Naslovna / Zdravlje

Zašto je opasno da pacijent koji ima rak pluća propušta tretmane zračenjem

Priredio/la: I. V. |13:00 - 28. 10. 2022.

Idealno je da pacijent sa rakom pluća obavi lečenje onako kako je propisano i da ne propusti nijedan dan terapije. Ali, ako se desi da preskoče neki dan, lekari onda primenjuju drugi „recept“

rak pluća Što više tretmana pacijent preskoči, to je veći rizik od rane smrti Foto: Shutterstock

Dok lekari rade na razvoju personalizovanije nege ljudi obolelih od karcinoma, nova studija Fox Chase Cancer Center u Filadefiji bavi se pitanjem da li pacijenti koji imaju rak pluća mogu da propuste nekoliko dana tretmana zračenjem i da ih zatim nadoknade većom dozom.

Pacijent koji ima rak pluća rizikuje raniju smrt ako preskače terapije

Prema istraživanju filadelfijskog centra za rak, što više tretmana pacijent preskoči, to je veći rizik od rane smrti. Međutim, neki pacijenti, kako kažu istraživači, mogu i dalje da imaju koristi od primanja većih doza zračenja ako propuste tretmane.

– U idealnom slučaju, možemo da počnemo da prilagođavamo tretman pojedinačnom pacijentu. Dakle, ako pacijent propusti određeni broj dana, možemo da promenimo recept i dodamo veću dozu kako završavaju lečenje – objasnio je jedan od autora studije dr Peter Lee, specijalista  radijacione onkologije u Fox Chase Cancer Center. 

Rizik od ranije smrti stalno je rastao sa brojem propuštenih dana terapije

Za novu studiju, istraživači su analizirali podatke više od 26.000 pacijenata sa stadijumom 3 nesitnoćelijskog karcinoma pluća (što znači da se proširio na druga tkiva), koji su primali terapiju hemozračenjem – istovremenu primenu i hemoterapije i radioterapije i nijedan drugi tretman. Među ovim pacijentima, njih 8.644 imalo je produženo lečenje zbog propuštenih dana terapije. Svi su i dalje imali doze zračenja u okviru standarda nege, ali su neki primili nešto veću ukupnu dozu terapije.

Rizik od ranije smrti stalno je rastao sa brojem dana koje je pacijent preskočio, pokazali su nalazi, ali nije mogao da se uoči jasan prag – koliko je to propuštenih dana terapije koji bi pokrenuli  povećan rizik od smrti. Istraživači su takođe primetili očigledan vremenski okvir kada bi pacijentima mogli da daju veću dozu da nadoknade izgubljene dane.

Kašnjenje od 10 dana ne može da se nadoknadi većim dozama terapije za rak pluća

Prema autorima studije, pacijenti sa niskim dozama, koji su propustili 4 do 9 dana lečenja imali su značajno veći rizik od ranije smrti od pacijenata koji su primili veću dozu zračenja.

– Pacijenti koji su kasnili 10 ili više dana, nisu imali mogli da imaju korist od većih doza. To može da ukaže da kada jednom dostignete tu tačku, veća doza neće moći da nadoknadi toliko propuštenih dana – naglasio je dr Lee.

Terapija zračenjem za pacijente sa karcinomom pluća obično uključuje intenzivan tretman tokom dužeg vremenskog perioda, obično 5 dana nedeljno, u trajanju od 6 nedelja. Naravno, pacijenti ponekad moraju da propuste dan terapije zbog raznih razloga.

Onkolozi kažu „jedan dan može da se preskoči, pa doda na kraju terapije“

– Uglavnom, uveravamo pacijente govoreći im da nije veliki problem i da mogu da propuste dan, jer mi to možemo da dodamo na kraju terapije. Ali, u isto vreme, znamo da bi, u idealnom slučaju, trebalo da obave lečenje kako je propisano i da ne propuste nijedan dan – ističe dr Lee.

Studija istraživača sa Fox Chase Cancer Center pokazuje korelaciju između propuštenih tretmana i smrti, ali ne i uzročne veze. Moguće je da su pacijenti, koji su propustili dane bili bolesniji na početku lečenja i veća je verovatnoća da će umreti od drugih uzroka. Istraživači sada planiraju da proučavaju pacijente sa rakom pluća koji su operisani i idu na hemoterapiju, pored tretmana zračenjem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo