Naslovna / Zdravlje

Katarakta: Kako prepoznati rane simptome i kada je vreme za operaciju

Priredio/la: Vesna Stanimirović|17:00 - 05. 09. 2024.

U današnjem ePodcastu, imali smo čast da ugostimo pukovnika profesora dr. Mirka Resana, načelnika Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije, koji je sa nama podelio svoje bogato znanje i iskustvo o katarakti

Katarakta, poznata i kao siva mrena, je oboljenje koje uzrokuje zamućenje očnog sočiva, što dovodi do smanjenja vidne oštrine. Ovo stanje je jedno od najčešćih očnih oboljenja koje zahteva hiruršku intervenciju

U našem najnovijem e-podcastu, imali smo čast da ugostimo pukovnika profesora dr. Mirka Resana, načelnika Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije, koji je sa nama podelio svoje bogato znanje i iskustvo o katarakti.

Šta je katarakta i kako je prepoznati?

Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva, koje može dovesti do različitih stepena smanjenja vidne oštrine – od blagog zamagljenja vida do ozbiljnog gubitka vida. Dr. Resan objašnjava da pacijenti često primete blago zamućenje vida kao prvi simptom, koje vremenom može progredirati do potpunog gubitka vida, ako se ne leči.

Uzroci i faktori rizika za nastanak katarakte

Iako se katarakta najčešće javlja kod starijih osoba, dr. Resan ističe da nijedan uzrast nije potpuno pošteđen. Stečena katarakta, koja je najčešća, uglavnom je posledica procesa starenja. Međutim, određeni faktori rizika kao što su dijabetes, glaukom i druga očna oboljenja, takođe mogu doprineti njenom razvoju. Dobrom metaboličkom kontrolom, posebno kod dijabetičara, može se usporiti progresija katarakte.

Dijagnostikovanje katarakte

Dijagnostikovanje katarakte obavlja se kod oftalmologa, gde se pomoću biomikroskopa i pregleda vidne oštrine utvrđuje stepen zamućenja sočiva. Dr. Resan napominje da, ako se zamućenje vidi golim okom, to ukazuje na zrelu kataraktu, koja već zahteva hiruršku intervenciju.

Lečenje katarakte: Hirurgija kao jedino rešenje

Jedina opcija lečenja katarakte je hirurgija. Operacija se izvodi pomoću savremenih tehnika kao što je fakoemulzifikacija, koja omogućava uklanjanje zamućenog sočiva kroz mali rez i ugradnju savitljivog intraokularnog sočiva. Dr. Resan naglašava da je ova operacija danas najčešće izvođena u humanoj medicini i da se obavlja kao jednodnevna procedura u okviru dnevne bolnice.

Postoperativni tok i šta pacijenti mogu da očekuju

Nakon operacije, pacijenti mogu očekivati brzi oporavak, ali je važno pratiti uputstva lekara i redovno kontrolisati vid. Operisana katarakta se ne može ponovo razviti na istom oku, ali je moguće da se na drugom oku pojavi nova katarakta koja zahteva tretman.

Oftalmološki skup u Beogradu

Na kraju razgovora, dr. Resan je iskoristio priliku da najavi veliki oftalmološki skup, 23. Kongres oftalmologa Srbije i 9. Simpozijum „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji“, koji će se održati od 12. do 14. septembra u Beogradu. Na ovom skupu, oftalmolozi iz Srbije i inostranstva razmeniće svoja iskustva i prikazati najnovije tehnike u oftalmohirurgiji.

Klinika za očne bolesti VMA takođe obeležava 70 godina postojanja, kao i 138 godina vojne oftalmologije u Srbiji, što dodatno daje značaj ovom događaju.

Ovaj epodcast će vam pružiti sveobuhvatan uvid u problematiku katarakte i najnovije metode lečenja, nudeći dragocene informacije za sve one koji se suočavaju sa ovim oboljenjem i nemojte ga propustiti.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Pukovnik profesor dr Mirko Resan, završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, nakon čega je služio vojni rok. U vojnu službu stupio je kao potporučnik sanitetne službe, radeći u VMC Karaburma kao lekar opšte prakse. Specijalizaciju iz oftalmologije završio je na VMA, gde je takođe stekao magistarsku i doktorsku titulu. Na Medicinskom fakultetu VMA izabran je za vanrednog profesora i obavljao je različite rukovodeće funkcije na Klinici za očne bolesti. Stručnjak je za hirurgiju katarakte i refraktivnu hirurgiju rožnjače. Pukovnik prof. dr Mirko Resan, je načelnik Klinike za očne bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo