Naslovna / Prirodna medicina

RECEPTI VASE PELAGIĆA: Brezov list protiv bolesti bubrega i mokraćnih kanala

Priredio/la: P. Živković|15:30 - 09. 11. 2020.

U kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima, čaj od lista breza koristi se za sprečavanje formiranja peska u bubrezima

brezov čaj

Od lišća breze pravi se čaj Foto: Shutterstock

Izvor: Narodni učitelj Vase Pelagića

Za lečenje obolelih bubrega sa najviše uspeha se daje mlad brezov list u obliku sitnog praška, i to 3 do 4 puta dnevno po 1 dečju kašiku ili u obliku čaja. Punu kašiku isitnjenog lišća poparite sa dva decilitra ključale vode, dodajte na vrh noža sode bikarbone i pijte nekoliko puta dnevno po jednu kašiku. Lečenje traje duže, ali ipak u mnogim slučajevima pomogne.

A ako imate visok pritisak

Daje se s uspehom i drugo bilje, često smeše u kojima je bilo pored breze još i medveđeg grožđa, bosioka, rastavića, troskota i imele, ali je dosad bilo najviše uspeha sa čistim brezovim lišćem. U slučaju da bolesnik ima i visok pritisak, dobro je da jede beli luk i s vremena na vreme pije čaj od imele i rutvice.

Za lečenje mokraćnih kanala, dodajte i ovo

Za lečenje upale mokraćnih puteva najčešće se upotrebljava čaj od lista medveđeg grožđa i sitnice sa dodatkom ili bez dodatka bre­zovog lišća. Kombinacija čajeva koja je delotvorna: jednaki delovi lišća medveđeg grožđa, sitnice, cveta belog sleza i lista od žalfije; ili: breza, medveđe grožđe, slatki koren i kukuruzna svila. Ponekad, u novije vreme, javlja se i ovaj čaj; peteljke od višanja, brezov list i koren od selena.

Ako otežano mokrite

U slučaju otežanog mokrenja daju se čajevi koji se sastoje uglav­nom od kukuruzne svile, maslačka, peteljaka od višanja, semena od lubenice, zečjeg trna, anisa, peršuna, klekinje, kore bele topole, ko­rena site i odoljena. U nas se u narodu često upotrebljava venja ili klekinje i pošto se ne zna doza (količina), često se uzme previše, zbog čega se bolest pogorša i bolesnik počne da mokri krv. Zbog toga pri upotrebi ovih lekova (osobito venje) treba biti veoma oprezan i uvek prethodno treba da se  obratite lekaru.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo