Naslovna / Vesti

Krvna plazma se ne savetuje za lečenje covid 19, saopštila SZO

Priredio/la: I.V.|13:00 - 07. 12. 2021.

Rekonvalescentna plazma je tečni deo krvi osobe koja je prebolela covid 19, a koja sadrži antitela, koje telo proizvodi nakon infekcije

krvna plazma SZO ne preporučuje krvnu plazmu za lečenje covid 19 Foto: Shutterstock

Krvna plazma uzeta iz krvi oporavljenih pacijenata od covid 19 ne bi trebalo da se daje osobama sa blagom ili umerenom bolešću, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija. Na početku pandemije, rekonvalescentna plazma je pokazala neka obećanja kada se daje intravenozno ljudima obolelim od covid 19.

Novi rezultati pokazuju da krvna plazma nije efikasna i da je skupa

Ali, u savetu objavljenom u British Medical Journal, SZO sada se navodi da „trenutni dokazi pokazuju da ne poboljšava preživljavanje, niti smanjuje potrebu za mehaničkom ventilacijom, a da je skupa i dugotrajna za primenu“ Zbog toga je SZO dala „snažnu preporuku“ protiv upotrebe krvne plazme kod ljudi koji nemaju ozbiljne simptome covid 19, kao ni pacijentima sa teškom i kritičnom bolešću. Po mišljenju stručnjaka SZO, krvna plazma može da se koristi za lečenje samo kao deo kliničkog ispitivanja.

Krvna plazma sa antitelima izlečenih od covid 19 bio potencijalni tretman

Rekonvalescentna plazma je tečni deo krvi osobe koja je prebolela covid 19, a koja sadrži antitela koje telo proizvodi nakon infekcije. Bio je to jedan od niza potencijalnih tretmana koji su istraženi u ranoj fazi pandemije, ali je pokazao ograničenu korist u kliničkim ispitivanjima. SZO je saopštila da su njene najnovije preporuke zasnovane na dokazima iz 16 ispitivanja, koja su uključivala 16.236 pacijenata sa blagom, teškom i kritičnom infekcijom covid 19.

 

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo