Naslovna / Vesti

Veštačka crvena krvna zrnca prvi put na svetu ubrizgana drugoj osobi

Priredio/la: I. V. |13:00 - 09. 11. 2022.

Veštačka crvena krvna zrnca, napravljena u laboratoriji, u budućnosti bi mogla da postanu redovan proizvod, odnosno usluga u zdravstvenim ustanovama, što će olakšati lečenje ljudi sa retkim krvnim grupama i poremećajima

Veštačka crvena krvna zrnca Crvena krvna zrnca uzgojena u laboratoriji u budućnosti bi mogla da budu dostupna kao budući klinički proizvod/usluga Foto: Shutterstock

Veštačka crvena krvna zrnca, stvorena u laboratoriji, prvi put na svetu putem transfuzije su data drugoj osobi. Prvo svetsko kliničko ispitivanje procesa crvenih krvnih zrnaca uzgajanih u laboratoriji, a za potrebe transfuzije u drugu osobu, sproveli su naučnici sa  

Veštačka crvena krvna zrnca mogla bi da unaprede tretmane za ljude sa krvnim poremećajima

Proizvedene krvne ćelije uzgajane su iz matičnih ćelija donatora, a zatim su transfuzijom ubrizgavane dobrovoljcima tokom RESTORE kliničkog ispitivanja. Ovo je prvi put u svetu da su crvena krvna zrnca, veštački uzgajana u laboratoriji, data drugoj osobi. Ako se pokaže bezbednim i efikasnim, proizvedena krvna zrnca bi vremenom mogla da unaprede tretmane za ljude sa krvnim poremećajima kao što su srpaste ćelije i retke krvne grupe jer može da bude teško da se pronađu  dovoljno dobro upareni davaoci krvi za ljude sa ovim poremećajima.

– Nadamo se da će crvena krvna zrnca uzgojena u našoj laboratoriji trajati duže od onih koje potiču od davalaca krvi. Ako se naše ispitivanje pokaže kao uspešno, to će značiti da će pacijentima, koji trenutno zahtevaju redovne dugotrajne transfuzije krvi, u budućnosti biti potrebno manje transfuzija, što će olakšati njihovo lečenje i kontrolu stanja – naveo je profesor dr  Cedric Ghevaert, hematolog sa University of Cambridge. 

Trenutno se proučava životni vek ćelija uzgojenih u laboratoriji

Profesor ćelijske biologije Ashley Toye sa University of Bristol smatra da je ovo izazovno i uzbudljivo ispitivanje „ogromna odskočna daska za proizvodnju krvi iz matičnih ćelija“. Ispitivanje trenutno proučava životni vek ćelija uzgojenih u laboratoriji u poređenju sa infuzijama standardnih crvenih krvnih zrnaca od istog donatora. Sve krvne ćelije uzgojene u laboratoriji su sveže, tako da tim za ispitivanje očekuje da će imati bolji učinak od slične transfuzije standardnih doniranih crvenih krvnih zrnaca, koja sadrži ćelije različite starosti.

Pored toga, ako proizvedene ćelije traju duže u telu, pacijentima kojima je redovno potrebna krv možda neće tako često biti potrebne transfuzije. To bi smanjilo preopterećenje organizma gvožđem usled čestih transfuzija krvi, što može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

U budućnosti bi veštačka crvena krvna zrnca mogla da postanu redovna klinička usluga

Ispitivanje je prvi korak ka tome da crvena krvna zrnca uzgojena u laboratoriji budu dostupna kao budući klinički proizvod/usluga. U doglednoj budućnosti, proizvedene ćelije bi mogle da se koriste samo za veoma mali broj pacijenata sa veoma složenim transfuzijskim potrebama. Količina laboratorijski uzgojenih ćelija, koja se ubrizgava varira, ali se kreće oko 5 do 10 ml – što je jedna do dve kašičice.

Dve osobe su do sada dobile transfuziju crvenih krvnih zrnaca uzgojenih u laboratoriji. Pažljivo su praćeni i nisu imali neželjenih efekata. Dobro su i zdravi su, kažu istraživači. Najmanje 10 učesnika ispitivanja će dobiti dve mini transfuzije, u razmaku od najmanje četiri meseca, jednu standardno doniranih crvenih krvnih zrnaca i jednu od veštačkih crvenih krvnih zrnaca kako bi saznali da li mlada crvena krvna zrnca, napravljena u laboratoriji, traju duže od ćelija napravljenih u laboratoriji.

– Ovo istraživanje pruža pravu nadu za one pacijente koji imaju bolest srpastih ćelija, i za koje je teško obezbediti transfuziju jer su razvili antitela protiv većine krvnih grupa donatora – naglasio je John James OBE iz Sickle Cell Society. Pacijenti kojima su potrebne redovne ili povremene transfuzije krvi, kako kaže, mogu da razviju antitela protiv manjih krvnih grupa, što otežava pronalaženje krvi donatora koja se može transfuzirati bez rizika potencijalno opasnih po život.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo