Naslovna / Vesti

Moguća povezanost upale srca i vakcina Pfizer i Moderna

Priredio/la: J. M.|10:48 - 10. 07. 2021.

Evropska agencija za lekove saopštila je da je njen stručni odbor utvrdio da postoji mogućnost da su vakcine protiv korona virusa kompanija Pfizer-BioNTech i Moderna povezane sa vrlo retkim slučajevima bolova u grudima i upale srčanog mišića kod pojedinih ljudi posle vakcinacije

Dobrobit od vakcine mnogo značajnija, kaže SZO Foto: Shutterstock

Evropska agencija za lekove EMA u saopštenju je preporučila da se miokarditis, upalna bolest mišićnog sloja srca i upala srčane maramice ili perikarditis navedu kao neželjeni efekti na etiketama vakcina Pfizer i Moderna, uz upozorenje da je cilj da se time podigne svest među zdravstvenim radnicima i osobama koje primaju vakcinu.

Kako se navodi, odluka je doneta na osnovu analize više od 300 slučajeva upale grudnog koša i srca među više od 190 miliona datih doza dve navedene vakcine širom Evrope. Zdravstveni zvaničnici ponovili su da koristi od navedenih vakcina protiv korona virusa nadmašuju male rizike od neželjenih efekata.

EMA je preporučila da osobe koje su ranije imale sindrom krvarenja kapilara ne smeju biti vakcinisane vakcinom protiv kovid-19 koju proizvodi kompanija „Jonson&Jonson“.

SZO: Koristi od mRNA vakcina mnogo veće od rizika

Savetodavni odbor Svetske zdravstvene organizacije saopštio je da koristi od mRNA vakcina protiv korona virusa nadmašuju veoma mali rizik da bi one mogle da izazovu upalu srca, pošto smanjuju mogućnost da dođe do hospitalizacije i smrtnih slučajeva. U saopštenju SZO navodi se da su se dva retka stanja – miokarditisa, upalne bolesti mišićnog sloja srca, i bolesti srčane maramice perikarditisa obično javljala nekoliko dana nakon vakcinacije, mahom kod mlađih muškaraca posle druge doze.

− Vrlo retki slučajevi miokarditisa i perikarditisa primećeni su nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv kovida-19″ – kaže se u saopštenju, čime se misli na dve vakcine koje koriste mRNA tehnologiju, koju su razvile kompanije Pfizer-BioNTech i Moderna.  U saopštenju se napominje da dostupni podaci sugerišu da, u slučaju pojave miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije, bolesti se javljaju sa generalno blagim simptomima i efikasna terapija je odmor i korišćenje nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

− Vakcinisani treba da dobiju instrukciju da traže hitnu medicinsku pomoć ako razviju simptome koji ukazuju na miokarditis ili perikarditis, kao što su novonastali i trajni bolovi u grudima, otežano disanje ili lupanje srca nakon vakcinacije − kaže se u saopštenju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
ivan
18:33, 10. 07. 2021.
Odgovori

Najpre nas teraju da se vakcinisemo, e onda postoji mogucnost, da ta ista vakcina izazove mikarditis, bolje da ste cutali, a jos bolje da nisam ni primio vakcinu i to Pfizer, da sam nastavio sam da se stitim sa reishi kapsulama, indijskim tamjanom i vitaminima, ne bi me sad bolela glava.

Mahira
20:05, 30. 09. 2021.
Odgovori

Ja se bojim primiti vakcinu jer sam imala jedan infarct i jedan predinfarkt. Posljednja vakcina koju sam primila je bila 2009 ne sjecam se koja gripa je bila u pitanju. Poslije te vakcine sve je krenulo po zlu. Ubrzo sam dobila i infarkt. Sigurna sam da je radi vakcine.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo