Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Uporne ginekološke infekcije mogu da ukažu na dve ozbiljne bolesti!

Priredio/la: eKlinika
4:00 - 17. 09. 2020.
Izvor: novosti.rs

Uporne ginekološke infekcije, naročito gljivične, mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme poput anemije i dijabetesa. Kada se gljivice vraćaju, naročito kod trudnica koje se neuspešno bore sa infekcijama, treba proveriti krvnu sliku i nivo šećera u krvi

Profesor dr Ana Mitrović Jovanović, ginekolog GAK „Narodni front“, kaže da kod osoba koje boluju od anemije češće dolazi do lokalnih infekcija.
– Pacijentkinje koje imaju anemiju su u većem riziku od ginekoloških i drugih infekcija. To se dešava zbog slabijeg opšteg i lokalnog imuniteta, zbog čega infekcije duže traju, a izlečenje je teže – kaže dr Mitrović Jovanović.

Kod pacijentkinja koje boluju od dijabetesa, posebno kod onih sa ishemijskim poremećajem, dolazi do oštećenja različitih tkiva. Kod dijabetesa dolazi do problema sa svim tkivima u organizmu, pa samim tim i epitel vagine gubi svoju prirodnu odbranu.

Kandidijaza je jedna od najčešćih gljivičnih infekcija

Profesor dr Snežana Plešinac, supspecijalista perinatologije u Kliničkom centru Srbije i predsednik Društva za fetalnu i neonatalnu medicinu Srbije, kaže da je kandida jedna od najčešćih gljivičnih infekcija koje se pojavljuju, dok takođe i bakterijske infekcije mogu da dopru do grlića i vagine.

– To se dešava zbog toga što kod anemije postoji loše deponovanje kiseonika kojim se podstiče rast mikroorganizama, dok kod dijabetesa postoji šećer kojim se gljivice hrane – kaže prof. dr Plešinac.

Infekcija može nepovoljno da utiče na dijabetes

Dr Barbara Damnjanović Pažin, ginekolog bolnice „Narodni front“, kaže da su uporne gljivične infekcija vulve i vagine najčešće kod dugotrajnog i neregulisanog dijabetesa.
– Svaka infekcija može nepovoljno da utiče na kontrolu dijabetesa. Nakon ginekoloških operativnih zahvata, češće su postoperativne infekcije i sporije zarastanje operativnih rana – kaže dr Damnjanović.

Ukoliko se pregledima utvrdi da šećerna bolest i anemija nisu uzrok učestalih ginekoloških problema, potrebno je proveriti da li postoji drugi okidač. To, kaže doktorka, može da bude nedostatak hormona, antibiotici ili terapija za hronična oboljenja.

Problemi se češće javljaju nakon ciklusa i u menopauzi

– Najčešće se infekcije javljaju u toku reproduktivnog perioda, kada se posle menstruacije poremeti prirodna odbrana vagine. I kod žena u menopauzi zbog nedostatka hormona može da dođe do neadekvatne pH vrednosti vagine. U takvim uslovima se mikroorganizmi lakše zadržavaju i razmnožavaju – kaže dr Mitrović.

Ponekad infekcije mogu da budu uzrok određenih vrsta anemije, a ne samo posledica.

– To mogu da budu virusne infekcije poput hepatitisa, infektivne mononukleoze, hronična infekcija Helicobactera, infekcije citomegalovirusom. Međutim nisu isključene ni bakterijske infekcije, poput klostridije i sepse – kaže dr Damnjanović Pažin i dodaje da često nakon njihovog povlačenja dolazi do spontanog izlečenja anemije.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend