Naslovna / Zdravlje

Pejronijeva bolest ne može da prođe sama od sebe, koje su opcije lečenja

Priredio/la: I. V. |13:00 - 11. 08. 2022.

Pejronijeva bolest je zakrivljenost muškog polnog organa tokom erekcije. Lekari naglašavaju da se lečenje ovog stanja ne preporučuje određenoj grupi muškaraca

pejronijeva bolest Pejronijeva bolest ne može da prođe sam od sebe, ali se lečenje ne preporučuje određenoj grupi muškaraca Foto: Shutterstock

Pejronijeva bolest je nekancerozno stanje koje je rezultat stvaranja fibroznog ožiljnog tkiva, koje se razvija na penisu i izaziva bol, savijanje penisa, skraćivanje muškog polnog organa i erektilnu disfunkciju. Stanje, za koje se procenjuje da pogađa milione muškaraca širom sveta, karakteriše zakrivljenost polnog organa od 15 stepeni ili više tokom erekcije. Pejronijeva bolest javlja se kod muškaraca tokom njihovih seksualno aktivnih godina, između 40. do 50. godine života. Nikakav problem sa erekcijom ne postiji, osim što je vidna  zakrivljenost organa.

Posle upale, koja traje i do 18 meseci, Pejronijeva bolest se pogoršava ako se ne leči

Ožiljno tkivo, koje obično nastaje usled povreda, nakuplja se između slojeva unutrašnjeg penisa. To sprečava da slojevi klize jedan pored drugog tokom erekcije. U početku, inflamatorna faza proizvodi bolnu kvržicu zvanu plak. Inflamatorna faza Pejronijeve bolesti može da traje 6 do 18 meseci, a bol se vremenom smanjuje. Međutim, ukoliko se ovo stanje ne leči, ožiljci mogu da se šire, a zakrivljenost organa da se pogoršava. Lekari ističu da muškarci obično ne osećaju kvržicu u svom penisu niti bol pri erekciji, ali, ako se to desi, vreme je za posetu urologu.

Postavljanje dijagnoze Pejronijeve bolesti vrši se na osnovu procene koju obavlja lekar kako bi se potvrdio deformitet i/ili zakrivljenost. Doktori obično savetuju muškarcima da kod kuće dokumentuju, fotografišu zakrivljenost organa tokom erekcije, a ultrazvukom se utvrđuje  karakterizacija ožiljnog tkiva po veličini i utvrđivuje da li je plak kalcifikovan. Ultrazvuk potvrđuje vaskularni integritet erekcije, odnosno da li pacijent ima normalan protok krvi ili je protok krvi manji nego što bi trebalo da bude za starost pacijenta. Iako Pejronijeva bolest ne utiče direktno na plodnost, doktori kažu da zakrivljenost može da spreči muškarca da stupa u seksualne odnose,  može da dovesti do stresa, anksioznosti ili sekundarne seksualne disfunkcije, kao što je prevremena ejakulacija.

Da li Pejronijeva bolest može da prođe sama od sebe ?

Pejronijeva bolest retko prolazi sama od sebe. Za lečenje ovog stanja dostupni su lekovi i hirurški tretmani. Pacijentu mogu da se daju injekcije direktno u ožiljno tkivo, tokom nekoliko poseta lekaru. Takođe, postoje i određeni uređaji za ispravljanje organa. Hirurške opcije uključuju takozvanu plikaciju penisa, kalemljenje, a za muškarce sa teškim vaskularnim problemima radi se  implantacija proteze, koja može da im pomogne da ponovo budu seksualno aktivni.

Međutim, po mišljenju lekara, ni svaki muškarac sa Pejronijevom bolešću ne treba, a i ne može da se odluči za lečenje, posebno oni starije životne dobi. Za muškarce koji nisu seksualno aktivni ili su u svojoj vezi dostigli tačku u kojoj seksualna aktivnost više nije od nekog interesa, lekari ne preporučuju medicinske ili hirurške intervencije zato što bi Pejronijeva bolest uznemirila pacijente jedino kada pokušavaju da imaju seks.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo