Zdravlje

Da li karcinom i tretmani za rak povećavaju rizik od bolesti srca kod bivših pacijenata: Najviše problema izazivaju tri vrste tumora

Priredio/la: I. V.

Sve je veći broj naučnih radova koji ukazuju na to da kardiovaskularne bolesti imaju veze sa rakom i načinom lečenja, kao i da predstavljaju stvaran rizik za preživele od raka

Da li karcinom i tretmani za rak povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti kod starijih osoba koje su preživele opaku bolest, istraživali su naučnici sa Monash University. Studija zasnovana na podacima kliničkog ispitivanja pokazala je veći rizik od moždanog udara, srčanog udara i prijema u bolnicu zbog srčane insuficijencije kod starijih osoba koje su preživele rak. U analizi objavljenoj u časopisu Cancer, hemoterapija je takođe dovedena u vezu sa povišenim stopama navedenih zdravstvenih problema.

Srce može da bude posebno osetljivo na inflamaciju koju izaziva karcinom

Iako je medicinski napredak u lečenju doveo do smanjenja smrtnosti od raka tokom protekle decenije, sve veći broj preživelih od karcinom može da doživi dugoročne efekte terapije raka i antikancerogenih terapija. Na primer, srce može da bude posebno osetljivo na upalu izazvanu rakom i toksičnim efektima hemoterapije i zračenja.

Kako bi istražili učestalost kardiovaskularnih bolesti kod starijih koji su preživeli rak i uticaj specifičnih tretmana raka na zdravlje srca, tim naučnika predvođen dr Suzanne Orchard sa Monash University, analizirali su informacije iz ispitivanja ASPirin u smanjenju događaja kod starijih osoba, koje je uključivalo odrasle starije od 70 godina, koji su živeli u Australiji i SAD.  Druge studije posmatrale su cerebrovaskularne bolesti kao što su moždani udar i srčani udar nakon lečenja karcinoma, ali prema saznanjima autora, ovo je prva koja je istraživala efekte individualnih modaliteta lečenja na različite tipove raka

Metastatski karcinom, rak krvi i karcinomom pluća najrizičniji za srce

Od 15.454 učesnika, 1.392 je razvilo rak tokom prosečnog praćenja od 4,6 godina. Kada su istraživači procenili koji učesnici su doživeli kardiovaskularne bolesti, uključujući moždani udar, srčani udar ili su završili u bolnici zbog srčane insuficijencije, otkrili su da je u periodu od godinu dana stopa dvostruko veća kod onih koji su razvili rak u poređenju sa onima koji nisu razvili tu bolest. Odnosno 20,8 odsto preživelih od raka razvilo je neku kardiovaskularnu bolest u odnosu na 10,3 procenata onih koji nisu imali tumor.

Incidenca kardiovaskularnih bolesti bila je najveća kod pacijenata sa metastatskim karcinomom, rakom krvi i karcinomom pluća. Takođe, hemoterapija je pokazala dva puta veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Analize su bile neubedljive u vezi sa drugim sistemskim terapijama kao što su hormonska terapija, ciljana terapija, imunoterapija i terapija zračenjem—iako je poznato da zračenje torakalnog dela daje povećan rizik.

Kardiovaskularne bolesti imaju veze sa rakom

Dr Orchard je naglasila važnost ranog skrininga i preventivnih mera što je ranije moguće i potrebu za kontinuiranim istraživanjem kako bi se dodatno zaštitilo kardiovaskularno zdravlje obolelih od raka.

– Naše istraživanje doprinosi sve većem broju radova koji ukazuju na to da kardiovaskularne bolesti imaju veze sa rakom i lečenjem i predstavljaju stvaran rizik za preživele od raka. Kardiovaskularne bolesti mogu da imaju značajan uticaj i na kvalitet života i na preživljavanje pacijenata sa rakom. Na sreću, ranim skriningom i preventivnim merama, neki od rizika u vezi sa  rakom mogu da se ublaže – istakla je dr Orchard.