Naslovna / Ishrana

Mediteranska dijeta je „zlatni standard“ za zdravlje i kontrolisanje težine

Priredio/la: eKlinika|14:00 - 28. 04. 2021.

Mediteranska dijeta je toliko dugo bila način života u tom regionu da istraživači imaju mnogo podataka o njenom uticaju na kontrolu telesne težine i rizik od hroničnih bolesti

mediteranska dijeta- zdrava ihrana- voće Foto: Pexels

Na godišnjoj rang listi najpopularnijih dijeta, koju pravi U.S. News and World Report, Mediteranska dijeta je već godinama na prvom mestu.  To što se Mediteranska dijeta smatra jednom od najboljih ne treba da čudi, jer ona obiluje voćem i povrćem, zdravim mastima i integralnim žitaricama. Ima mnoštvo zdravstvenih dobrobiti potkrepljenih naukom, a i „izuzetno je razumna“.

Uravnotežena, održiva, ukusna, prihvatljiva za porodicu

– Da bi neka dijeta ponela titulu „najbolja“ u obzir se uzimaju razne karakteristike kao što su ravnoteža, održivost, ukusnost, prihvatljiva za porodicu, usklađenost sa zdravljem. Istraživanje je jedan od glavnih kriterijuma koji se koristi za rangiranje dijeta – a Mediteranska dijeta se istorijski pokazala korisnom i odavno je „zlatni standard“ u smislu dokazanih rezultata i za kontrolisanje težine i za zdravstvene rezultate. S obzirom na to da je Mediteranska dijeta toliko dugo bila način života u tom regionu sveta, istraživači imaju mnogo podataka o njenom uticaju na kontrolu telesne težine i rizik od hroničnih bolesti – objašnjava dr David Katz, direktor istraživačkog Centra za prevenciju Univerziteta Yale. 

Najbolja u mnogim kategorijama

Mediteranska dijeta 2020. proglašena je najboljom  jer je zauzela prvo mesto i u četiri druge kategorije:
– Najbolja dijeta za zdravu ishranu
– Najjednostavnija dijeta
– Najbolja dijeta za dijabetes
– Najbolja biljna dijeta
Međutim, ako vam je cilj da brzo postanete vitki, Mediteranska dijeta vam verovatno neće previše pomoći, jer je dobila najniži rezultat u kategoriji „Najbolje dijete za brzo mršavljenje“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo