Kafa je dragocen napitak koji može da utiče na neke aspekte zdravlja. Osobe koje popiju dnevno više od jedne šoljice kafe imaju manji rizik iznenadne smrti, tvrdi studija objavljena u Velikoj Britaniji.
Kafa je dobra i sa kašičicom šećera
Studija objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, obuhvatila je oko 120.000 ljudi u Velikoj Britaniji koji su redovno pili nezaslađenu kafu ili kafu zaslađenu šećerom tokom sedam godina. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale 1,5 do 3,5 šoljice kafe dnevno imale manji rizik od smrti tokom sedam godina, koliko je trajalo istraživanje, od osoba koje ne piju kafu, čak i ako su dodavali u kafu po kašičicu pravog šećera – a ne veštačkog zaslađivača.
Da li je niža smrtnost samo posledica konzumacije kafe?
U celini, ljudi koji su pili nezaslađenu kafu imali su 16 do 21 odsto manje šanse da preminu tokom studije u odnosu na učesnike istraživanja koji uopšte nisu koristili kafu, tvrde objavljeni rezultati.
– Biološki je verovatno da bi kafa mogla da donese neke direktne zdravstvene koristi. Ne možemo, ipak, da tvrdimo da je niža smrtnost posledica samo konzumacija kafe – kaže Christina We profesor sa Harvard Medical School.
Moguće je da osobe koje redovno piju kafu imaju više novca, pa je verovatnije da imaju i bolju zdravstvenu zaštitu ili više vremena za neku sportsku aktivnost, sve ovo su faktori koji smanjuju rizik od smrti, navode istraživači.
Mali dodatak koji ne umanjuje zdravstvenu korist kafe
Učesnici studije imali su u proseku oko 56 godina, u obzir su uzeti faktori kao što su ishrana, pušenje, socioekonomski status, postojeći zdravstveni problemi i izloženost zagađenju vazduha.
Rezultati su pokazali da ljudi koji piju kafu zaslađenu šećerom imali 29 do 31 odsto manje šanse da umru od onih koji ne piju kafu.
Rezultati studije ne nude odgovor na pitanje: „Da li je zdravije piti kafu sa dodatkom sećera?“ Stručnjaci upozoravaju da kafa obogaćena šećerom ima dosta praznih kalorija, ali da mali dodatak šećera neće umanjiti zdravstvene koristi kafe.
Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, dijabetesa
Analiza studija iz 2019. došla je do sličnih zaključaka i pokazala da konzumacija dve do četiri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od smrti. Ima i istraživanja koja povezuju konzumaciju kafe sa manjim rizikom od Parkinsonove bolesti, hronične bolesti bubrega, dijabetesa tipa 2 i određenih oblika karcinoma. Smatra se da bi antioksidansi kojima obiluje kafa mogli da umanje upalne procese i rizik od bolesti.
Kafa i krvni ugrušci
Ima ipak i studija koje navode negativne efekte upotrebe kafe. Pregled studija iz 2015. otkrio je da je ispijanje jedne do četiri šoljice kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka. Studija rađena prošle godine navodi da konzumacija „kuvane kafe“ utiče na porast „lošeg“ holesterola, kratkoročno kofein može podići vrednosti krvnog pritiska.
Stručnjaci smatraju da su nezdravi i neki životni stilovi koji se dovode u vezu sa konzumacijom kafe. Navodi se da osobe koje piju veće količine kafe uglavnom puše, rade prekovremene smene, izložene su jačem stresu i imaju kratke rokove.