Naslovna / Moja priča

Jača od leukemije kao dete, danas druge hrabri porukom vojvode Živojina Mišića

Piše: Marijana M.Rajić|17:00 - 17. 08. 2022.

Pobedila je leukemiju u ranom detinjstvu, a danas, kao volonter NURDOR, obolelu decu i sve koji se leče hrabri porukom slavnog vojvode Živojina Mišića: „Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred!“

Leukemija Anastasija Ristić Leukemija je Anastasiji Ristić dala nauk o borbi u najranijem detinjstvu, ali i svest o važnosti govora o malignim bolestima Foto: Privatna arhiva / Shutterstock

Leukemija, podla bolest strašnog imena i Anastasija Ristić (19), učenik generacije Hemijsko – tehnološke škole u Vranju, danas nisu u direktnoj vezi. Ostalo je, na sreću, samo na momente bolno podsećanje. Iz iskustva u ranom detinjstvu, sagovornica eKlinika portala ponela je važne poruke koje danas doživljava kao svoju misiju.

Leukemija i borba na Odeljenju za dečju hematologiju u Nišu

Anastasija Ristić je 2005. godine kao dvogodišnja devojčica najpre dobila visoku temperaturu. CRP joj je bio jako visok, kao i nivo leukocita. Nakon kratkog vremenskog perioda koji je usledio i obavljenih pretraga, Odeljenje za dečju hematologiju u UKC u Nišu postaje njena druga kuća. Dijagnoza, jedna reč. Previše! Leukemija.

– Tu upoznajem drugare sa istim ili sličnim problemima. Počinje velika borba za život. Jednu za drugom, primam veliki broj hemioterapija. Opada mi kosa, imala sam slabost u nogama, izgubila sam apetit – priča u potresnom podsećanju Anastasija Ristić.

Borba i osmeh su iskonski impuls za životom

Malo telo se borilo svom silinom, što je ostalo zabeleženo i na fotografijama iz tog vremena. Ipak, pričali su joj, a na njima se to i vidi, da ni u najtežim trenucima nije prestajala da se smeje.

– Valjda je to neka iskonska želja za životom koju svako od nas ima, koliko god da je star – priča otvoreno o traumatičnom iskustvu koje joj je ipak u velikoj meri odredilo današnji život Anastasija Ristić.

Leukemija Anastasija Ristić 2

Anastasija u toku lečenja i primanja hemioterapija Foto: Privatna arhiva

Kratki odlazak kući i novi strah da leukemija ne pobedi

Nažalost, stižu i negativni efekti, uobičajeni za terapiju protiv malignih bolesti. Zbog nakupljanja velike količine toksina na pankreasu, lekari su morali da joj plasiraju sondu kroz nos.

– Jetra mi je bila uvećana nekoliko puta jer nije uspevala da obradi i prečisti toliku količinu citostatika. Nakon gotovo četiri meseca konstantnog boravka u bolnici, otpuštaju me kući u Vranje, na 15 dana. Novi strahovi porodice da se nešto ne iskomplikuje, jer su doktori daleko… Izazov za izazovom, a onda, ponovo povratak u bolnicu – opisuje Anastasija.

Nesebična podrška medicinskog osoblja

Ne propušta da se seti i da spomene imena medicinskog osoblja koje je neprekidno bodrilo i decu i roditelje. Doktorke Vesnu i Gocu, koje su pažljivo i sa saosećanjem objašnjavale kako teče bolan proces lečenja. Zatim, sestre Maju, Gagu, Ivanu i druge koji su ih obilazili i da nju i noću, uključivali infuzije, proveravali da li su dobro… Anastasija nastavlja sa hemioterapijama.

Opet mučnine i povraćanje, pa u krug… Vađenje koštane srži iz kičme i iz butne kosti, vađenje likvora…. Trajalo je ukupno 3 godine. I prošlo je, hvala Bogu. Uspeli smo! Kontrole su bile na tri, pa na šest meseci. Najveća podrška da uspem, uz medicinske radnike, bila je moja porodica – i najbližima zahvaljuje na snazi naša sagovornica.

Šta joj je pomoglo da bude zdrava, zadovoljna mlada osoba

Bolest u detinjstvu ipak je značajno uticala na formiranje nekih Anastasijinih navika. I njena svest o svemu što donosi ipak je promenjena, što je i normalno.

– Ako govorimo o zdravstvenim navikama, u mom životu je dosta toga drugačije, moj pogled je drugačiji. Od petog razreda treniram tenis. Kratko sam se bavila odbojkom, a folklor je od malena u mom srcu. Težim ka tome da se zdravije hranim, jer upravo ta zdrava ishrana je ključ bržeg izlečenja. Rok i metal muzika je takođe doprinela da izgradim sebe kao ličnost – kaže Anastasija.

Leukemija Anastasija Ristić 3

Ogroman značaj širenja svesti o malignim bolestima i potrebama dece i drugih koji se leče, NURDOR volonteri su neumorni, a sa njima i junakinja ove priče Foto: Privatna arhiva

NURDOR – neophodna podrška obolelima i njihovim porodicama i poruka Živojina Mišića

Fizičke posledice od igala su ostale. To su ožiljci koje je Anastasijino telo zapamtilo. Ipak, za ono što je takođe veoma značajno, a to su one druge, psihičke, pobrinuli su se aktivisti i volonteri NURDOR.

– Odlazak u njihove kampove nam je bio jako dragocen. Svesna toga, odlučila sam da postanem volonter NURDOR 2014. godine i da svojim iskustvom pružim pomoć i podršku deci koja se leče. Motiv za angažovanje su moji drugari koji su imali istu životnu priču kao i ja, sva deca i svi ljudi koji se leče od bilo koje vrste raka. Trudim se da svojom pričom podignem svest o deci oboleloj od raka, jer mislim da se o tome ne govori dovoljno – kaže ova hrabra devojka koja za život tek ima velike planove.

Život ne čeka, leukemija je prošlost, a poruka…

Po završetku srednje škole, proglašenja i uručenja priznanja ne samo za đaka generacije već i najboljeg učenika smera „Tehničar za zaštutu životne sredine“, Anastasija je upisala Fakultet zaštite na radu u Nišu. Biće student departmana zaštite životne sredine. Jako, kaže nam, voli prirodu, pa samim tim i vidi sebe kao budućeg ekologa.

A svima koji se bore protiv ovog strašnog neprijatelja, Anastasija poručuje samo jedno, čuvenu poruku vojvode Živojina Mišića: „Ko sme, taj može, ko ne zna za strah taj ide napred!“

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marina
19:53, 17. 08. 2022.
Odgovori

🥂🥂🥂🙏🙏🙏💪💪💪

Miki
22:51, 17. 08. 2022.
Odgovori

Bravo za hrabru devojku velikog ❤️
Treba podići svest javnosti o velikim malim junacima koji pobeđuju u najtežim životnim borbama. Živi i zdravi nam ski bili 💪🏻🥂

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo