Naslovna / Prirodna medicina

Infekcija sinusa i sekret iz nosa mogu da se olakšaju belim lukom ili jabukovim sirćetom

Priredio/la: M.R.|10:00 - 11. 06. 2021.

Infekcije sinusa uglavnom zahtevaju upotrebu antibiotika, ali to možete da izbegnete ukoliko primeniti neki od prirodnih lekova

infekcija sinusa-prirodni lek-beli luk-med U slučaju problema sa sinusima beli luk biće još delotvorniji ako ga sitno iseckate i dodate kašiku meda Foto: Shutterstock

Infekcije sinusa uglavnom su bakterijskog porekla i prati ih pritisak, otok i sekrecija iz nosa, a neizostavna je i jaka  glavobolja i nervoza. Alergija i prehlada, takođe, mogu biti razlog pojave ovog problema. Prirodna medicina nudi rešenja koja bi trebalo primenjivati čim se osete prvi simptomi, a u cilju sprečavanja razvoja infekcije.

Beli luk –  i preventivno i kao lek kada krenu simptomi

Beli luk, kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika sa antiinflamatornim svojstvima, visokim sadržajem vitamina C, vitalnih jedinjenja sumpora, koja pomažu u jačanju imunološke funkcije, kao i drugih enzima i minerala važnih u sprečavanju virusa prehlade i gripa, može da bude od velike pomoći. Redovna konzumacija belog luka u okviru ishrane jedan je od načina da se spreči pojava ovih infekcija, a kada se simptomi manifestuju, treba ga jesti svakodnevno svežeg ili u obliku tableta, kako bi se ubrzao oporavak. Postoje osobe kojima beli luk „teško pada na želudac“ jer može da izazove refluks kiseline kod onih koji imaju osetljiviji digestivni sistem, pa se njima i ne preporučuje.

Beli luk će u slučaju problema sa sinusima biti još delotvorniji ako ga sitno iseckate, dodate kašiku meda, malo limunovog soka i malo kajenskog bibera (dobija se od osušenog semena kajanske čili paprike).

Esencijalna ulja eukaliptusa ili nane

Esencijalna ulja eukaliptusa ili nane se već dugo koriste za ublažavanje akutnih problema gornjih disajnih puteva, od bronhitisa do upale sinusa. Intenzivan miris obe ove lekovite biljke utiče na otvaranje i oslobađanje nazalnih prolaza. Ulja eukaliptusa i peperminta imaju prirodno antimikrobno svojstvo, a dovoljno su nežna da mogu da se nanose direktno u nosnu šupljinu. Jedan od dobrih načina za korišćenje je i stavljanje u ovlaživač vazduha koje izaziva pasivni, ali konstantni uticaj na sinuse, najbolje dok spavate i ravnomerno dišete. Prema jednoj studiji Univerziteta u Mičigenu, aktivni sastojak ulja eukaliptusa, cineol, može da ubrza oporavak od akutnog sinusitisa prilikom udisanja. Stavljanje u inhalator je takođe veoma delotvorno.

Inhalacija biljnim čajevima

Para iz ključale vode sigurno utiče na otapanje sekreta i pročišćavanje kanala, a udisanje takođe može da pomogne kod saniranja upale ili infekcije. Njujorški sinusni centar je objavio studiju po kojoj je priprema samo jedne šolje nekog biljnog čaja, uz udisanje isparenja, odličan način za ublažavanje upalnih procesa. Kamilica, gavez i beli slez jačaju respiratorni sistem, a majčina dušica, žalfija i cvetovi zove su prirodni antimikrobni agensi. Dodavanje kriške đumbira (antimikrobno bogato kalijumom) ili limuna (još jedno antimikrobno sredstvo sa visokim sadržajem vitamina C) takođe mogu da pomognu u razređivanju sluzi i ublažavanju pritiska na sinuse.

Ekstrakt semenki grejpfruta

Napravljen od pulpe i semenki grejpa, ekstrakt semenki grejpa deluje kao prirodni antibiotik i antiseptik koji stabilizuje pH vrednost tela, važnu u borbi protiv infekcija.

Neke studije su dokazale da ekstrakt semena grejpfruta može da pomogne u procesu ubijanja gljivica i bakterija u sinusnoj šupljini, ako se uzima u obliku kapsula ili tableta. Oni koji nisu skloni sezonskim alergijama mogu da ga koriste i za orošavanje nosnih šupljina tako što će ga pomešati sa fiziološkim rastvorom ili destilovanom vodom. Sa nekoliko kapi ekstrakta, ovo ispiranje upražnjavajte 2 ili 3 puta dnevno, dok simptomi ne oslabe ili ne prestanu.

Jabukovo sirće protiv sekreta i sluzi

Visok pH jabukovog sirćeta pomaže u razređivanju i razbijanju sluzi, čišćenju disajnih puteva i smanjenju otoka. Budući da sadrži određene količine vitamina B1, B2, A, E, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma u ​​tragovima, može da utiče na smanjenje simptoma alergije koji mogu da pokrenu sinusitis. Sa svojim prirodnim antibakterijskim, antigljivičnim i antiinflamatornim svojstvima, jabukovo sirće je i odlična pomoć u varenju i najverovatnije ne može doći do problema kao u slučaju belog luka. Razblažite jednu kašiku jabukovog sirćeta u manjoj čaši vode, držite na sobnoj temperaturi, malo popijte ujutru, pa tokom celog dana. Obavezno koristite slamčicu da biste izbegli uticaj na zubnu gleđ.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo