Vesti

Ponos srpskog zdravstva i događaj za prestiž u Nišu: Vrh svetske anesteziologije, nova iskustva ali i humanost

Priredio/la: Ma.R.

O važnosti same anestezije i pozicije anesteziologa moramo da govorimo konstantno, jer su, nažalost, tek u samoj pandemiji covid 19 pacijenti ali lekari svih drugih specijalnosti osetili svu kompleksnost ove grane medicine, naglašava profesor dr Radmilo Janković

Niš je proteklog vikenda bio domaćin po svemu grandioznog naučnog događaja. Nekada mali, stručni lokalni sastanak, doživeo je svoj jubilarni, 10. po redu tradicionalni susret. Zahvaljujući predanom radu i velikim odricanjima, niški Simpozijum anesteziologa i intenzivista Srbije sa međunarodnim karakterom, okupio je svetski anesteziološki „krem“.

Organizacija na svetskom nivou, 1000 učesnika i oko 100 predavača

Trodnevni 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care je protekao u perfektnoj organizaciji dostojnoj svetskih naučnih događaja. Tako se simpozijum koji ima status brenda srpske medicine, nakon dvogodišnje pandemijske pauze, vratio „na velika vrata“. Ali, i opravdao visoka očekivanja uglednih zvanica iz celog sveta. Skupu je prisustvovalo oko stotinu eminentnih predavača, među kojima i najprestižnija anesteziološka imena iz Evrope, SAD i Srbije.

Prema rečima organizatora, simpozijumu je prisustvovalo 1000 učesnika, što je ovaj događaj svrstalo u najveće medicinske događaje u regionu.

Stručnost na najvišem nivou, organizacija na svetskom Foto: Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

Radmilo Janković: Čestitke prijaju, značajan događaj za našu struku i pacijente

Simpozijum su organizovali Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš i Udruženje anesteziologa i intenzivista Srbije. Bez sumnje, najveće zasluge za vanserijsku organizaciju pripadaju prof.dr Radmilu Jankoviću, direktoru ove klinike i od nedavno novoizabranom predsedniku Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije. U razgovoru za eKlinika portal, profesor Janković kaže:

– Veoma je teško još uvek sumirati utiske. Čestitke stižu sa svih strana i prijaju. Upravo na osnovu njih mislim da može da se kaže da je ovo bio veliki događaj za srpsku medicinu. Najveće priznanje za jedan veliki i mukotrpan rad je to što je 1000 uglednih stručnjaka došlo u Niš, među njima i velika svetska imena. Događaj je doprineo afirmaciji naše struke. Razmenjena su najsavremenija iskustva i trendovi kojih se pridržavaju i slede ih i srpski anesteziolozi. Velika prednost je što nisu morali da odlaze na neke daleke destinacije, već su sa svetskim anesteziološkim imenima mogli da razmene iskustva ovde, kod nas.

O važnosti anestezije i poziciji anesteziologa moramo da govorimo konstantno

Predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije naglašava da je sam dolazak velikog broja svetskih stručnjaka u Srbiju i u Niš dostignuće za poštovanje. Primetno je, naime, a to mogu da potvrde i druge njegove kolege koje organizuju kongrese i simpozijume, da je nakon covid pandemije još uvek kod velikog broja učesnika iz Evrope i sveta prisutna doza opreza kada negde treba da putuju iz svojih zemalja.

Vrh svetske anesteziologije u Nišu Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

– Izuzetno sam zadovoljan što je sve proteklo na jednom zavidnom nivou, od tehničke organizacije do atmosfere. Kriterijumi koje smo zacrtali u organizaciji su bili veoma visoki. Iza svega zamišljenog je stajao veliki tim i normalno je da postoji zadovoljstvo što smo uspeli da ono što je planirano realizujemo. O važnosti anestezije i pozicije anesteziologa moramo da govorimo konstantno, jer smo, nažalost, tek u samoj pandemiji i na koži pacijenata, ali i na svojoj osetili svu kompleksnost ove grane medicine. Nema nas ni izbliza dovoljno koliko bi trebalo, vrednovanje rada je problematično, u mlade stručnjake mora da se ulaže. O svemu tome bilo je govora i na ovom simpozijumu – ističe profesor Radmilo Janković.

Stručnost, ali i humanost

Učesnici sa svih meridijana su nepodeljenog mišljenja: sve je proteklo perfektno. Od najvišeg nivoa stručnosti u predavanjima i izbora tema, do atmosfere i druženja, kao i izuzetne medijske kampanje.

Profesor Janković je posebno zadovoljan što je simpozijum imao i humanitarnu dimenziju. To je takođe nešto po čemu se 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care svrstao u unikatne događaje, ne samo medicinske. Svi učesnici su bili u prilici da iskažu empatiju i pomognu NURDOR-u. Kroz posebnu aplikaciju „Skeniraj-doniraj“ i jednostavan pristup putem mobilnih telefona, bilo im je omogućeno skeniranje QR koda, pa su bili u prilici da uplate novčani prilog za pomoć mališanima koji se leče od raka, na meču su se od srca zahvalili i predstavnici NURDOR-a.

Stručnost, ali i humanost na delu Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

Inače, Univerzitetski Klinički centar Niš izdvaja se od drugih institucija i po tome što je deci koja se leče na odeljenju Hematoonkologije omogućeno da sve bolne procedure lakše podnesu u opštoj sedaciji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.