Naslovna / Zdravlje

Karcinom želuca leči se terapijama i primenom 3 hirurške metode

Priredio/la: I. V. |15:00 - 27. 08. 2022.

Kada se rak želuca leči operacijom, uklanjanje limfnih čvorova je u tom slučaju važan medicinski standard

karcinom želuca Karcinom želuca najčešće se leči uz pomoć 3 hiruške metode Foto: Shutterstock

Karcinom želuca leči se hirurškim procedurama koje se zajednički nazivaju gastrektomija i podrazumevaju uklanjanje dela ili celog želuca zahvaćenog karcinomom. Pored operacija, rak želuca može da se leči hemoterapijom i terapijom zračenjem. Takođe, studije su otkrile vezu  između uspešnosti hirurške metode i ukupnog broja limfnih čvorova koje hirurg može da ukloni. Kada je u pitanju lečenje raka želuca operacijom, uklanjanje limfnih čvorova je važan medicinski standard pa tako se u SAD, na primer, otklanja 15 limfnih čvorova, a nekada i više.

Karcinom želuca leči se u zavisnosti od vrste, lokacije, stadijuma, veličine…

Operacija raka želuca zavisi od vrste karcinoma, njegove lokacije, stadijuma, veličine tumora i od toga da li se rak proširio na druge organe (metastazirao). Hirurzi mogu da preporuče neke od najčešćih procedura:

1. Endoskopska resekcija sluzokože – Ovom procedurom mogu se lečiti neki mali karcinomi želuca u vrlo ranoj fazi, koji se nisu proširili izvan sluznice želuca i pokazuju ograničen potencijal za širenje na limfne čvorove. Ova tehnika pomaže lekaru da adresira lokalizovani tumor i da ga ukloni ili uništi hemikalijama, toplotom, strujom ili laserom.

2. Delimična (distalna) gastrektomija – Za karcinome u donjem (distalnom) delu želuca,  lekar može da odluči da ukloni donje dve trećine želuca, zajedno sa obližnjim masnim tkivom i limfnim čvorovima. Hirurg zatim pričvršćuje preostali deo želuca na crevo.

3. Totalna gastrektomija – Rak u srednjem ili gornjem delu želuca ili oni koji su se proširili po celom organu mogu da zahtevaju uklanjanje celog želuca. Kada se želudac izvadi, hirurg povezuje jednjak direktno sa tankim crevom. Rekonstruktivna procedura koja se zove roux-en-Y stvara malu vrećicu, koja služi kao želudac.

Terapija zračenjem često se koristi zajedno sa hemoterapijom

Terapija zračenjem može da pomogne lečenje raka želuca na nekoliko načina i često se koristi zajedno sa hemoterapijom, i pre i posle operacije. Osim toga, ova terapija može da pomogne u ublažavanju i nekih simptoma karcinoma. Ciljano zračenje može da smanji tumore i uništi ćelije raka u obližnjim limfnim čvorovima, smanjujući verovatnoću da će se karcinom proširiti. Terapija zračenjem (često zajedno sa hemoterapijom) može da smanji tumor tako da je moguće delimično ili potpuno uklanjanje. Nakon operacije, terapija može da ubije mikroskopske ostatke raka koji su premali da bi se otkrili i uklonili u narednim operacijama. Kao i kod hemoterapije i hirurgije, zračenje takođe može da se koristi za ublažavanje simptoma (palijativna nega) ublažavanjem bolova u stomaku, smanjenjem ili zaustavljanjem unutrašnjeg krvarenja, a pomaže i da se povrati apetit.

Terapije koje se koriste za lečenje raka želuca

Pacijentima obolelim od karcinoma želuca multidisciplinarni tim za negu sastaviće kombinaciju tretmana koja je najbolja za svakog pojedinačnog pacijenta. Terapija zračenjem može da cilja tumore, ostavljajući okolno tkivo i druge organe neoštećenim. Najčešće korišćena terapija je  terapija zračenjem sa modulacijom intenziteta. Hemoterapija koristi lekove za uništavanje ćelija raka. Može se preporučiti kao deo lečenja određenih vrsta raka želuca. Ciljana terapija lekovima je vrsta hemoterapije u kojoj lek deluje na specifične proteine prisutne u ćelijama raka ili drugim aspektima tumora. Hemoterapija se daje u ciklusima. Pacijent se podvrgava periodu lečenja nakon čega sledi period odmora kako bi se telu dalo vremena da se oporavi. Svaki ciklus obično traje nekoliko nedelja.

Vrste hemoterapije koje se primenjuju za karcinom želuca

Tretman hemoterapijom zavisi od vrste raka želuca, njegovog stadijuma i opšteg zdravlja pacijenta. Lek ce uzima oralno ili kroz venu (intravenozno). Pacijent može da dobije jedan ili više lekova tokom lečenja.

Neoađuvantna hemoterapija (hemoterapija pre operacije): Studije su pokazale da pacijenti sa lokalno uznapredovalim karcinomom želuca imaju poboljšano preživljavanje ako su imali hemoterapiju pre operacije, ponekad uz terapiju zračenjem. Ako pacijent prima hemoterapiju i zračenje zajedno, lekarski tim će se pobrinuti za nutritivnu podršku, budući da tretman može da izazove mučninu i značajan gubitak težine.
Ađuvantna hemoterapija (hemoterapija posle operacije): Ako je karcinom želuca uznapredovao, lekar može da preporuči hemoterapiju nakon operacije kao deo ukupnog plana lečenja. Hemoterapija takođe može da bude odgovarajući tretman za osobe sa uznapredovalim rakom želuca, koji ne može da se leči operacijom.

Karcinom želuca može da se leči i ciljanom terapijom lekovima

Ciljani lekovi dizajnirani su da deluju na jedinstvene genetske, biološke i molekularne strukture ćelija raka želuca. Trastuzumab je lek koji cilja na određeni protein zvan HER2, koji se u različitim stepenima nalazi u ćelijama raka želuca. Kada se daje sa standardnom hemoterapijom, trastuzumab može da pomogne nekim pacijentima sa uznapredovalim rakom želuca da žive duže od onih koji se leče samo hemoterapijom.

Druge vrste ciljanih terapija lekovima deluju tako što sprečavaju rak da formira nove krvne sudove. To zaustavlja rast tumora i sprečava njegovo širenje. Agensi se mogu davati sami ili uz hemoterapiju pacijentima sa uznapredovalim rakom želuca.

Imunoterapija angažuje imuni sistem za borbu protiv raka

Sredstva za imunoterapiju su novija klasa lekova, koji rade na aktiviranju imunološkog sistema tela u borbi protiv raka. S obzirom na to da imunoterapija deluje na drugačiji način od tradicionalne hemoterapije, može da bude efikasna kada hemoterapija ne deluje. Imunoterapija se često mnogo bolje toleriše od hemoterapije. Jedan imunoterapijski lek je Pembrolizumab, koji se pokazao efikasnim u određenim vrstama uznapredovalog raka želuca. Lekar može da sprovede dodatne testove na tumoru kako bi utvrdio da li je verovatno da će reagovati na pembrolizumab.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo