Naslovna / Zdravlje

Evo zbog čega ne smemo da jedemo grejpfrut uz pojedine lekove

Priredio/la: P.Ž.|12:01 - 10. 12. 2020.

Ovo citrusno voće  sadrži furanokumarine koji ometaju razgradnju lekova

grejpfrut i lekovi Hemikalije u voću mogu da poremete enzime koji razgrađuju lekove Foto: Unsplash

Ne shvatajte interakciju grejpfruta i lekova olako. Ona nekad može da prouzrokuje potencijalno ozbiljne zdravstvene probleme. Ako uzimate lekove na recept, pitajte svog lekara ili farmaceuta da li ti lekovi imaju interakciju sa grejpom ili drugim citrusnim voćem. Zbog lekova koje pijete možda ćete morati da izbacite iz ishrane proizvode koji sadrže grejp.

Zbog čega grejpfrut ne ide sa nekim lekovima?

Problem nastaje zbog toga što hemikalije u voću mogu da poremete enzime koji razgrađuju  lekove u vašem digestivnom sistemu. Grejpfrut sadrži furanokumarine koji blokiraju enzim u našem telu zadužen za razgradnju lekova što pomaže nekim lekovima  da brže uđu u krvotok i u njemu dostignu visoke nivoe. Kao posledicu toga lek može da ima i nekoliko puta jače dejstvo nego što bi trebalo. Ovo može da bude veoma opasno za organizam.

Na koje lekove grejpfrut loše utiče?

Lekovi koji se koriste za depresije i erektilne disfunkcije samo su neki koje ne treba mešati sa grejpfrutom. Takođe, ovo citrusno voće nije dobro mešati ni sa lekovima za srce, povišen pritisak, epilesiju, karcinom. Ne preporučuje se ni mešanje sa lekovima koji se koriste u borbi protiv HIV-a i hepatitisa C. Spisak lekova koji mogu da budu loši u kombinaciji sa grejpfrutom je dugačak, a postoje i mnoga savremena istraživanja koja potvrđuju ovu tezu.

Da li postoji određena doza do koje je bezbedno konzumirati grejpfrut i ove lekove?

Jedan od potencijalnih problema je i taj što određena hrana ili piće mogu da sadrže grejpfrut. Na primer, brojna bezalkoholna pića sa ukusom citrusa sadrže sok ili ekstrakt grejpa. Čak i male količine mogu da izazovu velike probleme. Najbolje je da izbegnete ovo voće i njegove ekstrate u potpunosti ukoliko imate prepisanu terapiju koja ne preporučuje njihovo kombinovanje.

Zbog toga kada god dobijete neki novi recept za lek uvek pitajte svog lekara ili farmaceuta da li treba da promenite i neke navike u ishrani.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo