Naslovna / Vesti

Lek za dugodelujući testosteron dostupan u 80 zemalja

Priredio/la: I. V. |16:00 - 14. 07. 2022.

Kako bi se koncentrisala na ključne medicinske inovacije u zdravstvu nemačka kompanija Bayer prodala je svoj lek namenjen muškom zdravlju

bayer testosteron Bayer prodaje lek za zamenu testosterona za pola milijarde eura Foto: Shuttestock

Nemački hemijski gigant Bayer saopštio je danas da prodaje svoj lek za testosteron za muškarce po ceni od oko pola milijarde eura. Bayer i druga nemačka hemijska firma Gruenenthal „sklopili su definitivan sporazum u vezi sa prodajom ovog proizvoda za muško zdravlje (testosteronundekanoat) po kupoprodajnoj ceni od ukupno 500 miliona evra (502 miliona dolara), navodi se u saopštenju nemačkog giganta.

Lek kao zamena za testosteron dostupan je u 80 zemalja

Ovaj lek koristi se za lečenje muškaraca sa niskim nivoom testosterona ili bez testosterona, zbog zdravstvenih stanja kao što je hipogonadizam. Proizvod je dostupan u 80 zemalja od 2004. godine.

Kako je saopšteno, prodaja je deo tekuće transformacije farmaceutskog poslovanja, koja će se fokusirati na ključne medicinske inovacije u zdravstvu i očekuje se da će biti završena do kraja godine, nakon rešavanja pitanja tržišta SAD, gde Endo Pharmaceuticals poseduje licencu za prodaju ovog leka pod drugim imenom.

Šta je hipogonodizam?

Hipogonadizam podrazumeva stanje smanjenog nivoa muških hormona, androgena. Nizak nivo androgena može dovesti do smetnji u muškom seksualnom razvoju, kao i raznim abnormalnostima muškog reproduktivnog sistema. Sve ovo može uticati na smanjenje plodnosti i seksulane želje. Hipogonadizam takođe može negativno uticati na funkcije mnogih organa, smanjenje mišićne mase i mineralizacije kostiju, poremećaje metabolizma, kao i kognitivne disfunkcije. Ovo stanje, kod odraslog muškaraca se može ispoljiti kao nedovoljna proizvodnja spermatozoida ili testosterona u testisima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo