Naslovna / Zdravlje

Koliko su opasni polipi u želucu, nose li rizik od karcinoma i kako se otkrivaju

Marijana M. Rajić|8:45 - 14. 05. 2024.

– Polipi u želucu mogu da nastanu i kod žena i kod muškaraca svih starosnih dobi, s tim da se učestalost pojave povećava sa starenjem, posebno nakon 65. godine života – kaže u razgovoru za eKlinika portal prof.dr Miloš Bjelović, digestivni hirurg

Polipi u želucu dr Miloš Bjelović Prof.dr Miloš Bjelović: Iskustvo hirurga je od ogromnog značaja, pa se pacijentima savetuje da se obavezno informišu da li je preporučeni hirurg kompetentan da uradi laparoskopsku operaciju uklanjanja polipa ili dela želuca sa polipom Foto: Miloš Bjelović/privatna arhiva/Shutterstock

Polipi su dobroćudne (benigne) izrasline koje nastaju unutar sluznice digestivnog trakta i mogu da se formiraju u svim njegovim delovima. Ipak, polipi u želucu i u debelom crevu češće se javljaju u odnosu na tanko crevo.

Zašto nastaju polipi u želucu

Na pojavu polipa u želucu mogu da utiču neka zdravstvena stanja, potvrđuje u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Miloš Bjelović, specijalista opšte hirurgije i digestivni hirurg i navodi:

Dobro je poznata povezanost između hronične infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori), ulkusa (čira želuca), hroničnog atrofičnog gastritisa (hronične upale sluznice želuca) i adenomatoznih polipa želuca. Dugotrajna terapija lekovima poznatim kao inhibitori protonske pumpe (IPP), koji utiču na smanjenje lučenja želudačne kiseline i koriste se u lečenju gorušice (dominantnog simptoma gastroezofagelne refluksne bolesti/GERB), najčešće je udružena sa polipima fundusnih žlezda.

Da li polipi u želucu imaju simptomatologiju i kako se otkrivaju

Sagovornik našeg portala kaže da polipi u želucu obično ne izazivaju pojavu simptoma i da se najčešće otkrivaju prilikom gastroskopije (endoskopskog pregleda želuca) zbog nekog drugog problema. Ipak, digestivni hirurg sa višedecenijskim iskustvom naglašava da veliki polipi mogu da izazovu krvarenje, anemiju ili bol u gornjim delovima trbuha. Ako veliki polip blokira izlazni deo želuca, može, kako kaže prof.dr Bjelović, da prouzrokuje i povraćanje.

Polipi u želucu: Vrste i rizik od karcinoma

Iako lokacija i izgled polipa u želucu mogu da budu od značaja u proceni tipa polipa, definitivna dijagnoza se postavlja se biopsijom i histološkim pregledom uzorka tkiva.

– Više od 90 odsto polipa u želucu želuca nema potencijal transformacije u pravcu karcinoma. Postoje dva osnovna tipa polipa u želucu: dobroćudni (benigni) i polipi koji ipak nose rizik od nastanka karcinoma. Najčešće, polipi u želucu nastaju iz epitelnih ćelija, od kojih se sastoji sluznica želuca. Epitelni polipi mogu biti polipi fundusnih žlezda (najčešći polipi u želucu), hiperplastični i adenomatozni polipi. Polipi fundusnih žlezda se nalaze u gornjoj polovini želuca i vidimo ih kao male, glatke, zaravnjene krvžice. Statistike kažu da je rizik od transformacije u pravcu maligniteta ovih polipa mali – kaže naš sagovornik, koji objašnjava i karkteristike preostalih tipova polipa u želucu:

Hiperplastični i adenomatozni polipi: Koje su sličnosti, a koje razlike

– Hiperplastični polipi mogu biti rasuti po čitavom želucu. Grupisani su u obliku grozdova i udruženi su sa hroničnom upalom sluznice želuca, pa se obično nalaze na obodu ulkusa (čira). Takođe, mogu biti kombinovani sa hroničim gastritisom, posebno kada je prouzrokovan hroničnom H. pylori infekcijom. Ukoliko je H.pylori infekcija adekvatno izlečena, hiperplastični polipi mogu da nestanu. Rizik od nastanka karcinoma kod ovih polipa je mali. Međutim, budući da su udruženi sa hroničnim atrofični gastritisom, rizik od nastanka karcinoma povećan je u atrofičnoj sluznici želuca u okolini polipa. Zbog toga se pored endoskopske biopsije polipa praktikuje i uzimanje uzorka atrofične sluznice u neposrednoj blizini polipa. Adenomatozni polipi se obično nalaze u završnom delu želuca. Zbog visokog rizika od nastanka karcinoma, ovaj tip uvek treba odstraniti. Manje polipe možemo ukloniti endoskopijom, a kod većih polipa, oni koji na oko imponuju kao tumor ili je prisustvo tumora potvrđeno prethodnom biopsijom, savetuje se hirurško uklanjanje.

Da li je za sve polipe u želucu potrebno lečenje

Prof. dr Bjelović kaže da najveći broj polipa u želucu ne zahteva specifično lečenje. Kod polipa fundusnih žlezda savetuje se prekid uzimanja inhibitora protonske pumpe. U slučaju hiperplastičnih polipa udruženih sa Helicobacter pylori infekcijom, potrebno je lečiti infekciju.

– Kod adenomatoznih polipa standardni deo endoskopskog pregleda je patohistološka analiza. Savremena digestivna hirurgija podrazumeva minimalno invazivnu – laparoskopsku intervenciju. Uklanja se polip ili deo želuca sa polipom. Iskustvo hirurga je od ogromnog značaja, pa se pacijentima savetuje da se obavezno informišu da li je preporučeni hirurg kompetentan da uradi laparoskopsku operaciju uklanjanja polipa ili njegovog želuca sa polipom – objasnio je u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Miloš Bjelović, specijalista opšte hirurgije i digestivni hirurg.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo