Naslovna / Vesti

Sve više obolelih od raka pluća, Srbija prva u Evropi po smrtnosti

Priredio/la: D. T.|12:50 - 01. 08. 2022.

Zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto. Tome je svakako doprinelo i što veliki broj građana, gotovo 40 odsto, puši. Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, kaže dr Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine

rak pluća Dr Stojanović: Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje je od 66 do 82 odsto Foto: Udruženje Punim plućima/Shutterstock

Rak pluća je nemilosrdna bolest i vodeći je uzrok smrtnosti od svih maligniteta u svetu i Srbiji. Rano otkrivanje karcinoma pluća jedan je od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja. Veliki problem je što se kod nas bolest, kod više od 70 odsto pacijenata, otkrije u poslednjem stadijumu kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene. Srbija je zauzela prvo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, pokazuju poslednji podaci Global Cancer Observatory, platforme koja prikuplja globalnu statistiku za rak s ciljem informisanja, kontrole i istraživanja o ovoj bolesti.

Svetski dan borbe protiv raka pluća 1. avgust

Svetski dan borbe protiv raka pluća 1. avgust, Srbija dočekuje sa poražavajućom statistikom, iako je jedina zemlja zapadnog Balkana koja je pre dve godine uvela skrining program na rano otkrivanje raka pluća. Od ove vrste raka, u Srbiji oboli gotovo 7.000, a na žalost umre više od 5.000 osoba. Praktično na svaka dva sata jedna osoba premine. Institut za plućne bolesti Vojvodine pokušava da se bori protiv ove sumorne statistike, pilot projektom ranog otkrivanja raka pluća uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Ovaj skrining program podrazumeva detekciju karcinoma pluća niskodoznim skenerom (LDCT), uz pomoć kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG). Ovom metodom do sada smo pregledali više od 1.900 pacijenata. Kod 24 pacijenta je otkriven karcinom pluća koji je bio asimptomatski, a kod 50 odsto njih u početnom stadijumu. Skriningom obuhvatamo pre svega visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti. Na ovaj način, zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 40 odsto – kaže dr Goran Stojanović, upravnik Klinike za pulmološku onkologiju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Najmlađi pacijent imao 21 godinu

Prema podacima Instituta za plućne bolesti Vojvodine, prosek starosti lečenih pacijenata od karcinoma pluća je 64 godine. Najmlađa osoba obolela od raka pluća imala je 21 godinu, a najstarija 94 godine. Muškarci su većinski pacijenti.

Dr Stojanović ipak naglašava da su se na ove preglede do sada odazivale žene i to u 60 odsto slučajeva više u odnosu na muškarce. Zapaža se da žene imaju veću svest o značaju skrininga i prevencije, što ne znači da su žene većinski pacijenti.

– Skoro 50 odsto pacijenata, koji su se javili na skrining imalo je između 60 i 70 godina. Interesantno je da se 87 odsto njih izjasnilo kao aktivni pušači, a samo 13 odsto kao bivši pušači. Statistika pokazuje da je u poslednjih 10 godina bilo samo devet odsto nepušača među obolelima, 27 odsto bivših pušača, a najviše je bilo aktivnih pušača, čak 66 odsto. Zabrinjava podatak da se ukupan broj obolelih povećao za 12 odsto, a broj obolelih žena za 55 odsto. Tome je svakako doprinelo i što veliki broj građana, gotovo 40 odsto, puši. Rak pluća je u velikom broju slučajeva izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Ukoliko se tumor odstrani u ranom stadijumu, petogodišnje preživljavanje je od 66 do 82 odsto. Svesni smo da je rešenje za smanjenje smrtnosti rano otkrivanje raka pluća i zato smo i pokrenuli skrining – napominje dr Stojanović.

rak pluća

Olja Ćorović: Dnevno oboli skoro 20 novih pacijanata, a čak 13 izgubi bitku sa karcinomom pluća/Foto: Udruženje „Punim plućima“

Pomoću savremenih terapija rak pluća ne mora biti smrtonosna bolest

Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima” napominje da je rak pluća postao gotovo javno zdravstveni problem, jer dnevno oboli skoro 20 novih pacijenata, a čak 13 izgubi bitku sa karcinomom pluća.

– Iz tog razloga potrebno je da ovaj skrining program ne ostane samo pilot projekat, već da preraste u nacionalnu strategiju države. Skrining ima dodatni značaj, jer je i u vreme epidemije, omogućio rano otkrivanje raka pluća svima koji su u riziku, što je preduslov za bolje ishode lečenja. Pored prevencije i skrininga, kao udruženje, zalažemo se i za što kvalitetnije lečenje, jer uz pomoć savremenih terapija, koje se u Srbiji dobijaju o trošku osiguranja, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje sve više hronična bolest – ističe Ćorović.

Savremene imunološke i ciljane terapije

Udruženje za borbu protiv raka pluća “Punim Plućima”  naglašava da je pre dve godine država prepoznala probleme pacijenata i uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz pomoć kojih oboleli u najvećem broju slučajeva mogu dugi niz godina kvalitetno da žive.

– Trenutno je oko 600 pacijenata na savremenim terapijama, a nadu nam daje obećanje nadležnih iz RFZO da će u najskorije vreme proširiti indikacije, čime bi se povećao broj obolelih koji primaju savremene imunološke i ciljane terapije – rekla je Ćorović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Žužana
21:22, 02. 08. 2022.
Odgovori

Preventiva lose organizovana,opsta praksa zauzeta kucanjem vise se pacijenti ne slusaju,RTG se ne radi tamo gde bi trebalo ,a pacijent ceka mesecima sa mu se odredi terapija(i nadi su predci pusili do 100-te)

Sloboda
19:29, 03. 08. 2022.
Odgovori

A kako misle doktori da nešto otkrijemo na vreme kad sad postoji samo jedna bolest K19 i lično više od 2.god. nisam otišla kod lekara ,a opstruktivni sam bolesnik. Sad su samo privatno doktori državno propalo totalni kolaps i nerad.

Mislite i o tome
19:49, 03. 08. 2022.
Odgovori

Niko ne pominje koliko prašine svakodnevno udišemo od gradilišta koja su udenuta između postojećih kuća/zgrada koje su postavljene tj. zidaju se tako da nema strujanja vazduha. U stanovima prašina po nameštaju kao da nije brisana mesecima a zbog sebe je svakodnevno brišem. Koja je samo to količina takve prašine od zemlje, cementa, peska, ceresita i ko zna kojih jos po naš disajni sistem veoma štetnih materija godinama udišemo. O tome niko ne vodi računa a hiljade života je ugroženo kao i od duvanskog dima.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo