Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Opstruktivna sleep apnea: Terapija, modalititeti, nedoumice, pristup i dometi

Priredio/la: V.St.
13:08 - 16. 05. 2023.

Sleep apnea predstavlja ozbiljan poremećaj koji uzrokuje da tokom sna “zaboravljamo da dišemo“ u stvari na trenutke zaista prestajemo sa disanjem

sleep apnea Foto: Sleep apnea je najčešće praćena hrkanjem. Često ga nazivaju “glasnim signalom za tihog ubicu” Foto: Shutterstock

S obzirom da je sleep apnea veoma ozbiljan problem naši stručnjaci organizuju kurs pod nazivom ”Terapija opstruktivne sleep apneje: Modalititeti, nedoumice, pristup i dometi“

Ovaj kurs će se održati u petak 19. maja 2023. godine s početkom u 12 časova u sali Galen Fokusa u ulici Cara Irakliona 28b u Beogradu.

– Kako se ovaj poremećaj javlja tokom sna o tome nas najčešće obaveštavaju partneri. Sleep apneu karakterišu prestanak disanja i izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve, tokom spavanja, u trajanju dužem od 10 sekundi. Ono što je zabrinjavajuće je da svaki 20 čovek pati od sleep apnee – to je čak 5% opšte populacije! Kod pacijenata koji se bore sa arterijskom hipertenzijom, a čija terapija slabo deluje, pojava sleep apnee je neverovatnih 50% – kaže jedan od predavača na ovom kurstu Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Da li je hrkanje simptom sleep apnee?

Sleep apnea je najčešće praćena hrkanjem. Često ga nazivaju “glasnim signalom za tihog ubicu”. Hrkanje nastaje usled vibriranja labavih mišića. Vibriranje stvara vazduh koji prilikom udaha prolazi kroz disajne puteve. Ukoliko osoba hrče, bitno je obratiti pažnju na sledeća pitanja:
* Koliko osoba glasno hrče?
* Koliko često hrče?
* Da li je hrkanje toliko glasno da smeta drugim ljudima u okruženju?
* Odgovori na ova pitanja značajno mogu pomoći specijalisti u ranom otkrivanju potencijalne sleep apnee.

– Ipak, važno je napomenuti da ne mora svako ko hrče da pati od sleep apnee – kaže za eKlinika portal Prim. dr Tatjana Radosavljević i dodaje:

Ovaj kurs je namenjen svim zdravstvenim radnicima i akreditovan je sa 6 bodova za slušaoce kao Nacionalni kurs prve kategorije.
Kurs je besplatan i ograničen na 50 polaznika. Više informacija o ovom kursu dobićete ako pozovete broj telefona + 381 65 3322459 ili pošaljete mejl na adresu edukacija.sleepapnea@gmail.com.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor