Naslovna / Zdravlje

Fekalna transplatacija – sve o efikasnom leku za opasne crevne infekcije

Priredio/la: I. V. |13:00 - 04. 10. 2022.

Kada čovek dobije tri ili više puta infekciju creva, lekari ga smatraju kandidatom za transplataciju fecesa iz zdravog donatora, čime se sprečava ponovno javljanje, nekad i fatalne bakterijske upale creva

fekalna transplatacija Fekalna transplatacija ili transplatacija fekalija u crevima je efikasan lek za crevnu infekciju Foto: Shutterstock

Fekalna transplatacija ili transplatacija fekalija u crevima je efikasan lek, a pokazalo se i daleko bolji od današnjeg standardnog lečenja crevne infekcije opasne po život, koja pogađa između 2.500 i 3.000 ljudi u Danskoj svake godine. Ovo je zaključak nove studije, koju su sproveli istraživači sa Aarhus University i Aarhus University Hospital, upravo objavljena u naučnom časopisu The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Šta je fekalna transplatacija?

Fekalna transplatacija je prenos fekalne mikrobiote, odnosno oblik lečenja infuzijom tekćeg filtrata stolice (fecesa) zdravog donora u crevo primaoca, kako bi se normalizovala crevni mikrobiom obolelog pacijenta koji najčešće ima infekciju creva. Postupak fekalne transplatacije sastoji se od preuzimanja uzorka fekalija od zdravog donora nakon čega se uzorak smrzava i čuva, a zatim se prenosi u osobu koja koja boluje od infekcije.

Najprihvćenija indikacija za tretman fekalne transplatacije je infekcija Clostridium difficile u bolesnike koji su rezistentni na antibiotik. Analiza primene fekalne transplatacije pokazala je kako se na uzorku od 317 bolesnika s recidivirajćim bakterijskim infekcijama fekalna transplatacija pokazala uspešnom metodom lečenja u 92 odsto slučajeva.

Ova metoda lečenja prihvćena je kao visoko učinkovita u zemljama Europske unije, Skandinavije, kao i u SAD i šire za ponovljenu ili rezistentnu infekciju bakterijom Clostridium difficile u razvoju teškog oblika te infekcije i bolesti koju predstavlja pseudomembranozni kolitis. Zbog starenja populacije, poslednjih godina povćana je primjena antibiotika, posebno u bolničkim uslovima, što za posledicu ima porast incidencije infekcije Clostridium difficile bakterijom.

Fekalna transplatacija sprečava recidive

U studiji, koji su sproveli danski istraživači, ispitan je revolucionarni tretman fekalne transplatacije za pacijente zaražene bakterijom Clostridium difficile, a koja obično pogađa starije ili ranjive pacijente.

– Rezultati studije su izuzetno ohrabrujući. Naša nova studija pokazuje da možemo efikasno da izlečimo infekciju ranom upotrebom transplatacije fekalne mikrobiote nakon završetka standardnog tretmana, kako bismo sprečili recidive – objasnio je dr Simon Mark Dahl Baunwall iz Aarhus University Hospital.

Potencijalno fatalna infekcija

Standardni tretman za borbu protiv Clostridium difficile trenutno se sastoji od antibiotika, ali infekcija je uporna, kažu lekari, i može da se vrati mnogim pacijentima. U nekim slučajevima infekcija može da bude fatalna, jer su uobičajene mogućnosti lečenja nedovoljne. Fekalna transplatacija je tretman koji je trenutno dostupan samo u najtežim slučajevima, kod pacijenata kod kojih su registrovane tri ili više infekcija.

Međutim, studija, u kojoj su učestvovala 42 pacijenta, pokazala je da bi velika većina pacijenata mogla da bude potpuno izlečena novim tretmanom.

– Utvrdili smo da je tretman fekalne transplatacije, nakon završetka standardnog lečenja, izlečio 19 od 21. pacijenta, dok je samo 7 od 21 lečenih placebom ili drugim antibiotikom – izlečeno. Drugim rečima, verovatnoća izlečenja infekcije je tri puta veća nakon tretmana transplatacije fekalija nego samo sa trenutnim, standardnim tretmanom – naglasio je dr Baunwall i najavio da se trenutno širom sveta sprovode mnoge studije lečenja fekalnom transplatacijom za različite bolesti, a najperspektivnije od njih ukazuju da ima korisnih efekata kod pacijenata sa inflamatornom bolešću creva i multirezistentnim bakterijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo