Kafa, izgleda, smanjuje proinflamatorne biomarkere dok povećava antiinflamatorne. Konzumiranje kafe povezano je sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. Odnos je dobro uspostavljen, kaže nova studija, ali mehanizam ostaje nejasan.
U studiji objavljenoj u Clinical Nutrition navodi se da bi ispijanje kafe moglo da smanji rizik od dijabetesa tipa 2 smanjenjem subkliničke upale. Najveća korist zabeležena je kod onih koji piju mlevenu kafu – filtriranu ili espreso – i kod osoba koje ne puše i koje nikada nisu pušile.
Autori studije analizirali su veliki skup podataka učesnika dve studije zasnovane na populaciji: britanske UK Biobank i holandske Rotterdam Study.
Kohorta UK Biobank uključivala je 502.536 pojedinaca, starosti od 37 do 73 godine, iz Engleske, Škotske i Velsa koji su počeli da učestvuju u studiji između aprila 2006. i decembra 2010. Godine 2017. podaci o ovim osobama postali su dostupni.
Rotterdam Study, koja je počela 1990, u toku je i u nju je uključeno 14.929 osoba. Podaci su objavljeni 2015.
U studiji, istraživači su primetili promene u nivoima biomarkera povezanih sa zapaljenjem u vezi sa dijabetesom tipa 2.
Među pojedincima u studiji, dodavanje samo jedne šoljice kafe dnevnom unosu rezultiralo je 4 odsto manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije, verovatno zbog smanjene upale, naveli su autori studije.
Dr Angélica Amato, vanredni profesor na Faculty of Health Sciences na University of Brasília koja nije bila uključena u ovu studiju, primetila je da njena „glavna snaga leži u velikom broju pojedinaca uključenih u kohorte, koji dugom periodu praćenja i sveobuhvatnoj proceni inflamatornih markera”.
Vodeći autor dr Carolina Ochoa-Rosales, naučnik iz oblasti ishrane i genetske epidemiologije na Erasmus University Medical Centre Rotterdam, u Holandiji, koja se profesionalno bavi istraživanjem nakon završetka doktorskih studija, rekla je za Medical News Today (MNT) da se „dijabetes tipa 2 delimično smatra inflamatornom bolešću, i da je prihvaćeno da veće koncentracije proinflamatornih markera u plazmi predstavljaju faktor rizika za dijabetes tipa 2”.
Studija je otkrila da ispijanje kafe povećava nivoe antiinflamatornog adipokinskog hormona adiponektina, kao i citokina interleukina-13, ili IL-13. U isto vreme, konzumacija kafe smanjuje nivoe C-reaktivnog proteina (CRP) i leptina, koji podstiču upalu.
– CRP je marker upale koji odražava intracelularno oštećenje – objasnila je endokrinolog dr Ana Maria Kausel, koja nije bila uključena u studiju.
Autori studije su utvrdili da kafa najjače utiče na CRP kod ljudi koji su pili više od 4 šoljice kafe dnevno. Agencija za hranu i lekove (FDA) savetuje da odrasli ne piju više od 400 mililitara (ml) kofeina dnevno ili 4-5 šoljica kafe.
Dr Amato je upozorila da longitudinalna studija poput ove ne može sa sigurnošću utvrditi uzročnost. Međutim, primetila je, „najverovatnije je da je veza između konzumiranja kafe i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 posledica smanjene insulinske rezistencije, jednog od fiziopatoloških mehanizama koji leže u osnovi razvoja dijabetesa tipa 2”.
Kod ljudi sa dijabetesom tipa 2, insulin koji proizvodi pankreas ne može da kontroliše nivo šećera u krvi. Takva insulinska rezistencija omogućava da ovi nivoi opasno porastu van kontrole.
– Rezistencija na insulin u velikoj meri je određena subkliničkom inflamacijom, koja se očigledno poboljšava konzumiranjem kafe – rekla je dr Amato.
– Adipokin koji luče adipociti, pored toga što ima antiinflamatorne efekte, pacijente čini osetljivijim na insulin – dodala je dr Kausel.
Polifenolna jedinjenja kafe takođe poboljšavaju insulinsku rezistenciju i smanjuju sistemsku upalu.
Istraživači su takođe otkrili da je blagotvorno dejstvo kafe smanjeno među pojedincima koji trenutno puše.
U početku su istraživači smatrali da je pušenje u njihovoj analizi zbunjujući faktor, rekla je dr Ochoa-Rosales, „pošto postoji korelacija između pušenja i veće konzumacije kafe – oni koji često piju kafu obično su pušači”.
Ipak, kada su uporedili efekat konzumacije kafe na rizik od dijabetesa među pušačima, nepušačima i i onima koji nikada nisu pušili, otkrili su da je korisna povezanost kafe sa nižim C-reaktivnim proteinom i rizikom od dijabetesa tipa 2 bio efekat prisutan samo kod bivših pušača i onih koji nikada nisu pušili.
Dr Kausel je primetila da, iako je proučavan odnos između markera upale i kardiovaskularnih bolesti, novo istraživanje donosi „drugačiju perspektivu”.
Iako je malo verovatno da će jednostavno ispijanje više kafe sprečiti dijabetes tipa 2, „ sve što smanjuje ove markere upale spada u svakodnevnu rutinu, a pošto većina ljudi konzumira kafu, dobro je znati koja je njena korist”, dodala je ona.
Kao rezultat velikog broja dokaza koji impliciraju sistemsko zapaljenje u razvoju dijabetesa tipa 2, rekla je dr Ochoa-Rosales, već postoji povećano interesovanje za tretmane koji ciljaju na biomarkere zapaljenja.
Potvrđujući ovo, dr Amato kaže da bi biomarkeri izmereni u ovoj studiji takođe mogli da budu „mete koje obećavaju” za terapeutsko rešavanje dijabetesa tipa 2:
– Još jedna uzbudljiva mogućnost jeste da se istraži kako tačno bioaktivne supstance u kafi deluju na otkrivanje novih puteva i ciljeva kojima bi se moglo pristupiti za lečenje ili prevenciju ove bolesti.
Dr Kausel je upozorila da, bez obzira na sve nove ciljeve lekova koji se mogu otkriti u studijama poput ove, „ako ljudi ne počnu da razmišljaju o zdravijim navikama, biće nemoguće sprečiti bolest”.