Naslovna / Vesti

Plak psorijaza ubuduće će se lečiti novim lekom, saopštila FDA

Priredio/la: D. T.|13:00 - 13. 09. 2022.

Jak svrab, koji tera čoveka na neprestano češanje, usled čega dolazi do novih oštećenja kože i krvarenja, ubuduće će se lečiti novom terapijom

plak psorijaza Plak psorijaza ubuduće će se lečiti novim, efikasnijim oralnim lekom Foto: Shutterstock

Plak psorijaza najčešći je oblik psorijaze – nezaraznog zapaljenskog oboljenja kože, a  ispoljava se crvenim mrljama na koži koje se spajaju u plakove. Reč je o hroničnom stanju koje se najčešće javlja u ciklusima, pacijenti se žale na jak svrab koji ih tera na češanje usled čega dolazi do novih povreda kože i krvarenja. Kako bi se olakšalo lečenje ove bolesti Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je Sotyktu,  novi oralni tretman za psorijazu plaka.

Plak psorijaza je najčešći oblik psorijaze

U dosadašnjim kliničkim ispitivanjima novi lek bio je efikasniji do najpopularnijeg oralnog leka za ovo stanje Otezla. Novi lek dolazi iz laboratorije Bristol Miers Skuibb (BMS) nakon dvogodišnjeg kliničkog ispitivanja treće faze. Hemijski naziv leka je deukravacitinib i prodavaće se pod imenom Sotyktu. Plak psorijaza je najčešći oblik psorijaze, pogađa 80 do 90 odsto pacijenata koji pate od ove bolesti. Prema Nacionalnoj fondaciji za psorijazu, oko 125 miliona ljudi širom sveta – 2 do 3 odsto stanovništva Zemlje – ima psorijazu. Oko 30 odsto osoba sa plak psorijazom razvije tokom vremena i psorijatični artritis, usled čega dolazi do oštećenja zglobova.

Dobrom terapijom plak psorijaza može da se kontroliše

FDA odobrila je deukravacitinib za lečenje plak psorijaze, a u toku su klinička ispitivanja za njegovu upotrebu u lečenju psoriatičnog artritisa, lupusa i inflamatorne bolesti creva. Plak psorijaza izaziva svrab, bol ili pečenje ljuspica na koži. Najčešće se javlja na laktovima, kolenima, ali može zahvatiti bilo koji deo tela. U ovom momentu ne postoji lek koji bi izlečio psorijazu, a uz dobru terapiju bolest može da se kontroliše, kako ne bi došlo do pojave kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Nije do kraja poznat mehanizam nastanka bolesti

Dr Tien Nguien, dermatolog u medicinskom centru MemorialCare Orange Coast u Kaliforniji objašnjava da je plak psorijaza genetska bolest imunog sistema. Nije do kraja poznat mehanizam nastanka bolesti, ali smatra se da nastaje zato što imuni sistem greškom napada sopstvena zdrava tkiva.

Dr Jonathan Sadeh iz Njujorka smatra da na nastanak bolesti utiču genetski faktori i okruženje.
Genetika nije odlučujuća, imamo dve osobe sa istim genetskim kodom, jednojajčane blizance, pa jedan razvije plak psorijazu, a drugi ne – objašnjava dr Sadeh.

Stručnjaci navode da je novi lek važan, jer većina pacijenata nema odgovarajuću terapiju za plak psorijazu. Lokalni tretmani su kratkotrajni i ne leče psorijazu kao sistemsko stanje.

Postoje veoma efikasne terapije, ali većina njih su biološki lekovi, injekcione terapije koje pacijenti ne žele da koriste iz raznih razloga. Ne postoje efikasni i bezbedni oralni lekovi, pa pacijenti koriste više topikalnih sredstava ili uopšte nemaju nikakav lek – kaže dr Sadeh.

Efikasnost deukravacitiniba

Na ovogodišnjem prolećnom simpozijumu Evropske akademije dermatologa navedeno je da je posle primene deukravacitiniba poboljšanje uočeno kod 77 odsto osoba, pri čemu je 58 odsto pacijenata imalo kožu, bez ili skoro bez tragova psorijaze, posle 60 nedelja.

Deukravacitinib je primenjivan jednom dnevno u dozi od 6 miligrama i pokazao je efikasnost tokom dve godine. Smatra se da deukravacitinib inhibira delovanje tirozin kinaze 2 usled čega dolazi do pozitivnih promena na koži.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo