Naslovna / Zdravlje

Pluća čiste dobre navike i ove tehnike kašljanja i disanja

Priredio/la: D. T.|19:00 - 07. 08. 2022.

Upala disajnih puteva otežava disanje, pacijent se žale na osećaj težine i na nemogućnost da udahnu punim plućima

pluća Zdrava pluća su osnovna dobrog zdravlja. Postoje prirodni načini na koje možemo da očistimo pluća koja su izložena duvanskom dimu Foto: Shutterstock

Zdrava pluća su osnovna dobrog zdravlja. Postoje prirodni načini na koje možemo da očistimo pluća koja su izložena duvanskom dimu, zagađenju iz vazduha, ili nekim bolestima kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća i cistična fibroza. Pluća su organ koji ima mogućnost da se na prirodan način oslobode od uticaja štetnih materija. Najjednostavniji način jeste da prestanemo da pušimo,  zdravo se hranimo i praktikujemo neki oblik fizičke aktivnosti.

Inhalacija

Inhalacija je terapija udisanja lekovitih supstanci iz vodene pare. Ovo je jedan od najstarijih načina lečenja sinusitisa, jakih prehlada, gripa, kašlja. Lekovite čestice direktno deluju na oštećenu sluznicu respiratornih puteva.

Udisanjem pare obezbeđujemo vlagu, što može poboljšati disajnu funkciju i olakšati izbacivanje sekreta iz disajnih puteva i pluća. Inhalacija može biti efikasna kod upale grla i kao način da oslobodimo disajne puteve od potencijalno štetnih materija iz okruženja.

Kontrolisani kašalj

Kašalj je prirodan način na koji organizam pokušava da se oslobodi nekog stranog tela ili supstance. Kontrolisanim kašljanjem, možemo se osloboditi viška sluzi u plućima. Osobama koje se leče od od plućnih bolesti i hronične opstruktivne plućne bolesti, može pomoći ova vežba.

U početnom položaju sedimo na stolici, ramena su opuštena, oba stopala su ravno na podu, ruke su na stomaku. Potrebno je polako izdisati uz naginjanje tela napred, dok se rukama pritiska stomak. Savet je da se nakašljemo dva ili tri puta dok izdišemo, držeći usta blago otvorena. Potom se polako udahne na nos, po potrebi se ponovi vežba.

Posturalna drenaža

Postularna drenaža jedan je od načina da pročistimo pluća i počnemo lakše da dišemo. Tehnika drenaže pomažu da se lakše oslobodimo sekreta iz pluća. Kako bi se sadržaj iz pluća i disajnih puteva lakše slivao, pacijent je u položaju tako da je deo pluća iznad grane dušnika.
Tehnike posturalne drenaže razlikuju se u zavisnosti od položaja:

Na leđima

Pacijent leži na podu ili na krevetu, jastuci su ispod kukova, cilj je da su gudi postavljene niže u odnosu na kukove. Polako se udiše kroz nos i izdiše kroz usta. Izdisaj treba da traje dva puta duže od udisaja.

Na boku

Pacijent leži na boku, glava je oslonjena na jastuk, a jastuk je i ispod kukova. Izdisaj traje dva puta duže od udisaja.

Na stomaku

Pacijent leži na podu više jastuka je ispod stomaka, kukovi su u višoj ravni od grudi. Vežba se obrazac disanja 1:2, to jest izdisaj je dva puta duži od udisaja.

Vežbanje smanjuje rizik od bolesti

Redovna fizička aktivnost jača fizičko i mentalno zdravlje i smanjuje rizik od bolesti. Kada smo fizički aktivni mišići jače rade, brže dišemo i snabdevamo telo sa više kiseonika. Jačamo cirkulaciju, pa organizam lakše uklanja višak ugljen-dioksida. Vremenom mišići počinju efikasnije da koriste kiseonik i proizvode manje ugljen-dioksida.

I pored toga što neki oblik aktivnosti može biti težak sa osobe sa hroničnim plućnim bolestima, ovi pacijenti imaju koristi i od minimalne fizičke aktivnosti. Savet je da se oblik i jačina fizičke aktivnost izabere uz konsultaciju doktora.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži mnogo antioksidansa koji mogu uticati na smanjenje upale u plućima. Ova jedinjenja mogu zaštititi plućno tkivo od štetnih efekata dima. Studija iz 2018. godine koja je uključivala više od 1.000 odraslih u Koreji objavila je da ljudi koji piju najmanje dve šoljice zelenog čaja dnevno imaju bolju funkciju pluća od onih koji nisu pili ništa.

Namirnice koje regulišu upale

Upala disajnih puteva otežava disanje, pacijenti se žale na osećaj težine i na nemogućnost da udahnu punim plućima. Pojedine vrste namirnica mogu smiriti upalne procese. Savetuje se upotreba zelenog povrća, trešnji, borovnica, maslina, oraha, pasulja, sočiva.

Perkusija grudnog koša

Ovo je još jedan metod koji pomaže pri uklanjanju sluzi iz pluća. Zdravstveni radnik ritmično tapka šakom zid grudnog koša kako bi se odstranio višak sekreta iz pluća.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo