Naslovna / Zdravlje

Polipi u nosu nastaju posle upale, teško se leče i nekada dovode do gubitka čula

Priredio/la: D. T.|17:00 - 04. 08. 2022.

Stanja koja se često povezuju sa nazalnim polipima su astma, osetljivost na aspirin, alergijski gljivični sinusitis, alergija na gljivice u vazduhu, cistična fibroza pluća, nedostatak vitamina D

polipi u nosu Svako stanje koje izaziva dugotrajnu iritaciju i otok (upalu) u nazalnim prolazima ili sinusima, kao što su to infekcije ili alergije, može povećati rizik od razvoja nazalnih polipa Foto: Shutterstock

Polipi u nosu su morfološke formacije u nosnoj šupljini, koje se mogu javiti i u maksilarnom sinusu i etmoidnim ćelijama. To su u suštini meke, bezbolne, nekancerozne izrasline na sluznici nosnih prolaza ili sinusa. Osnova za nastanak polipa u nosu je zapaljenski proces bilo koje geneze.  Može se dovesti u vezu sa astmom, ponavljajućim infekcijama, alergijama, osetljivošću na lekove ili određenim imunološkim poremećajima.

Polipi u nosu dovode do problema s disanjem

Mali nosni polipi uglavnom nisu praćeni smetnjama, dok veće izrasline ili grupe nazalnih polipa mogu dovesti do problema sa disanjem, gubitka čula mirisa i čestih infekcija. Polipi u nosu mogu češće se dijagnostikuju kod odraslih osoba. Neki oblici polipa u nosu mogu se tretirati lekovima, a neki samo operativnim zahvatom. Čak i posle uspešnog uklanjanja, veoma je moguće da se vrate. Dovode se u vezu sa iritacijom i otokom (upalom) sluznice nosnih prolaza i sinusa u trajanju dužem od 12 nedelja.

Simptomi polipa u nosu

Polipi u nosu su su mali, pacijenti uglavnom nisu svesni simptoma. Ipak, više polipa ili veći polip može blokirati nazalne prolaze i sinuse.
Uobičajeni znaci i simptomi polipa su curenje nosa, zapušen nos, sekret se sliva kroz grlo. Pacijenti se žale na probleme s čulom mirisa, koje nekada može biti i potpuno izgubljeno. Gubi se i osećaj ukusa, u težim stanjima se javlja bol u licu i glavobolja, bol u gornjoj vilici, osećaj pritiskanja predelu čela i lica, hrkanje, često krvarenje iz nosa.

Kada potražiti lekarsku pomoć?

U slučaju da navedeni simptomi traju duže od 10 dana potrebno je potražiti stručnu pomoć. Simptomi hroničnog sinusitisa i nazalnih polipa su slični i običnoj prehladi. Potražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko imate ozbiljne probleme s disanjem, iznenadno pogoršanje simptoma, dvostruki vid, oslabljen vid ili ograničenu sposobnost pomeranja očiju, ukoliko su prisutni jaki otoci oko očiju, sve jača glavobolja koja je praćena visokom temperaturom ili nemogućnošću naginjanja glave unapred.

Zašto nastaju polipi u nosu?

Nauka nije u stanju da još u potpunosti razume mehanizam nastanka polipa u nosu. Nije do kraja jasno zašto neke osobe razvijaju dugotrajnu upalu ili zašto iritacija i otok izazivaju formiranje polipa kod pojedinih osoba. Postoje neki dokazi da ljudi koji razviju polipe imaju drugačije reakcije imunološkog sistema i različite hemijske markere na sluzokoži nosa. Polipi se najčešće registruju kod osoba srednje životne dobi.

Faktori rizika

Svako stanje koje izaziva dugotrajnu iritaciju i otok (upalu) u nazalnim prolazima ili sinusima, kao što su to infekcije ili alergije, može povećati rizik od razvoja nazalnih polipa.

Stanja koja se često povezuju sa nazalnim polipima su astma, osetljivost na aspirin, alergijski gljivični sinusitis, alergija na gljivice u vazduhu, cistična fibroza pluća, nedostatak vitamina D. Genetski faktor nekada je presudan činilac za pojavu polipa u nosu.

Moguće komplikacije usled polipa u nosu

Polipi u nosu mogu poremetiti disajni proces, moguća je i pojava opstruktivne sleep apneje, astme, hronični sinusitis može pogoršati simptome astme. Moguće su i česte infekcije sinusa.

Prevencija polipa u nosu

Postoje načini na koje se može sprečiti pojava polipa u nosu. Pacijenti koji pate od alergije i astme trebalo bi da dobro kontrolišu bolest. Preporuka je se izbegavaju supstance koje mogu uticati na iritaciji nosa i sinusa, poput alergena, duvanskog dima, hemijskih isparenja, prašine. Lekari podsećaju i na redovnu i temeljnu higijenu ruku, koja je jedan od najboljih zaštite od bakterijskih i virusnih infekcija koje mogu dovesti do upale.

Korišćenje prečišćivača i ovlaživača vazduha može poboljšate protok sluzi iz sinusa i sprečiti upale. Preporuka je da se ovlaživači vazduha svakodnevno čiste kako bi se sprečio razvoj bakterija. Sredstva za ispiranje nosa, u vidu spreja sa slanom vodom (fiziološki rastvor) može olakšati izbacivanje sekreta i ukloniti iz nosne šupljine alergene i druge nadražujuće materije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo