Naslovna / Zdravlje

Kamen u bubregu – nekoliko najčešćih razloga zbog kojih se javlja

Priredio/la: S.St.|17:00 - 27. 09. 2022.

Da li ste osetili bol u leđima, boku ili stomaku tako intenzivan da vas parališe? Tada ste možda iskusili bol povezan sa kamenom u bubregu.

kamen u bubregu Kamen u bubregu može biti uzrokovan dehidracijom, ishranom, bolestima bubrega, genetikom i drugim faktorima Foto: Shutterstock

Kamen u bubregu sastoji se od minerala i soli koje se formiraju u čvrste naslage unutar bubrega. Ove tvrde naslage mogu izazvati jak bol i infekciju ako se ne leče.

Tri uobičajena razloga zbog kojih se kod nekoga razvija kamen u bubregu

– Kamen u bubregu može biti uzrokovan dehidracijom, ishranom, bolestima bubrega, genetikom i drugim faktorima, – kaže dr Rafid Yousif, urolog u McLaren Greater Lansing. Dr Yousif kaže da postoje tri uobičajena razloga zbog kojih se kod nekoga razvija kamen u bubregu i da može da vas iznenadi.

Kamen u bubregu i namirnice koje izazivaju visok nivo oksalata

Svaki put kada lekar traži da izmenite ishranu kako biste poboljšali svoje zdravstveno stanje, to je zato što ne unosite dovoljno zdravih namirnica. Međutim, ako ste skloni formiranju kamena u bubregu, baš one namirnice koje treba da izbegavate jesu one koje su obično korisne za vaše zdravlje.

– Ako dobijete kamen u bubregu, trebalo bi da smanjite unos hrane koja uzrokuje visok nivo oksalata i da jedete/pijete hranu koja će povećati nivo limunske kiseline. Nivo limunske kiseline možete da povećate ako pijete limunov sok ili jabukovo sirće – savetuje dr Yousif.

Namirnice koje izazivaju visok nivo oksalata su spanać, proizvodi od soje, bademi, krompir, cvekla i urme.

Vruća sredina može da izazove dehidraciju, što je uzrok broj jedan za stvaranje kamena u bubregu

– Vreme može da utiče na kamenje u bubregu. U državama olujnog pojasa ima više zabeleženih slučajeva kamena u bubregu zbog stalnog toplog vremena. Vruća sredina može da izazove dehidraciju, što je uzrok broj jedan za stvaranje kamena u bubregu – kaže dr Yousif.

Ako ste po toplom vremenu napolju, vodite računa da redovno pijete vodu.

Kamen u bubregu i prekomerno znojenje usled vežbanja ili vrućine

– Dehidracija dovodi do stvaranja kamena u bubregu, a to važi i za osobe koje se intenzivno bave nekom aktivnošću koja dovodi do znojenja, a ne rehidracije – objašnjava je dr Yousif. Ovo je slučaj ako provodite mnogo vremena u teretani ili imate posao koji zahteva težak rad u vrućem okruženju.

Simptomi kamena u bubregu su intenzivan bol u donjem delu stomaka, preponama, boku ili leđima, češće ili hitno mokrenje, krv u urinu i mučnina/povraćanje. Ako imate i groznicu i jezu, to može biti znak da je zbog kamena(nja) došlo do infekcije, sepse.

– Ako osetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da odmah počnete sa lečenjem. Postoje razne mogućnosti lečenja i načina da se rešite kamenja u bubregu, uključujući lekove, ultrazvučne talase, operaciju i druge. Ako imate simptome infekcije, ona treba što je pre moguće da se izleči – kaže dr Yousif.

Ako mislite da imate kamen u bubregu i imate ozbiljne simptome, kao što su mučnina/povraćanje, groznica i jeza, idite u najbližu hitnu pomoć, jer postoji mogućnost da je, kako se obično kaže, kamen krenuo. 27

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo