Naslovna / Ishrana

Brokoli pripremite na neki od ovih 5 načina kako bi održavali dobro zdravlje

Priredio/la: M.R.|13:00 - 12. 07. 2021.

Jedna šolja brokolija dnevno daje više od dnevne preporučene količine svih nutrijenata, vitamina i minerala koje možemo da dobijemo iz povrća

brokoli- superharan-vitamini-minerali Jedna šolja brokolija dnevno daje više od dnevne preporučene količine svih nutrijenata, vitamina i minerala koje možemo da dobijemo iz povrća Foto: Shutterstock

Iako mnogima nije među omiljenim namirnicama, brokoli spada u grupu superhrane i povrće koje se smatra najzdravijim. Uz to što je izvanredan izvor vitamina C, sadrži značajne količine vitamina A i folata, dobar je izvor kalijuma i vlakana i bogat  je antioksidantima, koji štite od brojnih bolesti, uključujući i maligne. Jedna šolja brokolija dnevno daje više od dnevne preporučene količine svih nutrijenata, vitamina i minerala koje možemo da dobijemo iz povrća. Priprema svih jela sa brokolijem je jednostavna i brza, a leti je zgodno kombinovati ga u više hladnih, hranljivih, a osvežavajućih salata.

Krem supa od brokolija sa ražanim krutonima

Ovaj recept je dobar jer je bezglutenski, a mogu da ga koriste i oni koji su na veganskom ili vegetarijanskom režimu ishrane.

Potrebno:

  • nekoliko većih cvetova brokolija
  • bademovo mleko
  • ražani krutoni
  • začini po ukusu

Priprema:

Cvetove brokolija dobro operite i skuvajte na laganoj vatri, ili na pari (idealnije), ne duže od 10 minuta. Izblendirajte i dodajte bademovo mleko prema želji za gustinu. Sve zajedno prokuvajte na laganoj vatri još desetak minuta. Dodajte ražane krutone i poslužite.

Pirinač sa brokolijem i tunjevinom

Ovaj recept je posni, a možete da koristite više vrsta pirinča (beli, basmati, intergalni, crveni).

Potrebno:

  • brokoli
  • 200 gr pirinča
  • konzerva tunjevine
  • maslinovo ulje (hladno ceđeno)
  • beli luk (po želji)
  • limun

Priprema:

Skuvajte brokoli ali tako da se ne raskuva previše (najviše 15 minuta na laganoj vatri), a u posebnoj posudi pripremite pirinač. Brokoli iseckajte po želji, ocedite dobro tunjevinu i dodajte je u smesu od komadića brokolija i pirinča, kao i dve kašike maslinovog ulja. Beli luk možete sitno da iseckate ili da ga stavite u presu.

Ovo jelo možete da jedete toplo, ili da ga ohladite i jedete kao salatu. U drugoj varijanti možete da dodate i da iscedite limun pre konzumiranja.

Salata sa brokolijem, hrskavom slaninom, senfom i susamom

Evo prave poslastice za one koji zastupaju tezu da je unos slanine tj.određene količine dobih masnoća važan za zdravlje.

Potrebno:

  • brokoli
  • nekoliko listova pančete ili neke druge slanine
  • maslac
  • senf
  • malo pečenog susama
  • maslinovo ulje

Obarite brokoli, a na teflon tiganju ili na malo maslaca propržite iseckanu slaninu dok ne postane hrskava. U posebnu posudu stavite dvem najviše tri supene kašike senfa (blagog ili ljutog, po ukusu) i dodajte kašiku masinovog ulja, pa dobro promešajte i sjedinite sa brokolijem i slaninicom. Dekorišite tj.pospite pečenim susamom.

Zapečeni brokoli sa povrćem

Ovo je jedini recept koji je u poređenju sa prethodnim malo „teži“ jer sadrži i mlečne proizvode, pa osobe koje su intolerantne na laktozu treba da ga izbegnu. Međutim, i dalje je dobar izbor jer u njemu nema mesa, a sadrži veliku količinu hranljivih materija i malo kalorija.

Potrebno:

  • 400 g brokolija
  • 400 g šampinjona
  • dve šargarepe
  • 1 praziluk
  • 2 jajeta
  • 2 dl jogurta
  • 100 g sira (po mogućstvu starijeg)
  • (slatka pavlaka)
  • biber, so, začini po želji

Brokoli probarite a praziluk i beli luk izdinstajte dok ne postanu staklasti, dodajte šampinjone i šargarepu seckanu na kolutiće sa još malo vode. Sve zajedno još malo dinstajte dok sva tečnost ne ispari, pa sve prebacite u podmazanu vatrostalnu posudu. Posebno izmešajte jaja, jogurt i narendani sir ili kao alternativu slatku pavlaku uz jaja, pa prelijte preko povrća. Pecite na 180 stepeni do 15 minuta.

Brokoli, povrće zapečeno, recept

Zapečeno povrće je odličan letnji izbor za zdrav i lak ručak Foto: Shutterstock

Pire od brokolija, belog pasulja i pesto sosa

Pored toga što zvuči egzotično, ovaj prilog je izuzetno zdrav i možete da koristiti uz piletinu, neko drugo meso ili uz ribu. Uz to je, zbog intenzivne zelene boje i vrlo dekorativan.

Potrebno:

  • brokoli
  • konzerva belog pasulja
  • dve kašike pesto sosa
  • beli luk (po želji)
  • kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Brokoli probarite i izblendirajte pa mu dodajte i izblendirani ili dobro izgnječeni beli pasulj, kao i pesto sos, maslinovo ulje u beli luk iz prese. Sve promešajte i poslužite kao topli prilog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo