Naslovna / Vesti

Novi inovativni lekovi za neke maligne i hronične bolesti od maja o trošku države

Priredio/la: Ma.R.|15:58 - 21. 02. 2022.

Ukupno 26 najsavremenijih medikamenata za lečenje nekih malignih bolesti, ali i dijabetesa, multipla skleroze i hepatitisa C, srčane insuficijencije i hemofilije, kako je najavljeno, biće dostupno i našim građanima

novi inovativni lekovi Ukupno 26 novih inovativnih lekova o trošku države od maja Foto: Shutterstock

Novi inovativni lekovi pacijentima u Srbiji biće dostupni od maja, najavila je danas na RTS direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić. Reč je o najsavremenijim medikamentima, ukupno 26, za lečenje nekih malignih bolesti, ali i dijabetesa, multipla skleroze i hepatitisa C, srčane insuficijencije i hemofilije. Lekovi koji spadaju u najsavremeniju terapiju za maligne bolesti, namenjeni su lečenju karcinoma bubrega, dojke, debelog creva, jajnika, štitne žlezde, i hronične limfocitne leukemije.

Neki inovativni lekovi od maja u apotekama o trošku države

Inovativnu terapiju za lečenje različitih karcinoma, dobiće, prema rečima Radojević Škodrić, „svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke“. Radojević Škodrić podseća i da je savremena terapija za maligne bolesti dostupna od 2017.godine, ali da će nova tri leka doprineti da je dobiju i pacijenti koji to nisu mogli do sada. Inovativni lekovi imaju za cilj da maligne bolesti pretvore u hronične, a da hronične bolesti dovedu do izlečenja, je Radojević Škodrićeva.

Lekovi za dijabetes i srčanu insuficijenciju sada će, rekla je Radojević Škodrić, biti u potpunosti dostupni o trošku države i biće moguće podići ih u apotekama. Ostale terapije koje to zahtevaju biće sprovođene u bolničkim uslovima, dodala je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Nova nada za lečenje dijabetesa i multipla skleroze

Sanja Radojević Škodrić naglasila je da smo i do sada imali savremenu terapiju za lečenje dijabetesa, ali da će nova četiri leka doprineti sprečavanju najčeščih komplikacija kod obolelih od dijabetesa, kardiovaskularnih i bubrežnih. Prema njenim rečima, u Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 osoba i ovi inovativni lekovi bi trebalo da budu prekretnica u njihovom lečenju.

Da li je proširenje liste RFZO znak i da će svi oboleli od multipla skleroze konačno moći da se leče? Radojević Škodrić naglasila je da je inovativna terapija za MS pacijente uvedena prošle godine. Postoji,  međutim, prema njenim rečima, grupa pacijenata sa takozvanom sa aktivnom, progresivnom, sekundarnom multiplom sklerozom za koju terapija uopšte nije ni postojala. Budući da je lek za taj tip MS registrovan tek 2020. godine, sada ta grupa pacijenata, navodi Radojević Škodrić, dobija lek. Direktorka RFZO podseća da nisu svi pacijenti sa multipla sklerozom u terapijskom protokolu, ali da su sada ovom listom „svi tipovi multiple skeloze pokriveni savremenom terapijom“.

Novi inovativni lekovi i za pacijente sa hepatitisom C, HPV vakcina od maja

Sanja Radojević Škodrić ističe da je inovativna terapija za lečenje hepatitisa C uvedena za polovinu registrovanih pacijenata 2018. godine. Sada je, prema njenim rečima, došlo do proširenja indikacija, pa će terapiju dobiti svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume. To podrazumeva, objasnila je Radojević Škodrić, da će do lekova moći da dođu i oni u početnoj fazi bolesti što će dovesti do izlečenja, a ne samo pacijenti koji već imaju cirozu. Novina je i da su dva leka koja su bila na listi zamenjena najnovijom agenetskom terapijom.

Najpre najavljena za mart, najnovija, devetovalentna HPV vakcina namenjena i dečacima i devojčicama, biće, rekla je za RTS Sanja Radojević Škodrić, takođe dostupna od maja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo