Naslovna / Korona

Zeleno lisnato povrće može da nas zaštiti od covid 19 i prehlade

Priredio/la: D. T|12:00 - 16. 04. 2022.

Nedavna istraživanja pokazuju da jedinjenje sulforofan može inhibirati replikaciju virusa SARS-CoV-2, koji izaziva covid 19

brokoli, kupus, karfijol Veruje se da sulforafan može biti od pomoći u sprečavanju raka i infekcijaFoto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće kao što su brokoli i kupus već su poznati kao jaki antioksidansi, a pažnju naučnika u novije vreme sve više privlači i jedinjenjenje iz brokolija, pod nazivom sulforafan. Stručnjaci navode da bi ovo jedinjenje moglo da umanji rizik od nastanka covid 19 i prehlade.

Jedinjenje koje može inhibirati replikaciju virusa SARS-CoV-2

Kada je pandemija covid 19 počela, multidisciplinarni istraživački timovi zaustavili su prethodna istraživanja o određenim virusima i drugim bakterijama i usmerili se na mogućnosti lečenja covid 19.

– Testirana su brojna jedinjenja za koja se smatralo da deluju protiv covid 19, pa smo odlučili da probamo i sulforafan, koji je pokazao skromnu aktivnost protiv drugih mikrobnih faktora – rekla je viši istraživač i mikrobiolog dr Lori Jones-Brando, pedijatar specijalista na Johns Hopkins University School of Medicine.

Prethodne studije isticale su vezu sulforafana sa prevencijom raka. Nedavna istraživanja pokazuju da ovo jedinjenje može inhibirati replikaciju virusa SARS-CoV-2, koji izaziva covid 19.

Sprečava rak i infekcije

I pored toga što je studija objavljenja u časopisu Communications Biology veoma obećavajuća, autori tvrde da nema potrebe da pod hitno kupujemo lisnato zeleno povrće. Potrebno je još studija koje će biti usmerene na delovanje ovog jedinjenja na ljude.

Prethodni eksprerimenti na miševima potvrdili su sigurnost i delotvornost sulforafana, kojeg ima u obilju i u prkelju i kelju. Istraživački tim Johns Hopkins University School of Medicine veruje da sulforafan može biti od pomoći u sprečavanju raka i infekcija. Naučnici su proučavali delovanje prečišćenog i sintetičkog sulforafana.

Delovanje u kombinaciji sa antivirusnim lekom

U jednom od eksperimenata stručnjaci su izložili ćelije dejstvu sulforafana nekoliko sati pre infekcije virusom SARS-CoV-2 i virusom HCoV-OC43, koji uzrokuje prehladu, ali retko dovodi do komlikacija u vidu upale pluća ili bronhitisa. Delovanje sulforafana umanjilo je za 50 odsto replikaciju virusa kod šest različitih sojeva SARS-CoV-2 uključujući Delta i Omikron varijantu.

Autori studije proučavali su i delovanje sulforafana u kombinaciji sa Remdesivirom, antivirusnim lekom odobrenim za upotrebu protiv covid 19. Uočeno je da je ovaj eksperiment doveo do inhibicije virusa za 50 odsto. Veruje se da sulforafan i Remdesivir sinergistički deluju u nizu kombinovanih odnosa i smanjuju virusno opterećenje za 50 odsto.

Stručnjaci su utvrdili da je kombinacija više jedinjenja idealna strategija za lečenje virusnih infekcija. Činjenica je da sulforafan i Remdesivir deluju bolje u kombinaciji nego sami, veoma je ohrabrujuća, navodi tim stručnjaka koji je učestvovao u istraživanju.

Obezbeđuje i dobar imunološki odgovor

Naučnici su otkrili da sulforafan cilja na viruse HCoV-OC43 i SARS-CoV-2 i u isto vreme obezbeđuje dobar imunološki odgovor organizma. Ovakvo delovanje ovog jedinjenja čini ga zanimljivim za upotrebu protiv ovih virusnih infekcija, ali i onih koje izazivaju drugi virusi.

Istraživački tim planira da sprovede dalje studije o uticaju sulforafana. Veruje se da bi on uskoro mogao da postane opcija za prevenciju ili lečenje covid 19 i drugih virusnih infekcija.

Brokoli u sirovom stanju je najzdraviji

Godine 1992. američki naučnici sa John Hopkins Univerziteta izolovali su iz brokolija glukorafanin, prekursor sulforafana. Brokoli je najzdaviji ako se upotrebljava u sirovom stanju jer mu se na taj način oštećuju ćelije, usled čega počinje da oslobađa enzim – mirozinazu, koja pretvara glukorafanin u aktivni sulforafan.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo