Naslovna / Zdravlje

Prošireni kapilari: Estetski problem ili znak ozbiljnijih zdravstvenih tegoba

Priredio/la: Vesna Stanimirović|17:00 - 17. 10. 2024.

U današnjem ePodcastu, potpukovnik dr Aleksandar Zarić, vaskularni hirurg  govori o proširenim kapilarima i objašnjava kako ovaj estetski problem može ukazati i na ozbiljnije zdravstvene probleme. Saznajte kada je potrebno posetiti lekara, kako funkcioniše skleroterapija i zašto je preventivna dijagnostika važna za zdravlje vena

Prošireni kapilari, poznati kao pauk vene, su tanke crvene, plave ili ljubičaste linije koje se često pojavljuju na nogama i licu. Iako se u najvećem broju slučajeva smatraju estetskim problemom, ovi kapilari mogu ukazivati na početne probleme sa cirkulacijom i biti znak ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Prošireni kapilari ili pauk vene

Na ovu temu razgovarali smo sa potpukovnikom dr Aleksandrom Zarićem, vaskularnim hirurgom sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

– Prošireni kapilari, ili pauk vene, su deo hronične venske insuficijencije. To je stanje koje se javlja usled neadekvatnog funkcionisanja venskih valvula, što dovodi do porasta pritiska u venama donjih ekstremiteta. Rezultat su vidljive vene koje pacijenti najčešće primete tokom toplijih meseci kada je vreme za nošenje laganije odeće – objasnio nam je na početku današnjeg ePodcasta potpukovnik dr Aleksandar Zarić i dodao:

Pojava pauk vena može ukazivati na dublje probleme sa venama, posebno kada su u pitanju osobe koje već imaju proširene vene ili se žale na osećaj umora i težine u nogama. Zato je važna primena doppler ultrazvuka, koji omogućava preciznu procenu stanja venskog sistema i identifikaciju potencijalnih opstrukcija u protoku krvi.

Lečenje proširenih kapilara

Iako su prošireni kapilari estetski problem za većinu pacijenata, njihovo lečenje može biti neophodno kako bi se otklonili simptomi i unapredilo opšte zdravstveno stanje.

Naš sagovornik potpukovnik dr Zarić preporučuje skleroterapiju kao najčešći tretman za proširene kapilare. Ovaj postupak podrazumeva ubrizgavanje hemijskog sredstva, sklerozanta, u prošireni kapilar. Sklerozant izaziva reakciju na zidovima krvnog suda, što rezultira njegovim skupljanjem a vremenom i povlačenjem. Procedura je relativno bezbolna, ali može biti potrebna serija tretmana kako bi se postigao optimalan rezultat.

Očekivanja i nuspojave skleroterapije

Pacijenti često imaju visoka očekivanja, ali naš sagovornik potpukovnik dr Aleksandar Zarić naglašava da je skleroterapija proces koji zahteva vreme.

Skleroterapijom ne možemo obrisati vene kao gumicom. Potrebno je strpljenje, a kod nekih pacijenata potrebni su i dodatni tretmani – kaže dr. Zarić.

Nuspojave uključuju pojavu hematoma i smeđih tragova na koži, dok se retko mogu javiti i novi sitni kapilari.

Uprkos nekim ograničenjima, skleroterapija se pokazala kao uspešan tretman kod većine pacijenata, koji su na kraju zadovoljni rezultatom.

– Važno je obaviti detaljan razgovor sa pacijentom pre tretmana, kako bi se razjasnila očekivanja i objasnile moguće nuspojave. Uvek savetujem pacijentima da ne veruju reklamama za kreme koje obećavaju nestanak vena, jer se one ne povlače bez medicinskog tretmana – zaključuje dr. Zarić.

Prošireni kapilari su estetski problem, ali mogu biti i signal ozbiljnijeg stanja koje zahteva pažnju stručnjaka. Redovni pregledi kod vaskularnog hirurga i doppler ultrazvuk mogu pomoći u pravovremenoj dijagnostici i adekvatnom lečenju.

Kada je neophodno potražiti pomoć lekara, da li su prošireni kapilari pa i vene nasledni i da li će se jednom uklonjeni prošireni kapilari ponovo vratiti, saznajte iz današnjeg ePodcasta.

Reč, dve o sagovorniku ePodcasta

Potpukovnik dr Aleksandar Zarić je specijalista vaskularne hirurgije sa višegodišnjim iskustvom, zaposlen na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Tokom svoje karijere, dr Zarić se posvetio hirurškom lečenju različitih venskih i arterijskih bolesti, uključujući duboku vensku trombozu, hronični venski ulkus, proširene vene, skleroterapiju, akutnu trombozu površnih vena, perifernu arterijsku okluzivnu bolest, kao i aneurizmatske bolesti torakalne i abdominalne aorte.

Obrazovanje je stekao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i specijalizaciju iz vaskularne hirurgije završio je na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske Akademije. Dr Zarić je svoje znanje dodatno usavršavao na kongresima i stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu, a autor je i koautor nekoliko radova iz oblasti vaskularne hirurgije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo