Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Zabranjen sirup protiv kašlja sa folkodinom u Evropskoj uniji

Priredio/la: D. T.
19:00 - 06. 12. 2022.

Stručnjaci EMA upozoravaju da je folkodin na tržištu često dostupan u kombinaciji sa drugim supstancama kao sirup, oralni rastvor i u obliku kapsula pod različitim trgovačkim nazivima i generici

Sirup protiv kašlja sa folkodinom može izazvati tešku alergijsku reakciju Foto: Shutterstock

Sirup protiv kašlja sa folkodinom može izazvati tešku alergijsku reakciju, koja se u nekim slučajevima može završiti smrtnim ishodom, navodi Evropska agencija za lekove (EMA). Pošto nisu identifikovane efikasne mere za minimiziranje ovog rizika, u EU se ukidaju dozvole za promet lekova koji sadrže folkodin.

Sirup protiv kašlja s folkodinom ni bez recepta

Komitet ove agencije na osnovu pregleda lekova koji sadrže folkodin, a koji se koriste za lečenje neproduktivnog (suvog) kašlja kod odraslih i dece, prvobitno je preporučio je da se povuku dozvole za stavljanje u promet ovih lekova u zemljama članicama Evropske unije.

Stručnjaci navode da nije bilo mogućnosti da se utvrde efikasne mere za smanjenje rizika, niti da se uoči da su koristi od upotrebe veće od rizika, pa zato lekovi koji sadrže folkodin ne bi trebalo da budu dostupni ni u slobodnoj prodaji ni na lekarski recept.

Derivat morfina  ima jako inhibitorno delovanje na refleks kašljanja

Folkodin sadrži derivat morfina koji ima jako inhibitorno delovanje na refleks kašljanja. Sprečavanje kašlja je brzo i dugotrajno. EMA poziva zdravstvene radnike da razmotre alternative načine lečenja, a pacijentima se savetuje da prestanu da uzimaju lekove koji sadrže folkodin.

Stručnjaci navode da folkodin ima blago i nespecifično depresivno delovanje na centralni nervni sistem, pa može delovati sedativno, antikonvulzivno i može potencirati hipnotičko delovanje barbiturata. Sirup protiv kašlja sa folkodinom koriste se za akutni i hronični kašalj kao simptom u bolestima disajnih puteva.

Prodaje se pod različitim imenina

EMA navodi da se folkodin koristi kao sredstvo za suzbijanje kašlja od 1950-ih godina. U Evropskoj uniji lekovi koji sadrže folkodin trenutno su odobreni u Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Irskoj, Litvaniji, Luksemburgu i Sloveniji, na ili bez lekarskog recepta.

Stručnjaci EMA upozoravaju da je folkodin na tržištu često dostupan u kombinaciji sa drugim supstancama kao sirup, oralni rastvor i u obliku kapsula pod različitim trgovačkim nazivima i generici. Folkodin se prodaje pod različitim imenima.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend