Naslovna / Vesti

Ponos srpskog zdravstva i događaj za prestiž u Nišu: Vrh svetske anesteziologije, nova iskustva ali i humanost

Priredio/la: Ma.R.|11:14 - 26. 04. 2023.

O važnosti same anestezije i pozicije anesteziologa moramo da govorimo konstantno, jer su, nažalost, tek u samoj pandemiji covid 19 pacijenti ali lekari svih drugih specijalnosti osetili svu kompleksnost ove grane medicine, naglašava profesor dr Radmilo Janković

Anestezija Zasluge za odličnu organizaciju, ali i afirmaciju struke i humanost, prof.dr Radmilo Janković Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

Niš je proteklog vikenda bio domaćin po svemu grandioznog naučnog događaja. Nekada mali, stručni lokalni sastanak, doživeo je svoj jubilarni, 10. po redu tradicionalni susret. Zahvaljujući predanom radu i velikim odricanjima, niški Simpozijum anesteziologa i intenzivista Srbije sa međunarodnim karakterom, okupio je svetski anesteziološki „krem“.

Organizacija na svetskom nivou, 1000 učesnika i oko 100 predavača

Trodnevni 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care je protekao u perfektnoj organizaciji dostojnoj svetskih naučnih događaja. Tako se simpozijum koji ima status brenda srpske medicine, nakon dvogodišnje pandemijske pauze, vratio „na velika vrata“. Ali, i opravdao visoka očekivanja uglednih zvanica iz celog sveta. Skupu je prisustvovalo oko stotinu eminentnih predavača, među kojima i najprestižnija anesteziološka imena iz Evrope, SAD i Srbije.

Prema rečima organizatora, simpozijumu je prisustvovalo 1000 učesnika, što je ovaj događaj svrstalo u najveće medicinske događaje u regionu.

Anestezija sala

Stručnost na najvišem nivou, organizacija na svetskom Foto: Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

Radmilo Janković: Čestitke prijaju, značajan događaj za našu struku i pacijente

Simpozijum su organizovali Klinika za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš i Udruženje anesteziologa i intenzivista Srbije. Bez sumnje, najveće zasluge za vanserijsku organizaciju pripadaju prof.dr Radmilu Jankoviću, direktoru ove klinike i od nedavno novoizabranom predsedniku Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije. U razgovoru za eKlinika portal, profesor Janković kaže:

– Veoma je teško još uvek sumirati utiske. Čestitke stižu sa svih strana i prijaju. Upravo na osnovu njih mislim da može da se kaže da je ovo bio veliki događaj za srpsku medicinu. Najveće priznanje za jedan veliki i mukotrpan rad je to što je 1000 uglednih stručnjaka došlo u Niš, među njima i velika svetska imena. Događaj je doprineo afirmaciji naše struke. Razmenjena su najsavremenija iskustva i trendovi kojih se pridržavaju i slede ih i srpski anesteziolozi. Velika prednost je što nisu morali da odlaze na neke daleke destinacije, već su sa svetskim anesteziološkim imenima mogli da razmene iskustva ovde, kod nas.

O važnosti anestezije i poziciji anesteziologa moramo da govorimo konstantno

Predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije naglašava da je sam dolazak velikog broja svetskih stručnjaka u Srbiju i u Niš dostignuće za poštovanje. Primetno je, naime, a to mogu da potvrde i druge njegove kolege koje organizuju kongrese i simpozijume, da je nakon covid pandemije još uvek kod velikog broja učesnika iz Evrope i sveta prisutna doza opreza kada negde treba da putuju iz svojih zemalja.

Anestezija 2

Vrh svetske anesteziologije u Nišu Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

– Izuzetno sam zadovoljan što je sve proteklo na jednom zavidnom nivou, od tehničke organizacije do atmosfere. Kriterijumi koje smo zacrtali u organizaciji su bili veoma visoki. Iza svega zamišljenog je stajao veliki tim i normalno je da postoji zadovoljstvo što smo uspeli da ono što je planirano realizujemo. O važnosti anestezije i pozicije anesteziologa moramo da govorimo konstantno, jer smo, nažalost, tek u samoj pandemiji i na koži pacijenata, ali i na svojoj osetili svu kompleksnost ove grane medicine. Nema nas ni izbliza dovoljno koliko bi trebalo, vrednovanje rada je problematično, u mlade stručnjake mora da se ulaže. O svemu tome bilo je govora i na ovom simpozijumu – ističe profesor Radmilo Janković.

Stručnost, ali i humanost

Učesnici sa svih meridijana su nepodeljenog mišljenja: sve je proteklo perfektno. Od najvišeg nivoa stručnosti u predavanjima i izbora tema, do atmosfere i druženja, kao i izuzetne medijske kampanje.

Profesor Janković je posebno zadovoljan što je simpozijum imao i humanitarnu dimenziju. To je takođe nešto po čemu se 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care svrstao u unikatne događaje, ne samo medicinske. Svi učesnici su bili u prilici da iskažu empatiju i pomognu NURDOR-u. Kroz posebnu aplikaciju „Skeniraj-doniraj“ i jednostavan pristup putem mobilnih telefona, bilo im je omogućeno skeniranje QR koda, pa su bili u prilici da uplate novčani prilog za pomoć mališanima koji se leče od raka, na meču su se od srca zahvalili i predstavnici NURDOR-a.

Anestezija i NURDOR

Stručnost, ali i humanost na delu Foto: 10th Annual Spring Scientific Symposium in Anaesthesiology and Intensive Care/Radmilo Janković

Inače, Univerzitetski Klinički centar Niš izdvaja se od drugih institucija i po tome što je deci koja se leče na odeljenju Hematoonkologije omogućeno da sve bolne procedure lakše podnesu u opštoj sedaciji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo