Jabukovo sirće može da bude korisno kod masne jetre, ipak ne savetuje se svima i posebno u kombinaciji sa nekim lekovima

Piše: Danijela Tadić    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Stručnjaci upozoravaju da jabukovo sirće ne smemo da posmatramo kao "čudesni lek"

Jabukovo sirće može pozitivno da deluje na osobe sa metabolički povezanom bolešću masne jetre tvrde istraživanja rađena na miševima i malim grupama ljudi. Ove studije pokazuju da kod pacijenata sa masnom jetrom posle upotrebe jabukovog sirćeta dolazi do blagog poboljšanja nivoa šećera u krvi, nivoa ukupnih masnoća i upale. Stručnjaci upozoravaju da su ova istraživanja ograničena, s tim da efekti variraju od osobe do osobe. Poseban oprez savetuje se osobama koje uzimaju pored jabukovog sirćeta određene lekove i pojedinim hroničnim pacijentima.

Masna jetra

Masna jetra je stanje u kojem jetra ne može u potpunosti da preradi višak masnoće, to jest, triglicerida, zbog čega dolazi do taloženja masnoća i ometanja normalnog rada jetre. Bolest masne jetre sve je zastupljeniji zdravstveni problem, koji se u bitnoj meri dovodi u vezi sa načinom ishrane, gojaznošću i slabom fizičkom aktivnošću.

Veruje se da jabukovo sirće može da pomogne pojedinim pacijentima da regulišu ovo stanje. Stručnjaci, ipak, upozoravaju da jabukovo sirće ne smemo da posmatramo kao "čudesni lek" koji sam po sebi može da pomogne kod bolesti masne jetre. Terapija mora da bude zasnovana i na zdravom načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti i lekovima, ako je potrebno.

Hoće li jabukovo sirće da pomogne svima sa masnom jetrom?

Neće, jednoglasan je odgovor stručnjaka, koji upozoravaju da jabukovo sirće neće biti svima u istoj meri od koristi. Posebno je važno da se ova terapija ne koristi na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom, posebno ako već pijemo određene lekove, ili imamo dijagnostikovanu bolest jetre.

Uticaj jabukovog sirćeta na vrednosti holesterola i triglicerida

Povišen "loš holesterol" LDL i trigliceridi često se uočavaju kod pacijenata sa masnom jetrom. Pojedina istraživanja ističu da jabukovo sirće može da poboljša lipidni status i na taj način oporavi jetru.

Savet je da se sirće koristiti kao preliv za salate ili da se pomeša sa vodom. Jabukovo sirće nije dovoljno samo po sebi, sve mora da bude praćeno zdravom uravnoteženom ishranom, fizičkom aktivnošću, ako je potrebno lekovima. Veruje se da tek na ovaj način može da dođe do realnog i dugoročnog poboljšanja.

Insulinska rezistencija i bolest masne jetre, uloga jabukovog sirćeta

Insulinska rezistencija je jak faktor rizika za razvoj bolesti masne jetre, jer ometa pravilnu regulaciju šećera u krvi i podstiče taloženje masnoća u jetri. Pojedine studije rađene na životinjama navode da jabukovo sirće može da uspori apsorpciju šećera nakon obroka, i na taj način reguliše nivo insulina.

Predlaže se osobama sa insulinskom rezistencijom da jednu kašiku jabukovog sirćeta pomešaju u čaši vode uz obrok. Naglašava se da je ova terapija moguća tek posle konsultacije sa lekarom.

Može li jabukovo sirće da "istopi" kilograme?

Čak i par kilograma manje kod gojaznih osoba može značajno da poboljša funkciju jetre. Osobe koje su pile razblaženo jabukovo sirće svakog dana tokom 12 nedelja imale su duži osećaj sitosti, bez napada gladi, navodi jedno manje istraživanje.

Uočava se da je kod osoba koje su koristile jabukovo sirće došlo do blagog ubrzanja metabolizma i smanjenja telesnih masnoća. Stručnjaci naglašavaju da je ovakav režim, ipak bio praćen zdravom ishranom i redovnim fizičkim aktivnostima. Veruje se da samo jabukovo sirće ne bi dovelo do ovog efekta.

Kako jabukovo sirće deluje na upalu?

Hronična upala je često "teren" na kojem nastaju oštećenja jetre. Studije rađene na životinjama navode da jabukovo sirće može da smanji upale povezane sa masom jetrom. I pored toga što su rezultati obećavajući, nema još konkretne procene, jer su potrebna dodatna istraživanja na ljudima.

Jabukovo sirće nikada se ne pije nerazblaženo

Stručnjaci upozoravaju da jabukovo sirće nikada ne pijemo nerazblaženo, kiselina može da ošteti zubnu gleđ i iritira stomak. Savet je da se 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta razblaže u velikoj čaši vode. Ovaj napitak se konzumira pre jela, počinje se manjim količinama, koje se postepeno povećavaju.

Savet je da svemu prethodi konsultacija za zdravstvenim radnikom. Pacijenti sa bolestima bubrega, osobe koje pate od problemima sa varenjem ili oni koji piju lekove, posebno za dijabetes ili srčane bolesti, treba da budu oprezne, jer jabukovo sirće može da deluje na nivo kalijuma i šećera u krvi.

Kada je potreban dodatni oprez?

Pacijenti koji piju diuretike, osobe na insulinu i drugim lekovima moraju da budu oprezne, jer su moguće interakcije između jabukovog sirćeta i ovih lekova. Naglašava se i da kombinacija jabukovog sirćeta i drugih kiselih namirnica može da poveća iritaciju digestivnog sistema i zubne gleđi. Savet je da se jabukovo sirće obavezno razblaži i nikada ne pije na prazan stomak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>