Naslovna / Vesti

Pandemija je „daleko od kraja“ i potrebne su vakcine nove generacije, saopštila SZO

Priredio/la: I. V. |11:00 - 27. 10. 2021.

Analiza sadašnje situacije i modeli predviđanja ukazuju na to da je pandemija daleko od završetka, a s obzirom na to da je i dugotrajna – humanitarne vanredne situacije i sve ostale krize učinila je mnogo složenijim

pandemija -nema kraja Analiza sadašnje situacije i modeli predviđanja ukazuju na to da je pandemija daleko od završetka Foto: Shutterstock

Covid 19 kriza je daleko od kraja, saopštio je juče komitet Svetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve i tom prilikom pozvao je na istraživanje vakcina sledeće generacije koje će poslužiti za dugoročnu kontrolu pandemije. Komitet SZO od 19 članova sastaje se svaka tri meseca kako bi razgovarao o pandemiji i davao preporuke.

Apel za dalja istraživanja vakcina za dugoročnu kontrolu pandemije

– Iako je napredak postignut kroz povećano prihvatanje vakcina i terapija protiv covid 19, analiza sadašnje situacije i modeli predviđanja ukazuju na to da je pandemija daleko od završetka – navodi se u saopštenju SZO. Komitet je pozvao na dalja istraživanja maski za višekratnu upotrebu i respiratora, vakcina, dijagnostike i terapija nove generacije „za dugoročnu kontrolu pandemije“.

– Upotreba maski, fizičko distanciranje, higijena ruku i poboljšanje ventilacije unutrašnjih prostora ostaju ključni za smanjenje prenošenja SARS CoV-2 virusa – ističe se u saopštenju Komiteta SZO.

Dugotrajna pandemija sve je učinila mnogo složenijim

Komitet je naveo da dugotrajna pandemija čini humanitarne vanredne situacije, masovne migracije i ostale krize mnogo složenijim. Države bi stoga trebalo da revidiraju svoje planove pripravnosti i reagovanja. Saopšteno je i da postoji velika zabrinutost zbog izazova Afrike u borbi protiv pandemije, uključujući pristup vakcinama, testovima i tretmanima, kao i prikupljanje i analizu podataka za praćenje evolucije pandemije. Prema poslednjim proračunima, samo 14 doza vakcine je dato na 100 ljudi u Africi. Poređenja radi, u SAD i Kanadi ta brojka iznosi 128, u Evropi 113,  106 u Latinskoj Americi i na Karibima, 103 u Okeaniji, 102 u Aziji i 78 na Bliskom istoku.

Pandemija virusa je vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja

Komitet SZO je 30. januara prošle godine prvi put proglasio da je pandemija virusa vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC) – što je najveći alarm koji SZO može da proglasi. Takođe, Komitet je ostao pri svom insistiranju da dokaz o vakcinaciji ne treba da bude potreban za međunarodna putovanja ili da bude jedini uslov za to „s obzirom na ograničen globalni pristup i nepravednu distribuciju vakcina protiv covid 19“. Umesto toga, zemlje bi trebalo da razmotre pristup zasnovan na riziku olakšavanju međunarodnih putovanja ukidanjem ili modifikacijom mera, kao što su testiranje i/ili zahtevi za karantin, kada je to prikladno. Još jednom je apelovao i pozvao zemlje da priznaju sve vakcine koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo