Naslovna / Vesti

Uključivanje citokina u imunološku terapiju dovelo do smanjenja raka za 6 dana

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 28. 03. 2022.

Naučnici su u novoj studiji proveravali sposobnost interleukina 2 – citokina u smanjenju tumora, a razlog za optimizam je ne samo nestajanje ćelija raka kolorektalnog i karcinoma jajnika, već i značajno smanjena toksičnost koja je neželjeni efekat imunološke terapije

Citokini, imunološka terapija Direktno ciljanje citokina na rak umesto inatravenski, pokazalo dobre efekte uz smanjenu toksičnost Foto: Shutterstock

Uključivanje proteina zvanih citokini u imunološku terapiju za karcinom moglo bi da ima veliki značaj zbog smanjenja toksičnosti, koja je jedan od najvećih izazova za naučnike u usavršavanju inovativnih terapija. Uz hemoterapiju, radioterapiju i operativno otklanjanje tumora kao klasičnih tretmana, imunološka terapija koja za cilj ima stimulaciju ćelija da se efikasnije bore protiv bolesti, jedna je od najvećih nada u budućnosti za obolele od raka.

Šta su citokini i kako deluju na ćelije imunog sistema

Imunološka terapija daje efekte, ali ne iskorenjuje u potpunosti maligne ćelije bez značajnih neželjenih dejstava. U cilju prevazilaženja ovog problema, naučnici u Veiseh lab University u Hjustonu, dizajnirali su model inovativnog sistema za plasiranje leka uz povećane doze interleukina 2, citokina. Radi se o proteinu koji je jedan od najvažnijih za kontrolu rasta i aktivnost ćelija imunog sistema, primarno belih krvnih zrnaca.

Studija koju je vodila postdiplomac Amanda Nash, objavljena je  u časopisu Science Advances.

Kako pojačati dejstvo terapije uz plasiranje citokina, a umanjiti neželjene efekte toksičnosti

Naučnici su koristili modele glodara i neljudskih primata kako bi testirali efikasnost, ali i bezbednost novog sistema koji je u mogućnosti da kontinuirano visokim dozama citokina pogađa samo mesto raka. Naime, ova tehnika bi trebalo da koliko god je moguće zaobiđe, odnosno minimizira neželjene efekte povezane sa intravenskim davanjem citokina u telo.

Najpre je u genetski modifikovanu trbušnu duplju životinja ubačeno više ćelija različitih karcinoma. Zatim su direktno u peritoneum (membranu nalik vreći koja sadrži creva, jajnike i abdominalne organe), naučnici ubrizgali planirane, veće količine citokina.

Koje gotovo neverovatne rezultate su dale uporedne analize

U grupi glodara, istraživači su detektovali povišenu sposobnost ćelija da se bore protiv kolorektalnog karcinoma i raka jajnika. U poređenju sa kontrolnom grupom, kod onih koji su bili pod direktnim uticajem citokina došlo je do značajnog smanjenja tumora za samo 6 dana. Štaviše, istraživači su zabeležili da je do 15. dana, u grupi testiranoj u lečenju raka jajnika, došlo do smanjenja veličine tumora za najmanje 90 odsto. Takođe, kod značajnog broja jedinki u tretiranoj grupi sa kolorektalnim karcinomom došlo je do potpunog nestanka tumora do 15. dana. Na kraju istraživanja, naučnici su došli do stope eradikacije tumora od 100 odsto kod životinja i sa rakom jajnika. Sedam od osam životinja sa kolorektalnim karcinomom takođe je bilo potpuno bez tumora.

Potrebno više studija, velika očekivanja, ali i oprez

Ipak, na bazi dosadašnjih studija, naučnici jesu optimistični, ali i oprezni. Dostupne terapije za karcinom imaju iscrpljujuće neželjene efekte na telo, jer pored malignih ćelija ubijaju i zdrave, ili se razvije otpornost na lekove. Takođe, mnoge metode tek bi trebalo ozbiljnije da budu testirane na ljudima. Prvo sprovođenje sprovođenje studija na životinjama je normalan proces, ali mnoge terapije koje su obećavajuće, ne pokazuju slične rezultate u ispitivanjima na ljudima. Ohrabrujuća okolnost je svakako to da se veći broj studija na ljudima planira već u toku ove godine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo