Beograd je domaćin regionalnog skupa posvećenog novim tendencijama u načinu ishrane
Zdrava ishrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i jača imuni sistem
Nacionalni simpozijum prve kategorije, sa regionalnim učešćem, posvećen novim tendencijama u nutricionizmu i dijetetici, biće održan 10. oktobra u Beogradu, u organizaciji Udruženja nutricionista-dijetetičara Srbije.
Ishrana u prevenciji bolesti
Neke od tema simpozijuma, na kojem će učestvovati stručnjaci iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije, biće: dijetoterapija kod pacijenata sa hipertenzijom, način ishrane kao prevencija kardiovaskularnih bolesti, mikronutricija, dijetoterapija kod naslednih autoimunih bolesti. Biće reči i o gojaznosti kod dece, kao i o efektima dijetoterapije kod eozinofilnog ezofagitisa.
Koji su najbitniji elementi zdrave ishrane?
Lekari i dijetetičari naglašavaju da su ključni elementi zdravog načina ishrane dobro izbalansirani obroci u kojima su zastupljeni svi hranljivi elementi. Naglasak je na unosu povrća, voća, integralnih žitarica, zdravih masti i nemasnih proteina, kojih ima u ribi, piletini i mahunarkama.
Savet je da se izbegavaju prerađene namirnice i brza hrana, koje sadrže velike količine belog brašna, nezdravih masnoća i šećera, a koji doprinose upalnim procesima u organizmu. Zdrava ishrana smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i jača imuni sistem.
Simpozijum je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije.