Naslovna / Prirodna medicina

Koji čaj ne treba piti u velikim količinama zbog neželjenih efekata, a koji spada u super-hranu

Marijana M. Rajić|8:45 - 24. 05. 2024.

– Mnogi novi i nama nepoznati čajevi došli su na naše tržište, a niko nam nije objasnio da popiti litar zelenog čaja i litar kamilice i nane nije isto – konstatuje Milijana Vujaklija

Čaj Milijana Vujaklija Milijana Vujaklija: Ako čaj pijete zbog neke konkretne situacije, stanja ili bolesti, obavezno se konsultujte sa lekarom Foto: Milijana Vujaklija/privatna arhiva/Shutterstock

Na dalekom Istoku, odakle i kreće istorija čajeva, ovaj napitak je prvobitno bio tretiran kao lek. Vremenom se stav preformulisao u neodvojivu vezu između duha i tela: čaj treba piti svakodnevno da bi naš um bio u balansu, a telo će ga slediti.

Čaj i efekti na zdravlje: Zdrav um prati zdravo telo

U razgovoru za eKlinika portal, veliki poznavalac čajeva i japanske čajne ceremonije, čajni edukator i član Edosenke škole japanske čajne ceremonije Milijana Vujaklija, navodi da je u zemljama kao što su Japan i Kina čaj prvenstveno svestan i relaksirajući ritual za um, jer zdrav um je jedan od najbitnijih preduslova za zdravo telo. Dodaje na početku razgovora i da su na toj strani sveta više popularni takozvani „pravi čajevi“ (beli, žuti, zeleni, ulong, crni i Puer).

Svoje formalno i praktično znanje o čajevima naša sagovornica je sticala i usavršavala u Japanu, gde je živela pet godina.

Doziranje i pravilna primena: Kako da znamo da ispravno konzumiramo čaj i u čemu najčešće grešimo?

Čajevi su popularni i kod nas. Sa trendovima zdravijeg života i zdravije ishrane, sve više zastupljeni i kao svakodnevna namirnica i kao pomoć kod određenih zdravstvenih stanja. Gde je trend konzumiranja veći tu je i raznovrsnija ponuda. Samim tim nam je potrebnija i edukacija. Zato smo našu sagovornicu pitali: možemo li popiti previše nekog čaja i sebi napraviti problem umesto koristi?

– Kao i sa ostalim stvarima u životu i sa čajem se može preterati. Ali, rekla bih da se to neće desiti kada ga prvo upoznate. Tu pre svega mislim na grupu čajeva koji se dobijaju od biljke Kamelije Sinensis (Camellia sinensis). Problem je nastao onog trenutka kada su oni došli na naše tržište a niko nam nije objasnio da popiti litar zelenog čaja i litar kamilice i nane nije isto – upozorava Vujaklija i savetuje:

Šta sve treba da proverimo kada biramo čaj za mršavljenje, relaksaciju, uobičajenu upotrebu…

Zato budite jako pažljivi sa savetima iz medija, poput onog da pijete 3 šolje zelenog čaja kao deo detoksa. Kog zelenog čaja? Kakav je kvalitet tog čaja? Koliko velike su te preporučene šoljice? Kako je taj čaj napravljen, sa kojom temperaturom vode i minutažom? Šta se tu „izvuklo“ i u kojoj meri? Koliko je u njemu kofeina? Koliko ste vi osetljivi na isti? Sve je to jako bitno i igra ulogu. Nije dovoljno samo popiti 3 šoljice zelenog čaja i kilogrami će da se tope – upozorava na sveprisutne zamke Vujaklija.

Čaj treba konzumirati svakodnevno i umereno, ali kod bolesti mora postojati oprez i konsultacija sa lekarom

Koliko onda edukovana osoba preporučuje čaja i kog?

– Moj prosek je četiri šolje (od 2 dl) dnevno. Od toga, tri koje sadrže kofein i jedna biljnog čaja. Ali moj glavni motiv je uživanje i relaksacija uma i tela. Ne pijem ga sa namerom da bilo šta konkretno zalečim. To je moja trenutna mera. Nekada manje, tu i tamo i više. Svako treba da nađe svoju. Ako pijete radi neke konkretne situacije, stanja ili bolesti, obavezno se konsultujte sa lekarom. Pazite na senzacionalističke naslove koje neretko u poslednje vreme viđam na temu čaja, od toga da neki mogu da naprave veliku štetu do tvrdnji da leče sve i svašta – odgovara naša sagovornica.

Tri čaja po izboru sagovornice sa karakteristikama i koristima: Koji spada u super-hranu?

– Na prvom mestu među mojim favoritima je maća čaj, ono što Englezi zovu superfood. To je jedini zeleni čaj koji pijete ceo, jer je u prahu. Pije se ceo list Kamelije Sinensis koji se 2-3 nedelje pre branja prekriva i štiti od sunca kao bi se sprečila fotosinteza i zadržali najbolji sastojci. Zato ćete često čuti kako je 10 puta moćniji od običnog zelenog čaja. To je čaj koji nam daje puno energije i stabilan fokus pri radu, izuzetno je bogat antioksidansima, aminokiselinom L-Teanin koja opušta telo i um, ubrzava metabolizam, reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Ima zaista jako mnogo dobrobiti – obrazlaže svoju preporuku Milijana Vujaklija.

Earl-Gray: Uživanje, ali i „hrana“ za mozak i pomoć boljoj probavi

Prema njenim rečima, na drugom mestu je Earl Grey. Reč je o aromatizovanom crnom čaju sa prepoznatljivom aromom bergamota, citrusa koji raste na jugu Italije. Earl Grey je čaj koji, kako kaže naša sagovornica, pre svega pije iz uživanja, a taj faktor igra ulogu i u dobrobiti za telo. Odličan je kako ujutru, tako popodne. Daje mozgu energiju za efikasan i fokusiran rad, pomaže probavu, potpomaže zdravlje srca i oralno zdravlje.

Još zanimljivih predloga za egzotične, a korisne čajeve

Treće mesto, mišljenja je Vjaklija, dele 3 čaja: južnoafrički čaj Roibos, japanski prženi čaj Hođića i naš biljni čaj od konoplje:

– Ovo su čajevi koje pijem pred spavanje. Roibos je čaj koji sadrži pregršt minerala kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink. Južnoafrikancima je već vekovima glavni saveznik protiv dehidratacije i kod stomačnih problema kod dece. Kažu da takođe pomaže kod povećanog pritiska, dijabetesa, unapeđuje zdravlje kostiju, kože i kose. Hođića čaj ne možete kupiti kod nas, ali možete ga sami napraviti tako što ćete za jednu šolju od 2 dl ispržiti na laganoj vatri, oko 15 minuta, kašiku japanskog zelenog čaja Senća ili Banća. Jako lepo opušta – pravi je anti-stres čaj, jača imuni sistem, zdravlje srca i probavu.

Čaj od konoplje: Između straha i koristi

Jedan od onih koji izaziva dileme, kontraverze pa i strah svakako je čaj od konoplje. Zašto se on našao na ličnoj listi najkorisnijih čajeva naše sagovornice?

– Čaj od konoplje ima mnogo benefita, naročito kada ga pijemo duže vreme. Neki od njih su da sprečava stvaranje bubrežnog kamenca, reguliše hormone, olakšava menopauzu i jača kosti. Industrijska konoplja se polako ali sigurno vratila i na naše tržište koje je je sve do 60-ih godina 20. veka bilo svetski poznato po njenom uzgoju. To je jedna posebna i izuzetno zdrava biljka na čiji pomen mnogi odmah pomisle na marihuanu, međutim, čaj i ostali proizvodi koji su u slobodnoj prodaji se ne prave od iste biljke kao i pomenuti narkotik. Nivo THC-a je u takvim proizvodima daleko od postotka koji je potreban da bi imao nekakve opojne efekte na ljude. Slobodno uživajte u ovom čaju, vaše telo će vam definitivno biti zahvalno – preporučuje Milijana Vujaklija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo