Naslovna / Zdravlje

Bakterije vrebaju iz mastila, uz tetovažu i trajnu šminku moguća i sepsa

Priredio/la: D. T.|17:00 - 26. 07. 2024.

Ne toleriše se ni najmanje prisustvo bakterija u mastilu za tetovažu, „broj bakterija trebalo bi da bude nula“

bakterije tetoviranje Patogeni ili druge štetne supstance iz mastila dospevaju krvotokom i limfnim sistemom u telo i nekada uzrokuju bolesti Foto: Shutterstock

Bakterije koje u najlakšem slučaju mogu da budu uzrok kožnog osipa, ali nekada i ozbiljnih bolesti kao što je sepsa, pronađene su u zapečaćenim bočicama boje za tetoviranje i trajnu šminku. Američka Uprava za hranu i lekove otkrila je milione potencijalno opasnih bakterija u zapečaćenim bočicama boje za tetoviranje i trajnu šminku.

Patogeni dospevaju u krvotok

Svemu je prethodila studija objavljena 2. jula u časopisu Applied and Environmental Microbiology. Jedan od autora mikrobiolog Seong-Jae (Peter) Kim, National Center for Toxicological Research, objašnjava da je cilj studije bio da istakne važnost stalnog praćenja, kako bi se obezbedila sterilnost mastila za tetoviranje.

– Mastilo se duboko aplikuje u kožu, tetoviranje je sve popularnije, zato su moguće i sve učestalije infekcije. Patogeni ili druge štetne supstance iz mastila dospevaju krvotokom i limfnim sistemom u telo i nekada uzrokuju bolesti – kaže jedan od autora studije Linda Katz, direktor Sektora za boje i kozmetiku Uprave za hranu i lekove.

Najčešće neželjene reakcije posle tetoviranja

Stručnjaci naglašavaju da bakterijske infekcije mogu da budu izuzetno opasne i da dovedu do endokarditisa, infekcije unutrašnjeg sloja srca ili septičkog šoka, to jest, komplikacije sepse zbog koje na kraju dolazi do otkazivanja rada vitalnih organa i smrtnog ishoda.

Najčešće prijavljene neželjene reakcije posle tetoviranja, su osip na mestu tetovaže. Moguć je i impetigo – veoma zarazna infekcija kože izazvana bakterijama, streptokokom i/ili stafilokokom, može se dobiti u bliskom kontaktu sa inficiranom osobom.

Posle tetoviranja javlja se i erizipela, poznatija kao crveni vetar bakterijska infekcija kože koje je uglavnom posledica oštećenja, povrede epitela.

Neki pacijenti prijavljuju i celulitis – akutno zapaljenje kože i potkožnog tkiva, praćeno bolom, otokom i crvenilom. U povećanom riziku su osobe sa višestrukim ili velikim tetovažama, navode stručnjaci.

Trajna šminka opasnija od tetoviranja

Ranije studije otkrile su visoke nivoe bakterija u zapečaćenim i „sterilnim“ bočicama sa bojama za tetovažu.

– Moguće je čak da je trajna šminka koja se primenjuje oko očiju opasnija, jer u ovom slučaju mikrobi mogu lako da dospeju u oko i izazovu infekciju – navodi Katz.

Ne postoje standardne mere za sterilizaciju

Za hemičara prof. John Swierk sa Binghamton University, nalazi ove studije nisu iznenađenje.

– Kontaminacija mastila za tetoviranje je uobičajena pojava. Deo problema je i u tome što ne postoji industrijski standardna metoda za sterilizaciju mastila. Studija naglašava potrebu za dobrim i standardizovanim proizvodnim procesima u industriji mastila za tetoviranje – rekao je Swierk, koji nije učestvovao u ovoj studiji.

Tatu majstori, s druge strane, tvrde da sarađuju sa regulatornim telima kako bi se osigurala usklađenost sa sigurnosnim standardima i smanjio rizik od infekcije.

Stručnjaci ističu da se ne toleriše ni najmanje prisustvo bakterija u mastilu za tetovažu, „broj bakterija trebalo bi da bude nula“, kaže infektolog prof. dr Robert Schooley sa University of California, San Diego.

– Dodatni problem je i činjenica da se tetoviranjem mogu da prenesu i virusne infekcije hepatitis C, hepatitis B i HIV – objašnjava dr Schooley. Ove virusne, niti gljivične infekcije nisu bile obuhvaćene navedenim istraživanjem, a dr Schooley smatra da ih sigurno ima.

Kako sve može da dođe do infekcije?

Pojedini tatu studiji zahtevaju dokaz o testiranju na prisustvo bakterija i virusa u mastilu od dobavljača. Pojedini tatu majstori ukazuju da je kritičan i način na koji neki majstori koriste boje dok rade na tetovaži. Na primer, korišćenje istih rukavica za dodirivanje klijenta i bočice sa mastilom može dovesti do kontaminacije mastila.

Lekari naglašava je da se tetoviranjem narušava kožna barijera i da je uvek prisutna opasnost od širenja infekcije u kožu i potkožno tkivo.

Do infekcije može da dođe i zbog neadekvatnog čišćenja površine kože pre nanošenju boje, koja sama po sebi nije uvek čuvana ili proizvedena u sterilnim uslovima. Crvenilo, bol, mehurići na koži, znaci su da je potrebno da potražimo stručnu pomoć.

Stručnjaci skreću pažnju da su moguće i alergijske reakcije na strano telo, ukoliko u bojama ima kobalta, nikla, kadmijuma. Javlja se svrab, otok, crvenilo, perutanje. I tetovaže kanom mogu da budu uzrok jake imunološke reakcije, koja se manifestuje oticanjem limfnih žlezda i visokom telesnom temperaturom.

Neke tetovaže ometaju snimanje magnetnom rezonancom

Da tetoviranje nije ni najmanje bezopasno potvrđuju i srpski propisi, prema kojima, osobe koje su imale pirsing ili tetovažu u sledećih šest meseci ne smeju da doniraju krv, zbog mogućih infekcija. Osobama sa tetovažom ne preporučuje se ni upotreba magnetne rezonance. Mastila na bazi metala nekad ometaju snimanje magnetnom rezonancom, naglašavaju stručnjaci.

Crvene i plave boje imaju čestice metala (gvožđa, bakra), koji se zagreva prilikom snimanja, a sve za posledicu može da ima pojavu modrica ili čak i krvarenja. Stručnjaci potvrđuju da je ova neželjena reakcija retka, ali se iz predostrožnosti ne preporučuje tetoviranje mastilima na bazi gvožđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo