Naslovna / Vesti

Dodeljena Nobelova nagrada za medicinu za 2021. godinu

Priredio/la: I. V. |13:00 - 04. 10. 2021.

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za 2021. godinu, kako se navodi, „otključali su jednu od tajni prirode“

nobelova nagrada za medicinu 2021 Dobitnici Nobelove nagrada za medicinu za 2021. su „otključali jednu od tajni prirode“ Foto: Shutterstock

Nobelova nagrada za medicinu ili fizilogiju za 2021. dodeljena je molekularnim bilozima Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihovo otkriće receptora za temperaturu i dodir, saopštio je danas Karolinska Institute u Stokholmu. „Naša sposobnost da osetimo toplotu, hladnoću i dodir je od suštinskog značaja za opstanak i potkrepljuje našu interakciju sa svetom oko nas. U svakodnevnom životu ove senzacije uzimamo zdravo za gotovo, ali kako se pokreću nervni impulsi tako da se temperatura i pritisak mogu opaziti? Ovo pitanje su rešili ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade“ saopštila je  Skupština Nobelove nagrade.

Kapsaicin i senzori koji reaguju na mehaničke stimulanse

David Julius je koristio kapsaicin, oštar spoj iz čili papričica koji izaziva peckanje, da identifikuje senzor u nervnim završecima kože koji reaguje na toplotu, a Ardem Patapoutian je pomoću ćelija osetljivih na pritisak otkrio novu klasu senzora koji reaguju na mehaničke stimulanse u koži i unutrašnjim organima. Ova revolucionarna otkrića pokrenula su intenzivne istraživačke aktivnosti koje su dovele do brzog porasta našeg razumevanja o tome kako naš nervni sistem oseća toplotu, hladnoću i mehaničke nadražaje. Dobitnici su otkrili kritične nedostajuće karike u našem shvatanju složene interakcije naših čula i okoline.

Otključane tajne prirode

Tomas Perlmann iz Nobelove komisije rekao je da su Julius i Patapoutian „otključali jednu od tajni prirode“, otkrili su naš osećaj dodira, kako osećamo dubinu, posežemo za stvarima, kao i kako doživljavamo bol. Za godinu kada su mnogi očekivali da će nagrada biti dodeljena barem jednom od proizvođača vakcine protiv covid 19, Perlmann je rekao da se ovo smatra najvažnijim otkrićem u fiziologiji ili medicini 2021. Ovo je osnovno istraživanje za koje Komitet Nobelove nagrade kaže da će imati koristi za budući razvoj lekova. Podsećamo, prošlogodišnja nagrada pripala je trojici naučnika koji su otkrili virus hepatitisa C koji uništava jetru, otkriće koje je dovelo do izlečenja smrtonosne bolesti i testova kako bi se sprečilo širenje pošasti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragan Gaćeša
9:41, 10. 10. 2021.
Odgovori

Čili papriku u vidu tinkture treba koristiti prilikom jela. Svako neka ukapa kapi koliko mu odgovara, a treba početi od minimuma nekoliko kapi, pa naviše prema potreba organizma jer je svaki organizam individualan.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo