Naslovna / Zdravlje

Zašto trne desna ruka i u kojim situacijama treba odmah reagovati

Priredio/la: I. V. |15:00 - 16. 11. 2022.

Trnjenje ruku mogu da izazovu brojna stanja – od problema sa nervima do nedostataka u ishrani, ali, ako se javi zajedno sa nekim drugim simptomima, tada treba brzo reagovati

zašto trne desna ruka Nedostatak krvi koja teče kroz desnu ruku može da izazove utrnulost. mravinjanje i peckanje u tom području Foto: Shutterstock

Zašto trne desna ruka je pitanje koje ima nebrojene odgovore jer mnoga različita stanja mogu da uzrokuju utrnulost desne ruke i kreću se od problema sa nervima do nedostataka u ishrani. Neki razlozi su ozbiljni dok drugi ne treba da budu zabrinjavajući.

Zašto trne desna ruka i kakav osećaj stvara?

Nedostatak krvi koja teče kroz desnu ruku može da izazove utrnulost. mravinjanje i peckanje u tom području. Takođe, može da izazove otok ili promenu boje kože. Postoji mnogo mogućih uzroka ograničenog dotoka krvi u ruke. Na primer, spavanje sa rukom ispod tela je pritisak na ruku, koji sprečava  protok krvi. Neka medicinska stanja takođe mogu da izazovu probleme sa cirkulacijom krvi koji mogu da dovedu do utrnulosti, kao što su:

Ateroskleroza – Ovo stanje javlja se kada se krvni sudovi tokom vremena sužavaju zbog nakupljanja masti i holesterola, što dovodi do smanjenja protoka krvi. Ljudima sa aterosklerozom može biti potrebna kombinacija lekova za krvni pritisak i snižavanje holesterola.
Vaskulitis – Vaskulitis je zapaljenje krvnih sudova, što povećava rizik od stvaranja ugrušaka i začepljenja.
Dijabetes – Visok nivo šećera u krvi može da ošteti male krvne sudove, što znači da krv mora da pronađe alternativni put. Kontrolisanje dijabetesa putem ishrane i korišćenje insulina može da pomogne u sprečavanju ili smanjenju ovih simptoma.
Gojaznost, pušenje i porodična istorija ovih stanja mogu povećati verovatnoću da će ih osoba razviti.

Koji su uobičajeni uzroci utrnulosti ruku?

Neki od najčešćih razloga za utrnulost desne ruke su sindrom karpalnog tunela, neželjeni efekti lekova i akutna trauma.
Sindrom karpalnog tunela je ponavljajuće stanje stresa koje se dešava kada osoba ponavlja pokrete rukom i zglobom, kao što su kucanje, pisanje ili pritiskanje dugmadi. Pokreti vrše pritisak na srednji, glavni nerv u ruci. Kako pokreti stisnu nerv, čovek doživljava bol, utrnulost i peckanje u zglobu, šaci, a ponekad i ruci. Sindrom karpalnog tunela se obično pogoršava tokom vremena, tako da odlazak kod lekara radi rane dijagnoze i lečenja može da pomogne kako bi se izbegli ozbiljniji problemi.

Neželjeni efekti lekova – Neki lekovi mogu da izazovu oštećenje nerva ili neuropatiju i obično utiču na periferne nerve i izazivaju utrnulost i peckanje u ekstremitetima, kao što su ruke i stopala. Lek može da imati toksični efekat na mijelinsku ovojnicu ili akson nerava, uzrokujući oštećenje i ometajući nervne signale. Lekovi koji navode neuropatiju kao potencijalni neželjeni efekat su:

  • neki lekovi za srce ili krvni pritisak
  • neki lekovi ta karcinom
  • neki antibiotici
  • neki lekovi za napade.

Fizička trauma takođe može da izazove utrnulost desne ruke. Ako spoljni događaj, kao što je saobraćajna nesreća poseče, istegne ili komprimuje nerv na desnoj ruci, osoba će verovatno osetiti ukočenost.

Dijabetes – Ljudi sa dijabetesom žive sa visokim šećerom u krvi i kontrolišu ga injekcijama insulina. Međutim, tokom vremena, visoki nivo glukoze u krvi može da izazove dijabetičku neuropatiju ili oštećenje nerava. Obično oštećenje nerva utiče na periferne nerve u stopalima, a ponekad i na rukama, izazivajući peckanje i utrnulost.

Teniski lakat – Medicinski naziv za teniski lakat je lateralni epikondilitis. Upala i mikro-cepanja u tetivama, oko lakta, uzrokuju ovo stanje prekomerne upotrebe. Javlja se bolno peckanje na spoljašnjoj strani lakta, a upala može da izazove utrnulost u ruci. Uobičajena je kod sportista koji koriste reket, ali to je i dalje uobičajena povreda za mnoge druge aktivnosti.

Golferski lakat – Golferski lakat je suprotan teniskom laktu. Ovde su bol i upala koncentrisani na unutrašnjoj strani lakta. Tamo gde je teniski lakat bočan, lakat igrača golfa je medijalni epikondilitis. Kao i kod teniskog lakta, ukočenost u šaci je mogući simptom.

Nedostatak u ishrani – Nizak nivo B12 vitamina može da izazove probleme sa nervima, koji rezultiraju trnjenjem ili utrnulim rukama i stopalima. Simptomi nedostatka vitamina B12 su umor, slabost, zatvor, anemija, gubitak težine, gubitak apetita i neurološki problemi kao što su konfuzija, depresija i problemi sa ravnotežom. Ovaj vitamin može da se nadoknadi kroz  namirnice kao što su goveđa jetra, školjke, riba, meso, živina, jaja i mleko. I nizak nivo kalijuma ili hipokalemija, takođe može da izazove probleme sa kontrakcijom mišića, kao što je utrnulost u rukama.

Rejnoov sindrom (bolest) – Rejnoova bolest je stanje u kome mali krvni sudovi u ekstremitetima počinju da se grče kada su izloženi hladnoći. Spazam mišića može da izazove  utrnulost, bol, peckanje i pulsiranje u rukama, a koža postaje „šarena“ sa crveno-belim tragovima.

Hernija cervikalnog diska – Ponekad degeneracija ili akutna povreda mogu dovesti do klizanja ili hernije cervikalnog diska u vratu. Hernija može da izazove suženje kičmenog kanala, vršeći pritisak na nervni koren što može da izazove utrnulost, slabost i peckanje u šaci i ruci.

Zašto se kaže da „kad trne desna ruka preti nam srčani udar“?

Utrnulost ili bol u desnoj ruci mogu da budu znak srčanog udara. Prema American Heart Association (AHA) jedan od mogućih simptoma srčanog udara je nelagodnost ili bol u jednoj ili obe ruke. Međutim, postoji mnogo potencijalnih uzroka utrnulosti desne ruke. Za muškarce i žene, najčešći znak srčanog udara je bol ili nelagodnost u grudima.

Retki uzroci koji izazivaju utrnulost ruku

Neki manje uobičajeni ili čak i retki razlozi koji izazovaaju trnjenje ruku su:

  • srčani udar
  • moždani udar
  • sifilis
  • Guillain-Barre sindrom
  • sindrom torakalnog izlaza
  • lajmska bolest
  • hipotireoza
  • vaskulitis
  • fibromijalgija
  • lupus
  • multipla skleroza.

Ako utrnulost prati neki od simptoma lekar će utvrditi zašto trne desna ruka

Utrnulost desne ruke trebalo bi da nestane za nekoliko dana. Međutim, ako ne nestane ili se proširi na druge delove tela, treba potražiti medicinsku pomoć, posebno ako utrnulost prati jedan od sledećih simptoma:

  • vrtoglavica
  • iscrpljenost
  • problemi u drugim delovima tela
  • glavobolja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mara Bosnjak
20:03, 16. 11. 2022.
Odgovori

Dobro vece sve ste to dobro napisali ja imam Probleme sa Diabetes pecenje ruku ponekad i noge prsti itd hvala vam poz mara

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo