Naslovna / Prirodna medicina

I Viktorija Bekam voli jabukovo sirće! A evo zašto je ono zdravo i kako da ga koristimo

Priredio/la: J. M.|11:00 - 05. 11. 2020.

Jabukovo sirće pomoći će vam kod regulacije pritiska, šećera u krvi, ako želite da smršate ili ako imate problem sa jakom kijavicom i glavoboljom… Ali evo kako da ga koristite i koliko!

Modna ikona Viktorija Bekam odavno je objavila od čega se sastoji njen doručak: pre svega, ona uzima dve kašike jabukovog sirćeta, jer ono smanjuje šećer u krvi, ubija bakterije u telu i poboljšava gubitak težine. Kasnije, Bekamova popije kuvanu vodu sa sveže isceđenim limunovim sokom, što je dobro za varenje. I to radi svakog jutra. Potom doručkuje, pa ide na treninge…
Ali šta je to sve još blagotvorno u jabukovom sirćetu, koje se i kod nas koristi i smatra veoma zdravim sastojkom salata.

Jabukovo sirće ublažava upalu grla, daje energiju, leči loš zadah Foto: Shutterstock

Reguliše šećer i pritisak, glavni je sastojak dijeta

Odavno nam je poznato da jabukovo sirće može da pomogne kod bolova u zglobovima, da eliminiše kiseline i pomaže kod gorušice. Koristi se i ako imamo opstipaciju, a mnoge žene ga uzimaju kako bi smršale. Neka istraživanja kažu da sveukupno, jabukovo sirće može doprineti gubljenju kilograma promovišući sitost, snižavajući šećer u krvi i smanjujući nivo insulina. Jabukovo sirće stari ljudi uzimaju kako bi smanjili nivo holesterola i snizili krvni pritisak. Pored toga, jabukovo sirće ublažava upalu grla, daje energiju, leči loš zadah…

Ali važno je da zapamtite: ako trenutno uzimate lekove za snižavanje šećera u krvi, obratite se svom lekaru pre nego što povećate unos bilo koje vrste sirćeta!

Med i jabukovo sirće su najzdravija kombinacija Foto: Shutterstock

Med i jabukovo sirće

Stručnjaci kažu da postajemo bolesni kada naše telo preterano poveća kiselost (pH ispod 7). Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med, takođe, ima nisku pH, ali podiže baznost tela. Ove dve supstance su savršen način da se organizam otarasi prekomerne kiselosti usled stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica. Telo funkcionišu na najbolji i najzdraviji način kada je pH ​​vrednost tela između 7,0 i 7,4, blago alkalna.

Napitak od jabukovog sirćeta i meda

1 kašičica meda
1 kašika jabukovog sirćeta
1 čaša tople vode

Najbolje je ovu mešavinu piti na prazan stomak, ujutro. Konzumirajte ga na oko 20-30 minuta pre jela, svaki dan

A i narodni lekar i prosvetitelj Vasa Pelagić pisao je u svom „Narodnom učitelju“ o blagotvornom dejstvu jabukovog sirćeta:

− Protivu nesvestice, glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti jabukovaču i ušmrkavati desetinu kapi jabukova sirćeta u nos i kroz nos da ostanu unutra. To treba činiti tri-četiri dana pre i posle podne!

Dakle, jabukovo sirće jeste blagotvorno, ali ne preterujte. Dovoljno je kašika, dve dnevno.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo