Naslovna / Psihologija

Depresija majki povećava rizik od depresije kod dece. Kako to sprečiti?

5:00 - 17. 09. 2020.

Perinatalnu depresiju je bitno na vreme uočiti i lečiti. Osim negativnih posledica po majku, deca su pod rizikom da i sama tokom života boluju od depresije. Evo kome se treba obratiti

Ženi je potrebna podrška i tokom trudnoće i nakon porođaja Foto: Shutterstock

Piše: Milica Simonović

Deca majki koje su patile od depresije tokom i nakon trudnoće imaju za 70 odsto više šansi da i sama boluju od depresije u adolescenciji, ali i kasnije tokom života, pokazala je nova studija objavljena u naučnom časopisu JAMA Network Open.

 

Tim istraživača iz Zdravstvenog naučnog centra Univerziteta Teksas sproveo je analizu dosadašnjih sprovedenih istraživanja na ovu temu, a prvi put su se ispitivale posledice depresije majki kod dece nakon dvanaeste godine života.

 

Perinatalna depresija pogađa svaku petu ženu

Perinatalna depresija, tj. ona koja se javlja tokom trudnoće i/ili tokom prve godine nakon rođenja, javlja se kod 10 do 20 odsto svih majki i dovodi se u vezu sa niskim rastom dece, neuhranjenošču i povećanim rizikom za razvoj zdravstvenih problema potomstva i gojaznosti.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da u zemljama sa niskim i srednjim primanjima, u koje spada i Srbija, svaka šesta žena tokom trudnoće i svaka peta nakon porođaja pati od depresije. Ipak, zbog nedovoljno dobro organizovanog sistema podrške u državnim ustanovama, zvanični podaci o broju žena koje se u Srbiji bore sa ovim problemom ne postoje.

Posledice po mentalno zdravlje dece mogu biti dugoročne

Rezultati pomenute analize, tj. da deca majki koje su patile u perinatalnom periodu od depresije, a posebno tokom same trudnoće, imaju značajno veće šanse da razviju depresivne poremećaje kada odrastu, jesu važni jer ukazuju da perinatalna depresija ne utiče samo na majku, već ima i dugoročne posledice po potomstvo.

Zašto je važno boriti se protiv stigmatitacije?

Usled stigmatizacije mentalnih bolesti i njihovog potcenjivanja, majke često izbegavaju da potraže neophodnu pomoć, što u nekim situacijama može uzrokovati ozbiljne posledice, poput čedomorstva ili dizanja ruke na sebe.

Od velike je važnosti da sve buduće majke i one koje to jesu, znaju da ukoliko iskuse siptome depresije nisu same i jedine koje prolaze kroz to iskustvo, kao i da je stručna pomoć dostupna, a izlečenje moguće.

Potražite pomoć

Stručnjaci savetuju razgovor sa suprugom, članovima porodice ili bliskim prijateljima, ali i savetovanje sa izabranim lekarom koji će predložiti metode lečenja.

Takođe, svakog dana od 14h do 23h možete pozvati volontere ,,Centra Srce’’ na broj 0800/ 300 303 ili im pisati elektronskim putem na vanja@centarsrce.org, ukoliko osećate da vam je potrebna pomoć.

U Srbiji je od početka prošle godine otvorena i prva nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva, u Klinici za psihijatrijske bolesti ,,Dr Laza Lazarević’’. Na telefonski broj 011/ 7777 000 mogu se javiti osobe koje pomišljaju na samoubistvo ili članovi njihove porodice.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo