Naslovna / Vesti

Anestezija se izborila za svoje „mesto pod suncem“: Predstavljen novi udžbenik „Anesteziologija – teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse“

Priredio/la: Ma.R.|19:20 - 24. 02. 2024.

Novi udžbenik pokriva sve oblasti anesteziologije i potpuno obuhvata delatnost rada anesteziologa, uz veliki broj stručnih referenci, odličnu preglednost i visok kvalitet štampe

Anestezija novi udžbenik Promociji je prisustvovao je veliki broj ugledni zvanica i kolega iz medicinske struke Foto: Marijana Rajić/eKlinika

Udžbenik „Anesteziologija – teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse“ u čijem pisanju je učestvovalo 177 eminentnih eksperata anesteziologije i drugih medicinskih specijalnosti iz Srbije i regiona, predstavljen je danas u Beogradu.

Ogroman posao uz trud svih koautora: Delo „koje piše istoriju srpske anestezije“

Ovo kapitalno delo izrađeno je u saradnji sa brojnim profesorima, lekarima, doktorima i drugim stručnjacima iz oblasti medicine. Napisano je u 145 poglavlja, ispisanih na 2.570 strana.

– Udžbenik „Anesteziologija teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse“ biće veoma koristan svim anesteziolozima i lekarima – poručila je u uvodnoj reči dr Marina Boboš, anesteziolog, i istakla da je reč je o nesvakidašnjem stručnom izdanju, koje „piše istoriju srpske anestezije“.

Prof.dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC „Dragiša Mišović“, urednik i jedan od koautora govorio je o trudu svih 177 autora i naglasio da bez njih udžbenik ne bi ni nastao. Zbog toga mu je, kako je rekao, ponekad neprijatno zbog čestitki koje su upućene direktno njemu.

– Ovo je ogroman posao u kome su nekoliko naših profesora iz različitih centara u Srbiji koordinirali rad i svojih kolega. Sam sam u nekoliko navrata bio spreman da odustanem, a zahvalan sam mojoj supruzi i još jednoj ženi, lektorki, koje mi to nisu dozvolile – rekao je pored ostalog prof.dr Stevanović, uz detaljan opis iskušenja koja su pratila ovaj zahtevni poduhvat.

Borba anesteziologa urodila plodom: Udžbenik

Jedan od koautora i recenzent, akademik i prof.dr Predrag Peško, hirurg, rekao je da je put anesteziologije i emancipacije anesteziologije bio je težak kroz istoriju. Ali, i da se anestezija borila i izborila za svoje pravo kao i svi koji su na neki način“ ugnjetavani“ i potiskivani u drugi plan. Svim autorima je čestitao na velikom i značajnom poslu.

Jedan od recenzenata profesor dr Jasna Jevđić rekla je da su u izradi udžbenika učestvovali nastavnici i naučni radnici svih univerziteta u Srbiji i regionu, vodeći stručnjaci i najmerodavnije osobe za određene oblasti, što je garancija, kako je navela, izuzetnog kvaliteta. Pokrivene su sve oblasti anesteziologije i potpuno obuhvaćena delatnost rada anesteziologa, rekla je prof.dr Jevđić i dodala da su tematske celine i sadržaj takvi da omogućavaju pregledno i lako snalaženje.

Anestezija novi udžbenik

Brojne čestitke kolega koautorima novog udžbenika Foto: Marijana Rajić/eKlinika

Zajedništvo i kolegijalnost anesteziologa: Veliki broj stručnih referenci i visok kvalitet štampe

Na predstavljanju je naglašeno da delo ima impozantan broj referenci (oko 8000 naučnih radova), sa pozivanjema autora na najnovija istraživanja. Stručne radove prate slike i kvalitetne ilustracije, a visoko kvalitetna štampa i boja obezbeđuju i estetski i vizuelno dobar utisak. Svako poglavlje ima kratki rezime i jasno istaknute ključne informacije.

Predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije profesor dr Radmilo Janković, anesteziolog i koautor, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog toga što je bio začetnik ideje da se napravi jedan ovakav udžbenik, koji anestezija kao struka kod nas zaslužuje. Posebno je aspostrofirao zajedništvo i kolegijalnost struke, zahvaljujući kojima je četvrt veka od udžbenika čuvenog profesora Lalevića stvoren novi, koji će, nada se, biti prihvaćen i van granica naše zemlje.

Profesor dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu potvrdio je da nije imao dilemu o tome da li se upuštati u jedan ovako ozbiljno zahtevan proces. Zadovoljan je i ponosan, jer je tako izuzetno obimno i tehnički zahtevno delo pripremljeno i objavljeno za mesec dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo