Mokraćna kiselina stvara se u jetri kao krajnji produkt metabolizma ili oksidacije purina u organizmu. Purin je hemijsko jedinjenje koje se nalazi u hrani. Neke namirnice sadrže više purina od drugih i prave se i razgrađuju u telu. Generalno, mokraćna kiselina se filtrira kroz bubrege i izlučuje urinom. Međutim, kada unesemo previše purina ili naše telo nije u stanju da ga brzo ukloni, dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline u našem telu. Ovo može da bude loše za naše opšte zdravlje.
Mokraćna kiselina odnosi se na hemijsko jedinjenje koje se stvara kada telo razgrađuje purine, jedinjenje koje se nalazi u raznim namirnicama. Previše purina može dovesti do visokog nivoa mokraćne kiseline, poznate i kao hiperurikemija (normalne vrednosti: muškarci 208 do 428 mikromola po litru; žene 155 do 357 mikromola po litru).
Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji nastaje kada vaše telo razlaže hemijske supstance. Purine, koji se nalaze u hrani. Mokraćna kiselina generalno se rastvara u krvi, obrađuje u bubrezima i izlučuje iz tela putem urina. Međutim, previše mokraćne kiseline može dovesti do nakupljanja i formiranja kristala, koji se mogu taložiti u zglobovima, što dovodi do stanja poznatog kao giht. Takođe se mogu akumulirati u bubrezima i dovesti do kamena u bubregu. Giht se karakteriše naglim i jakim bolom u zglobovima, posebno u nožnom palcu, ali može uticati na sve zglobove. Upravljanje nivoima mokraćne kiseline putem promena u ishrani i lekovima može sprečiti komplikacije kao što su giht i kamen u bubregu.
Visok nivo mokraćne kiseline možda neće izazvati nikakve značajne promene u našem telu. Međutim, osoba može imati neke simptome u slučaju da su nivoi mokraćne kiseline dovoljno visoki da izazove kamen u bubregu ili giht.
Simptomi gihta su:
Simptomi kamena u bubregu:
1. Hrana sa visokim sadržajem purina
Kiselina se stvara u telu nakon razlaganje hrane bogate purinom. Kada se konzumira umereno, hrana bogata purinom ne dovodi do problema. Međutim, redovno konzumiranje hrane sa visokim sadržajem purina može dovesti do hiperurikemije. Hrana i pića sa visokim sadržajem purina su:
2. Ostali uzroci
Glavni uzrok visokog nivoa mokraćne kiseline je redovno konzumiranje hrane bogate purinom, ali i drugi razlozi mogu dovesti do visokog nivoa mokraćne kiseline u telu:
Mogu postojati i drugi razlozi koji mogu izazvati visok nivo kiseline, pa je najbolje posavetovati se sa lekarom kako bi se izbegle eventualne komplikacije.
Dijagnostikovanje ovog stanja može uključivati niz testova, istoriju bolesti i fizički pregled. Lekar će dijagnostikovati hiperurikemiju analizom krvi kako bi se izmerio nivo kiseline u krvi.
Terapija za lečenje visokog nivoa mokraćne kiseline može uključivati ishranu sa niskim sadržajem purina. Ona pomaže u snižavanju koncentracije purina, što snižava ove nivoe. Lekar može da preporuči ograničenje upotrebe određene hrane i pića, kao što su alkohol, crveno meso i školjke. Takođe može da preporuči upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) da bi se smanjila upala uzrokovana gihtom. I neki lekovi povremeno mogu pomoći u smanjenju upale.
Kamen u bubregu može nestati sam od sebe, ali u nekim slučajevima treba da ga ukloni lekar. Savet lekara može da bude da pijete više vode i da se uzdržavate od alkohola i gaziranih pića.
1. Održavajte zdravu težinu
Višak kilograma može doprineti visokim nivoima mokraćne kiseline. Težinu treba držati pod kontrolom tako što ćete jesti uravnoteženu ishranu i redovno vežbati, savet je lekara.
2. Pijte puno vode
Organizam se oslobađa mokraćne kiseline putem bubrega. Studija objavljena u Journal of Advanced Research otkrila je da bubrezi filtriraju 70 odsto ove kiseline iz našeg tela, a najbolji način da je izbacimo jeste da u toku dana pijemo puno vode. Ovo će pomoći u sprečavanju nakupljanja u telu.
3. Izbegavajte alkohol
Alkohol može povećati proizvodnju mokraćne kiseline i smanjiti njeno izlučivanje. Trebalo bi da se trudimo da izbegavamo preterano konzumiranje alkohola.
4. Kontrolišite unos proteina
Iako su proteini neophodni za održavanje telesnih funkcija, prekomerno konzumiranje visoko proteinskih namirnica može povećati nivoe kiseline. Odaberite nemasne izvore proteina i izbalansirajte unos kako biste izbegli probleme.
5. Ograničite unos šećera
Voće i med sadrže fruktozu, prirodni šećer, koji kada se razgradi oslobađa purin i povećava nivo kiseline, utvrđeno je u studiji objavljenoj u StatPearls. Visok unos šećera i pića, posebno onih koji sadrže fruktozu, takođe može doprineti ovom problemu. Najbolje je izbegavati konzumiranje gaziranih pića, slatkiša i prerađene hrane.
6. Upravljajte stresom
Hronični stres može izazvati upalu i doprineti nagomilavanju mokraćne kiseline. Praktikujte meditaciju, jogu, vežbe dubokog disanja ili bavite se hobijima u kojima uživate da biste držali nivo stresa pod kontrolom.
7. Ograničite unos namirnica bogatih purinom
Namirnice koje sadrže purin povećavaju rizik od hiperurikemije. Trebalo bi da izbegavate namirnice bogate purinom, kao što je crveno meso, organsko meso, riba…, kako biste izbegli visok nivo mokraćne kiseline.
8. Jedite više vlakana
Povećanje unosa vlakana može smanjiti nivoe mokraćne kiseline. Pored toga, vlakna mogu pomoći u održavanju insulina i homeostaze šećera u krvi. Ona obično pojačavaju i produžavaju osećaj sitosti.