalansa. Višak progesterona vas možete činiti pospanim. A ako vaša štitna žlezda, proizvodi premalo tiroidnog hormona, to može da iscrpi vašu energiju. Jednostavni test iz krvi može vam pokazati da li su vam niski nivoi tiroidnog hormona. Ako su niski, to zahteva lečenje.

Nizak nivo kortizola takođe dovodi  do umora, pa je potrebno proveriti i njegove vrednosti – kaže dr Dangubić.

bolu stomaku

Bol u stomaku još je jedan od neprijatnih simptoma hormonalne neravnoteže Foto: Shutterstock

Promene raspoloženja i depresija

Istraživači veruju da pad hormona ili brze promene nivoa hormona mogu da prouzrokuju promene raspoloženja ili loše raspoloženje. Estrogen utiče na ključne supstance u mozgu kao što su seratonin, dopamin i noradrenalin. Ali drugi hormoni, koji se kreću istom putanjom kao neurotransmiteri, takođe igraju ulogu u vašem raspoloženju.

Glavobolja

Mnogo stvari može prouzrokovati glavobolju. Kod nekih žena to je pad estrogena. Zbog toga je uobičajeno da vas glavobolja muči pre ili tokom menstruacije, kada estrogen pada. Redovne glavobolje ili glavobolje koje se dešavaju u isto vreme svakog meseca mogu biti znak da se nivo ovog hormona podiže.

devojka jede krofne

Hormoni utiču na povećanje apetita Foto: Shutterstock

Apetit i gojenje

Kada se osećate tužno ili iznervirano, kao što je moguće kada vam padne nivo estrogena, poželećete da više jedete. Moguće je da je zbog toga pad hormona povezan sa gojenjem. Pad estorgena takođe može uticati na nivo leptina, hormona koji pomaže u regulaciji unosa hrane u vašem telu.

Suvoća vagine

Normalno je da se povremeno javi ovo stanje. Ali ako često osećate suvoću vagine ili da vas nešto iritira, razlog e da bude nizak nivo estrogena. Ovaj hormon pomaže da tkivo vagine ostane vlažno i stvara osećaj udobnosti. Ako vam estrogen pada zbog disbalansa, može da smanji tečnost u vagini i prouzrokuje neelastičnost.

Gubitak libida

Mnogi misle da je testosteron muški hormon, ali njega imaju i žene. Ako vam je nivo testosterona niži nego obično, možete imati manje interesovanja za seks nego što je to inače slučaj.

Promene na grudima, bolne bradavice

Pad estrogena može prouzrokovati manju gustinu tkiva u grudima. A povišeni nivo hormona može učvrstiti ovo tkivo i tako načiniti nove grudvice ili ciste.

Javite se svom lekaru ako primetite promene na grudima, čak iako nemate nikakve simptome koji bi vas zabrinuli. I bolne bradavice na dodir mogu da budu simptom „igre“ vaših hormona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo