Naslovna / Vesti

Rak pluća poprima razmere epidemije, počinje skrining na njegovo rano otkrivanje

Priredio/la: D. T.|19:00 - 17. 11. 2022.

Zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto. Tome je svakako doprinelo i što veliki broj građana (gotovo 40 odsto) puši. Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, kaže pneumoftiziolog dr Goran Stojanović

rak pluća Statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina bilo samo devet odsto nepušača među obolelima Foto: Shutterstock

Rak pluća je bolest od koje svakog dana umre 13 osoba u Srbiji. Veliki problem je što se se bolest kod skoro 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadjiumu kada su mogućnosti izlečenja ograničene i šanse za preživljavnaje iscrpljene. Na karcinom pluća kao veliki zdravstveni poroblem, skrenuli su pažnju i fudbalski reprezentativci Srbije koji su podržali kampanju “Punim plućima”, saopštilo je Udruženje za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima”.

Rak pluća je moguće pobediti ranom dijagnostikom

Karcinom pluća je moguće pobediti ranom dijagnostikom pa je dobra vest da će od sledeće godine posle Vojvodine, skrining raka pluća kao pilot projekat početi u Beogradu sa tendencijom širenja i na druge zdravstvene centre u zemlji.

Prema statističkin podacima od raka pluća svakog dana u Srbiji oboli skoro 20 novih pacijenata. Stručnjaci ističu da je i kao kod svih maglingih bolesti jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja rana dijagnostika. Od raka pluća najčešće oboljevaju muškarci, pušači, srednjeg i starijeg životnog doba.

Fudbaleri Srbije podržali kampanju „punim plućima“

Novembar je posvećen borbi protiv raka pluća, ali i mesec kada počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem učestvuje i reprezentacija Srbije. S obzirom na to da je rak pluća prvenstveno bolest odraslih muškaraca, koji su u velikoj većini i najverniji fudbalski navijači, Udruženje “Punim Plućima” je, uz podršku Fudbalskog Saveza Srbije, snimilo spot „Punim Plućima“ u kojem, pored pacijenata i lekara, učestvuju i fudbalski reprezentativci Srbije – Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić.

– Fudbaleri Srbije za nas su već šampioni sveta i osvojili su titulu u Kataru. Podržali su kampanju “Punim plućima” u borbi protiv raka pluća, kako bi zajednički podigli svest javnost, i da u svaku životnu ili fudbalsku utakmicu, treba da uđemo Punim Plućima i damo sve od sebe kako bismo imali šansu da pobedimo. Spotom smo želili da ovu jedinstvenu saradnju i podršku naših fudbalskih reprezentativaca, iskoristimo, kako bi preventivne poruke stigle do što većeg broja ljudi. Skrining program ima dodatni značaj, jer omogućava rano otkrivanje raka pluća svima koji su u riziku, što je preduslov za bolje ishode lečenja – kaže Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima”.

Ćorović naglašava da se pored prevencije, Udruženje zalaže i za proširenje indikacija savremenih terapija, za koju postoji najava od direktorke RFZO da će se desiti, čime će se povećati šanse obolelih za izlečenje. U Srbiji se, trenutno, oko 650 pacijenata obolelih od raka pluća leči savremenom terapijom. Od toga više od 400 je na imunoterapiji, naglašavaju predstavnivi Udruženja.

Veliku većinu oblelih čine aktivni pušači

Skrining program se zasniva na detekciji karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), koji ima mogućnost da pruži uvid i u manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG), navode stručnjaci. Ovom metodom u Vojvodini je do sada pregledano više od 1.900 pacijenata. Kod njih 34 je otkriven karcinom pluća koji je bio asimptomatski, a kod 50 odsto njih u početnom stadijumu.

Skringom raka pluća treba da budu obuhvaćene visokorizične grupe, u koje spadaju stariji od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

– Skoro 50 odsto pacijenata, koji su se javili na skrining, bilo je između 60 i 70 godine. Ono što je interesantno jeste da se 87 odsto njih izjasnilo kao aktivni pušači, a samo 13 odsto kao bivši pušači. Statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina bilo samo devet odsto nepušača među obolelima, 27 odsto bivših pušača, a najviše je bilo aktivnih pušača, čak 66 odsto. Međutim, zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto. Tome je svakako doprinelo i što veliki broj građana (gotovo 40 odsto) puši. Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Takođe, ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje ide od 66-82 odsto. Svesni smo da je rešenje za smanjenje smrtnosti, rano otkrivanje raka – objašnjava dr Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Skriningom će u početku biti obuhvaćeno nekoliko opština

Od naredne godine, plan je da skrining na rano otkrivanje raka pluća zaživi i u Beogradu, u početku kao pilot projekat. Eksperti koji se bave rakom pluća iz čitave Srbije u ovom momentu pišu vodič za rak pluća koje će izdati Ministarstvo zdravlja Srbije.

-Prvi deo vodiča biće posvećen upravo skriningu raka pluća. Na taj način dobićemo jasne smernice za skrining program, koje će doktori moći da koriste i da se pridržavaju kako u dijagnostici, tako i u lečenju raka pluća. Što se tiče samog projekta za rano otkrivanje raka pluća, očekujem da će započeti početkom 2023. godine. Inicijalno će biti obuhvaćeno nekoliko beogradskih opština, a potom se nadam da ćemo u narednom periodu proširiti na celu Srbiju. Sada je pravo vreme da se bavimo prevencijom, jer je statistika sumorna, a možemo je promeniti samo ukoliko krenemo sa ranom dijagnostikom i lečenjem – naglašava ass. dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

Proširuje se lista lekova

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Ferenc Vicko navodi da je pored pušenja koje konzumira više od 30 odsto odraslog stanovništva i aerozagađenje faktor rizika za nastanak raka pluća. Ministarstvo zdravlja zato i podržava pilot projekat skrininga na rano otkrivanje raka pluća i nastojaće da u budućnosti proširi program na celu zemlju, izjavio je dr Vicko. Predstavnici zdravstvenih vlasti najavljuju da će se u narednom periodu proširiti lista lekova, koja će uključiti i generičke i inovativnine terapije.

Pluća su svakako prioritet, svesni smo da postoji potreba za daljim unapređenjem terapijskih opcija. Komisija će odlučivati o tome, ali pacijenti mogu da očekuju proširenje liste, nadam se već do kraja godine. To bi značilo da će u istoj godini Republički fond za zdravstveno osiguranje dva puta staviti inovativne lekove na listu – zaključila je Vesna Vuković Kojović, ispred Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bogdanka
20:02, 17. 11. 2022.
Odgovori

Da li u Beogradu može besplatno, tj. na teret soc.osiguranja , da se uradi preventivni skrinig pluca?

mmmm
8:25, 18. 11. 2022.
Odgovori

prazna prica,,imam tumor na plucima jedva uz vezu zakazem preglede a dijagnostiku cekas dok zivce ne pogubis…tako sve to je prazna prica i uzimanje para

Milan
13:17, 18. 11. 2022.
Odgovori

Imam tumor pluca,3 stadium. Svaki mesec imam zakazan pregled,
bez ikakve veze,jednostavno ide u kontinuitetu.Jedno 2 puta je bilo problema oko podizanja lekova imuno terapije,ali cim je stiglo zvali su me da dodjem po nju.Ja problem sa zdravstvom nemam nilakav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo