Naslovna / Zdravlje

Stadijum karcinoma – šta nam govori faza u kojoj se rak nalazi

Priredio/la: I. V. |14:30 - 19. 05. 2022.

Stadijum karcinoma zavisi od vrste raka koju osoba ima, veličine početnog tumora i od toga da li se proširio na druge delove tela ili ne

stadijum karcinoma Foto: Shutterstock

Stadijum karcinoma može da varira u zavisnosti od vrste raka koju neka osoba ima. Međutim, postoje sistemi stadijuma koje lekari često koriste za merenje, opisivanje i lečenje širokog spektra karcinoma. Stadijum ili faza raka zavisi od vrste karcinoma koju osoba ima, veličine početnog tumora i od toga da li se proširio na druge delove tela ili ne.

Šta može da pokaže stadijum karcinoma?

Lekari koriste stadijum karcinoma kako bi opisali rak u smislu veličine i da li se proširio na druge organe ili ne. Prema National Cancer Institute, stadijum raka može da pomogne lekaru da:

  • planira najbolji tretman za obolelu osobu
  • prepozna težinu i mogućnost preživljavanja karcinoma
  • pomogne u pronalaženju kliničkih ispitivanja koja mogu da pomognu u lečenju.

American Cancer Society navodi da je određivanje faze ili stadijuma karcinoma veoma važno za proces lečenja. Rana faza raka može dobro da reaguje na terapiju zračenjem ili operaciju, dok kasnija faza raka može bolje reagovati na hemoterapiju, ciljanu terapiju lekovima ili imunoterapiju.

Postoje 5 različitih faza raka

Mnogi zdravstveni radnici koriste jednostavnu seriju od 5 različitih faza kako bi opisali većinu karcinoma. Kako se broj faze povećava, povećava se i težina raka, a stopa preživljavanja se smanjuje. Kada lekar postavi dijagnozu raka, obično koristi nekoliko metoda za klasifikaciju i stadijum karcinoma. Zdravstveni radnici označavaju rak u početnoj fazi, koja je data prilikom dijagnoze, čak i ako se on vremenom menja. Korišćenje stadijuma karcinoma pri postavljanju dijagnoze je početna tačka za praćenje koliko će tumor dobro reagovati na lečenje, kao i na ukupnu stopu preživljavanja.

Međutim, nemaju svi karcinomi stadijume. Na primer, lekari ne određuju stadijum leukemije, jer je to rak krvi, dok neki kanceri, kao što je rak mozga, imaju sopstveni sistem dijagnoze. Pored dole navedenih numerisanih faza, lekari mogu takođe da opisuju fazu raka jednim od sledećih izraza:

  • in situ – to znači da su abnormalne ćelije prisutne, ali se nisu proširile
  • lokalizovan – ako je rak prisutan, ali samo na mestu gde se prvi put pojavio
  • regionalni – ako se tumor proširio na obližnje tkivo, organe ili limfne čvorove
  • udaljeni – ako se rak proširio na udaljene delove tela
  • nepoznato – ako zdravstveni radnik nema dovoljno informacija da u potpunosti klasifikuje rak.

Stadijum karcinoma 0 ili Faza 0

Faza 0 se odnosi na to kada je lekar otkrio abnormalno tkivo, koje se još nije proširilo na druge delove tela. Prema Nacionalnom institutu za rak, lekari ovu fazu često nazivaju karcinomom in situ. Dijagnoza raka stadijuma 0 će varirati u zavisnosti od toga gde i kako ga lekar otkrije. U trenutku otkrivanja, abnormalne ćelije se ne tretiraju, odnosno nisu zapravo rak, ali mogu da postanu karcinom ako osoba ne dobije terapiju.

Tretman će varirati, ali generalno zahteva uklanjanje ćelija i okolnog tkiva. Ciljani tretmani možda neće biti potrebni.

Izgledi preživljavanja karcinoma stadijuma 0 su visoki, ali će varirati od tumora do tumora. Na primer, rak dojke stadijuma 0 ima stopu preživljavanja od 99 odsto nakon 5 godina od dijagnoze.

Stadijum karcinoma 1 je rana faza raka

Faza 1 je rana faza raka. Tumor je obično mali i nije se proširio na obližnje tkivo ili limfne čvorove.

Tretman – Lečenje raka stadijuma 1 često uključuje hirurško uklanjanje ili terapiju zračenjem za uklanjanje ćelija raka. Tačan metod lečenja razlikovaće se u zavisnosti od vrste raka koju osoba ima.

Izgledi preživljavanja – Rak stadijuma 1 je rana faza raka i generalno ima veću stopu preživljavanja od naprednijih stadijuma raka.

Faza 2 govori da je stadijum karcinoma takav da je prešao u obližnje tkivo

Faza 2 raka ukazuje da je tumor malo veći i da je izrastao u obližnje tkivo. Dijagnoza će se razlikovati u zavisnosti od vrste raka koju osoba ima. Karcinom je i dalje lokalizovan, ali se možda proširio na obližnje tkivo ili limfne čvorove.

Tretman – Lečenje se može razlikovati u zavisnosti od vrste raka koju osoba ima, kao i drugih faktora, kao što su starost i opšte zdravlje. Lečenje može da uključi terapiju zračenjem ili operaciju, uklanjanje tumora.

Izgledi preživljavanja – Precizni izgledi preživljavanja za osobu sa karcinomom u fazi 2 razlikovaće se u zavisnosti od starosti, celokupnog zdravstvenog stanja osobe i vrste raka koji ima. Rak stadijuma 2 često može da se leči i ima visoku stopu preživljavanja.

Stadijum karcinoma 3 je pretnja limfnim čvorovima

U fazi raka 3 tumor je i dalje lokalizovan, ali je često veći od stadijuma 1 ili 2 i zahvatio je i obližnje tkivo. Takođe, može da utiče na obližnje limfne čvorove. Tačni kriterijumi dijagnoze će se razlikovati u zavisnosti od vrste raka koju osoba ima.

Tretman – Lečenje može biti agresivnije nego za stadijume 1 ili 2. Tretmani će takođe varirati u zavisnosti od lokacije, od toga gdese tumor nalazi.

Izgledi preživljavanja – Rak stadijuma 3 ima generalno nižu stopu preživljavanja od karcinoma koje lekari dijagnostikuju u stadijumu 1 ili 2. Kompletno zdravstveno stanje, starost i drugi faktori osobe mogu da doprinesu njihovoj ukupnoj šansi za preživljavanje.

Faza 4 je najteži stadijum tumora

Faza 4 je najteža faza raka. Kada lekar dijagnostikuje rak stadijuma 4, tumor je generalno veoma veliki, a rak se proširio na druge delove tela.

Tretman – Lekar će često preporučiti agresivniji plan lečenja za osobe sa stadijumom raka 4. Cilj lečenja je da se uspori ili zaustavi širenje raka i da se osoba oseća što prijatnije. Plan lečenja i preporuke će se razlikovati u zavisnosti od vrste raka koju osoba ima i šta je najefikasnije protiv njega. Opcije mogu da uključuju terapiju zračenjem, hemoterapiju, ciljanu terapiju i operaciju.

Izgledi – Rak stadijuma 4 ima generalno manje povoljan izgled preživljanja od ostalih stadijuma raka. Starost osobe, vrsta raka i opšte zdravlje utiču na verovatnoću da li će neko preživeti ili ne.

TNM stadijum karcinoma

TNM stadijumi čine najčešći sistem stadijuma karcinoma. Američki zajednički komitet za rak i Međunarodna unija protiv raka razvili su sistem za detaljan opis većine vrsta raka, a TNM faze funkcionišu na sledeći način:

T meri i opisuje primarni tumor. Rezultati uključuju sledeće:

  • TKS​ – Doktor ne može da proceni primarni tumor
  • TO – Nema dokaza o primarnom tumoru
  • T1–T4​ – opisuju veličinu ili obim primarnog tumora, a veći brojevi ukazuju na veći tumor.
  • N opisuje da li je rak dosegao obližnje limfne čvorove ili ne. N može biti jedno od sledećeg:

N može da bude nešto od ovih tumačenja: 

  • NKS – Lekar ne može da proceni regionalne limfne čvorove
  • NO – Rak se nije proširio ni na jedan limfni čvor
  • N1–N3 – Rak se proširio na regionalne limfne čvorove, a svaki broj opisuje količinu zahvaćenih limfnih čvorova i stepen širenja.

M opisuje da li se rak proširio na druge delove tela ili ne.

Mogući rezultati uključuju:

  • MO – što znači da se karcinom nije proširio na udaljene delove tela-
  • M1 – rak se proširio na udaljene delove tela.

Zajedno, TNM rezultati pomažu u određivanju ukupne faze karcinoma. Generalno, što je veći broj iza svakog slova, to će biti lošiji izgledi i više uključenih tretmana lečenja.

Od čega zavisi stadijum karcinoma?

Stepen raka varira između tipova tumora. Sistem ocenjivanja ocenjuje i tumor i ćelije unutar tumora. Nacionalni institut za rak ukazuje da generalno postoje 4 stepena kojima tumor može da pripada, u rasponu od 1 do 4. Ocene opisuju koliko su ćelije raka zapravo blizu normalnim ćelijama. Kako bi procenio tumor, lekar će prvo da ukloni mali deo ili ceo tumor. Zatim će uzorak poslati u laboratoriju, gde će ga tehničari pregledati i utvrditi tačan stepen tumorskih ćelija. Na primer, tumor sa stepenom 1 ili 2 ima ćelije koje su uglavnom normalne. Tumori 1. i 2. stepena sporo rastu i šire se, a tumori sa ocenom 3 ili 4 imaju više abnormalnih ćelija i brže rastu i šire se. Generalno, što je viši stepen, to će rak biti teži za lečenje, jer će rasti i širiti se brže od tumora nižeg stepena.

Da li karcinom može da menja faze?

Zdravstveni radnici će se odnositi prema karcinomu na osnovu stadijuma koji su odredili pri početnoj dijagnozi, čak i ako se sam tumor promeni tokom vremena. Ako se rak menja, lekar će dodati više informacija njegovom prvobitnom stadijumu. U nekim slučajevima, ako se karcinom vrati, lekar može da ažurira stadijum novom fazom. Ako se to dogodi, često će ponavljati iste testove kao i ranije, kada su prvi put dijagnostikovali karcinom, a zatim će dodati novu fazu dijagnozi, ali ta nova faza ne zamenjuje prethodnu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
biljana
19:47, 19. 05. 2022.
Odgovori

2011 godine sam oprerisala rak dojke gradus 2. 24 limfnih cvorova je bilo negativno. Tada sam imala 48 godina.Pila sam 7 godina Nolvadeks. Imala sam 30 zracenka.Za ovih 11 godina posle operacije su sve kontrole bile dobre. Ja se licno dobro osecam. Cemu da se nadam?

Obradovic Mirjana
15:39, 20. 05. 2022.
Odgovori

Da li fibromiksoidni liposarkom moze nekom terapijom da se zaustavi? 4 operacije,30 zracenja,11 ciklusa ht…

Драгана
21:30, 20. 05. 2022.
Odgovori

Pre tacno godinu dana otkriven rak debelog creva rektalni deo.
Pet zracenja sest kemo terapija operacija.Posle tog tretmana nije postojalo nista od bolesti.
Picetns faza raka 3 cm
Posle operacije kos preventivne kemo terapije.
Lecenje u Nemackoj.
Stoma cetri meseca skidanje bilo u Decembru.
Prve kontrole za tri nedelje verujem u izlecenje a vi???

Rada Djuric
9:17, 21. 05. 2022.
Odgovori

Operisala sam 2 stepen zlocudnog karcinoma. Primila 2 seanse hemijoterapija.. Imam 50 god i hiper aktivna sam. Sve sam odlicno podnela…kontrole posle 1 seanse sve dobre. U 6 mjesecu su opet kontrolni pregledi.
Zanima me moze li da se vrati ponovo.. Izmenila sam totalno nacin ishrane, znaci sve sto ubija klice.. Osim sto sam pusac, a sta cu kad uzivam u cigareti..
Hvala unapred
Nadam se odgovoru

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo