Naslovna / Zdravlje

Koji simptomi nas mogu upozoriti da je bol u stomaku žučnog porekla

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 19. 03. 2024.

– Najčešći razlog dolaska kod lekara je bol. Bol u trbuhu je specifičan osećaj koji je, za razliku od bola koji se javlja u nekim drugim delovima tela, nejasno definisan – kaže na početku današnjeg ePodcasta prim. dr Saša Perić, gastroenterolog

Nadutost stomaka povremeno ili stalno ima čak 70% stanovništva. Ovo stanje može ali ne mora biti deo nekog ozbiljnog zdravstvenog problema, ali sigurno utiče na kvalitet života. U današnjem ePodcastu razgovarali smo sa prim. dr Sašom Perićem, gastroenterologom o osećaju nadutosti, pojavi gasova i bolova u predelu stomaka i opcijama za rešavanje ovog problema.

Dugotrajan bol u stomaku ne treba zanemariti

Smatra se da naš sistem organa za varenje je sačinjen od sedam organa. Ne samo što su to organi koje mi inače prepoznajemo kao organe za varenje tipa jednjaka, želuca, tankog i debelog creva, tu je uključen i veliki broj parenhimatoznih organa, kako ih zovemo, koji proizvode različite enzime koji učestvuju u varenju, ali istovremeno, uzimajući produkte koje absorbujemo iz creva uz naš krvotok, koristeći ih za stvaranje imunog sistema, formiranjem različitih vitaminskih kompleksa, različitih imunih kompleksa i omogućavaju nam kvalitetan život – kaže dr Saša Perić, gastroenterolog.

Bol koji se javlja u stomaku je kako različitog porekla, tako i različitog intenziteta.

– To je nekada tišteći bol koji se javlja kao osećaj neprijatnosti, ali moramo obratiti pažnju da li se ta nelagodnost, koja nam kvari kvalitet  života javlja u određenim situacijama i u odnosu na to svakako se pripremiti za posetu lekaru. Dugotrajan bol je uglavno prvi simptom koji dovodi pacijenta kod lekara, i nikada ga ne treba zanemariti – upozorava naš sagovornik.

Bol u stomaku ne treba „maskirati” lekovima

Našeg sagovornika smo zamolili da nam objasni šta znači dugotrajan bol, koliko on vremena može da traje i kada treba neodložno potražiti pomoć lekara?

Tinjajući bol ne treba da traje duže od sedam dana. Znači, svakako treba da obratimo pažnju da li se intenzitet bola menja, da li nas on budi tokom noći, da li taj bol je povezan,sa nekim provokativnim faktorima. To će nam dati dragocene podatke u trenutku kada se javimo lekaru. Ali bol ne treba „maskirati”. Veliki broj naših pacijenata, nažalost, samoinicijativno koristi različite lekove. Svi lekovi, pa i pomoćna lekovita sredstva mogu da se koriste isključivo pod kontrolom lekara. Znači, uvek treba, ukoliko postoji tegoba, konsultovati izabranog lekara, a on će, naravno, u saradnji sa pacijentom proceniti da li je potrebna dopunska dijagnostika i usmeriti ga na dodatno ispitivanje – kaže dr Perić.

Mendiaxon – preparat namenjen osobama sa problemima sa žučnom kesom i žučnim kanalima

Često se može čuti da se ljudi žale da imaju nelagodnost, bolove i nadutost nakon obilnog ili masnog obroka. Na šta to može da nas upozori?

Nelagodnosti koje osećamo i koje nam kvare kvalitet života, ukazuju nam na to da neki od naših organa ne funkcioniše dobro. I treba da im posvetimo paženje, naravno u situacijama ako ta nelagodnost traje duže vreme. Jedan deo tih pacijenata svakako treba da obavi određena ispitivanja. Potrebno je da se sprovedu dijagnostičke metode poput ultrazvuka i proveri stanje organa kao što su jetra, žučna kesa, žučni putevi i pankreas, jer na taj način dobijemo dragocene podatke koje nam omogućavaju da primenom lekova, jer sada medicina svakodnevno napreduje, vrlo brzo i na efikasan način otklonimo te nelagodnosti. Presavijena žučna kesa, na primer, kod pacijenata, u situacijama kada uzmu obilniji ili jako začinjen obrok, može biti uzrok vrlo neprijatnog bola, iako se ranije mislilo da samo kamenčići u žučnoj kesi mogu praviti problem.  Svakako je potrebno da vodimo računa i da pravilnom dijagnostikom dođemo do toga šta je uzročnik pacijentovihi tegoba. Danas ima različitih preparata, ne samo blokatora protonske pumpe koje pacijenti koriste za olakšavanje svojih tegoba, nekada malo i nekritično, i preparata tipa himekromona, aktivne supstance preparata Mendiaxon, koji se nalaze na našem tržištu mogu u određenim situacijama dovesti do potpunog povlačenja subjektivnih tegoba i na taj način omogućiti pacijentu da normalno funkcioniše u svom svakodnevnom okruženju – kaže dr Saša Perić.

U nastavku ePodcasta saznaćete od prim. dr Saše Perića, kako lekovi poput Mendiaxona deluju u našem organizmu i šta mi sami možemo uraditi za dobro funkcionisanje gastrointestinalnog sistema.

Reč, dve o predavaču

Prim. dr Saša Perić je internista gastroenterolog. Prvi je u Srbiji uveo PH-metrijsko merenje aciditeta putem BRAVO kapsule. Ono što čini posebnu sferu interesovanja dr Perića jesu endoskopske dijagnostičke procedure i interventne endoskopije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragica Bulajić
21:51, 21. 03. 2024.
Odgovori

Dali lijek Mendiaxon može da se kupi u apoteci? Hvala na odgovoru….Srdačan pozdrav.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo